fbpixel

Search icon
Search
Η Anna Zinchenko μάς υποδέχεται στο υπέροχο σπίτι της στην Τήνο, όπου περνάει μαζί με την οικογένειά της τα καλοκαίρια, και όχι μόνο
MAGAZINE

Η Anna Zinchenko μάς υποδέχεται στο υπέροχο σπίτι της στην Τήνο, όπου περνάει μαζί με την οικογένειά της τα καλοκαίρια, και όχι μόνο

Περιηγηθείτε στους πανέμορφους χώρους του


Μια κατοικία του 1910 στον οικισμό Φαλατάδος στην Τήνο, σε μελέτη κι επιμέλεια της Bobotis+Bobotis Architects, έγινε το «δεύτερο σπίτι» της Anna Zinchenko και της οικογένειάς της. «Η ιδέα αρχικά ήταν να βρεθεί ένας τόπος όπου θα μπορούν τα παιδιά μας να δημιουργήσουν αναμνήσεις, φιλίες και να τον συνδυάσουν με τις διακοπές τους. Να έχουμε στην Ελλάδα το “χωριό μας”. Κατά την έρευνά μας, επιστρέφαμε πάντα στην Τήνο, κι έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε σε αυτήν την προσπάθειά μας. Πλέον συχνά σκεφτόμαστε πως ίσως ήταν από τις καλύτερες αποφάσεις που πήραμε. Είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις. Σε κάθε μας επίσκεψη ανακαλύπτουμε νέα πράγματα, τοπία, παραλίες και τις ομορφιές που κρύβουν τα χωριά, συμπεριλαμβανομένων του εξαιρετικού φαγητού και της ποιότητας του κόσμου που ζει εδώ».

Το οίκημα διαμορφώνεται σε δύο κυρίως επίπεδα, μ’ επιμέρους στάθμες. Η μελέτη κατασκευής του έγινε με σεβασμό στην παραδοσιακή, τοπική αρχιτεκτονική του νησιού και διατηρώντας ανέπαφα τα βασικά του στοιχεία, με κάποιες ωστόσο λειτουργίες του να μετατρέπονται σε λειτουργικά στοιχεία σύγχρονης χρήσης, όπως το πατητήρι, που πλέον είναι υπερυψωμένο κρεβάτι με χώρο αποθήκευσης. Επίσης, η διαρρύθμιση των χώρων ακολούθησε την τυπική τηνιακή διάταξη, με ορισμένες αναπροσαρμογές, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της οικογένειας. «Ως οικογένεια, μας αρέσει να μαγειρεύουμε -και μαζί με τους φίλους μας- κι έτσι επιλέξαμε να φτιάξουμε έναν μεγάλο πάγκο κουζίνας. Και σε επαφή με την κουζίνα βρίσκεται ο χώρος που ξεχωρίζω: το μποστάνι μου με το daybed που βρίσκεται δίπλα του. Εκεί μπορώ να περάσω ώρες σκαλίζοντας το χώμα, παρακολουθώντας την εξέλιξη των φυτών, και τι πιο ωραίο από το να μπορείς να τα χρησιμοποιείς στη μαγειρική! Το daybed, προστατευμένο από τους βορινούς ανέμους, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας υπό σκιά. Το χρησιμοποιούμε για μεσημεριανές siestas, αλλά και το βράδυ, για να κοιτάμε τ’ αστέρια. Τα παιδιά λατρεύουν να κοιμούνται εκεί τη νύχτα».

image-20-5-21-at-953-pm.jpg
Φωτογραφία: Ρούλα Ρέβη

Η ίδια, έπειτα από 25 χρόνια στον κόσμο της μόδας, αποφάσισε να κάνει κάτι δικό της. Και καθώς υπάρχει το «δέσιμο» με το νησί, αποφάσισε να κάνει την κίνηση αυτή με το κατάστημα Katsika στη Χώρα της Τήνου. Η μόδα είναι κάτι, άλλωστε, που λατρεύει και ήθελε πολύ να δημιουργήσει έναν χώρο, ο οποίος θα περιέχει μια συλλογή των θετικών εμπειριών που έχει συλλέξει ως τώρα από το fashion industry και θα αφορά τόσο στην επιλογή των προϊόντων και πώς θα παρουσιάζονται όσο και στο πού θα βρίσκονται. «Ήταν ένας χώρος που περιποιηθήκαμε για να γίνει κατάλληλος για τη χρήση που ήθελα. Οι παρεμβάσεις έγιναν με τέτοιον τρόπο, ώστε ν’ αναδεικνύεται πρώτα το προϊόν και σε δεύτερο χρόνο οι αρχιτεκτονικές και στιλιστικές λεπτομέρειες του καταστήματος».

My Tinos

img-7374.jpg
Το «κατώι», με επιφάνεια 65 τ.μ. βρίσκεται στο επίπεδο του κεντρικού καλντεριμιού του χωριού κι έχει άμεση πρόσβαση σε αυτό από δύο διαφορετικές εισόδους.

Με το που φτάνει κανείς στην Τήνο... νιώθει να γίνεται μια έκρηξη αισθημάτων: από τις μυρωδιές του θυμαριού και της φύσης, τη μεταφορά από τη φασαρία της πόλης στο άκουσμα του αέρα και των βελασμάτων, αλλά και το φως, που καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλάζει το τοπίο. Η Τήνος κάθε μήνα μεταμορφώνεται. Κάθε περίοδος έχει τα δικά της λουλούδια και τα χρώματα της φύσης αλλάζουν συνεχώς. Κι όλα αυτά μπορεί κανείς να τα βιώσει στα δεκάδες σημαδεμένα μονοπάτια, που συνδέουν τα περισσότερα από τα 62 χωριά της.

Το σπίτι στο νησί... το θεωρούμε σαν δεύτερη κύρια κατοικία, κι όχι σαν εξοχικό. Νιώθουμε τυχεροί που βρισκόμαστε ανάμεσα σε υπέροχους ανθρώπους. Πολλές φορές, βρίσκουμε στην πόρτα μας καλάθια με λαχανικά, με φρέσκα αβγά ή λουλούδια, που κάποιος από τη γειτονιά μάς έχει αφήσει. Στο χωριό, όταν συναντιούνται οι άνθρωποι στον δρόμο, χαιρετιούνται, είτε γνωρίζονται είτε όχι. Είναι αξίες τις οποίες στην Αθήνα τις έχουμε ξεχάσει. Κι όλα αυτά είναι υπέροχο που τα ζούνε και τα παιδιά.

img-7190.jpg
Στο πίσω μέρος και σ’ επαφή με την κουζίνα, στον κήπο έχει δημιουργηθεί ένα daybed προστατευμένο από τους τακτικούς βοριάδες του νησιού.
img-7473.jpg
Στο κατάστημα Katsika μπορεί κάποιος να βρει από αυθεντικά ουκρανικά κεντητά καφτάνια και μπλούζες (vyshyvanka), μέχρι handprinted φορέματα, espadrilles -σαν αυτές που φορούσε ο Picasso στις διακοπές του στη Mallorca-, μαροκινά κεραμικά, γαλλικά κεριά και πετσέτες.

Τ’ αγαπημένα μου σημεία στο νησί είναι... η παραλία Λειβάδα για το όμορφο τοπίο με τους γρανιτικούς σχηματισμούς. Με τους προορισμούς για φαγητό θα μπορούσα άνετα να συμπληρώσω τη δεκάδα, αλλά στο πάνω μέρος της λίστας βρίσκεται η Τερέζα στο χωριό Μυρσίνη και η κυρα-Ελένη στον Τριαντάρο. Από περιπάτους, επίσης, υπάρχουν πολλοί που μου αρέσουν, όπως οι Φαλατάδος-Αγάπη και Φαλατάδος-Λειβάδα, ή και οι βόλτες στα χωριά της Τήνου, όπως το Σμαρδάκιτο, ο Ταραμπάδος, τα Δυο Χωριά με το «Καπάκι» στην πλατεία, η Κώμη με τη δική της πλατεία και τους μεζέδες από τη «Σβούρα», κ.ά.

Αν θα έπρεπε να πω μόνο ένα μέρος που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στην Τήνο είναι... το Μαλί, ένα ψαροχώρι που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.

img-8157.jpg
Από τον κήπο υπάρχει πρόσβαση στο δώμα, όπου έχουν δημιουργηθεί καθιστικά επίπεδα με πανοραμική θέα στα γύρω χωριά και το Εξώμβουργο, όπου βρισκόταν και το ενετικό φρούριο του νησιού.

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες! 

Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Φωτογραφία Αριστερά (άνοιγμα): Ρούλα Ρέβη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2021