fbpixel

Search icon
Search
Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη
CITY VIBES

Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Και συστήνεται στο κοινό εξερευνώντας τη "Στάση" στη ζωή και τον κόσμο


Λίγες ώρες έμειναν από την έναρξη της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, η οποία ανοίγει σήμερα τις πόρτες της για το κοινό της πόλης. Η καλλιτεχνική πρωτοβουλία που γέννησε τον πλέον εδραιωμένο θεσμό στη Θεσσαλονίκη δίνει για ακόμη μια χρονιά το καθιερωμένο ραντεβού της στα σημαντικότερα σημεία συνάντησης της τέχνης. 

Φέτος, το κεντρικό θέμα της μοναδικής διοργάνωσης περιστρέφεται γύρω από τη Στάση. Τη στάση απέναντι στην κοινωνία, τον κόσμο, την τέχνη, τη ζωή, τα συναισθήματα -τη Στάση απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Για πρώτη φορά την επιμέλεια του μεγάλου θεσμού έχει ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης - ΜΟΜus, ο οποίος με τη βοήθεια 11 επιμελητών προτείνουν έργα πάνω από 50 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στους 5 χώρους του Οργανισμού και σε ακόμη δύο iconic σημεία της πόλης. 

giorgos-delapollas1-248977.jpg
Γιώργος Δεπόλλας, Από την σειρά "Ο Ξένος". Eυγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

Η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης θέτει από το 2007 ως στόχους της, την προώθηση των ευρωπαϊκών εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα, ενώ αναδεικνύει για πάνω από 12 χρόνια τη Θεσσαλονίκη ως λίκνο πολιτισμού και κέντρο ενός από τα μεγαλύτερα events τέχνης σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, η επιτυχημένη διοργάνωση καταφέρνει να προκαλεί το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών, καθώς και του ελληνικού κοινού, δημιουργώντας έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ των δύο, με βασικό πυρήνα την ανεξαρτήτου μορφής τέχνη. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της σε σημαντικά ζητήματα διεθνούς επικαιρότητας, η Μπιενάλε επιτυγχάνει την αφύπνιση και τον προβληματισμό του κοινού που ζει στη σύγχρονη κοινωνία, μέσω σπουδαίων έργων που υμνούν κι επιβεβαιώνουν τη σημασία της δημιουργίας και της έμπνευσης.

Σήμερα λοιπόν, Σάββατο 12 Οκτωβρίου, στις 20:00, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 7ης Μπιενάλε, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα μαγικό ταξίδι αναστοχασμού κι επαναπροσδιορισμού της αρχικής τους Στάσης. Μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου 2020 ο ανήσυχος κόσμος της Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει υπέροχες εκθέσεις, μοναδικά events και παράλληλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ενώ θα αναπτύξει το αίσθημα της κριτικής ικανότητάς του. 

Οι δράσεις του θεσμού εξετάζουν από κριτική απόσταση τη στάση του ανθρώπου απέναντι στον κόσμο και τον πλανήτη και προσπαθούν να γεφυρώσουν την απόσταση ανάμεσα στον θεατή και την τέχνη. Κύριο μέλημα της φετινής Μπιενάλε: να καταφέρει την επιμελητική και θεσμική αυταρέσκεια και να αγγίξει την ουσία της πολιτικής και της καθημερινότητας, να ξαναδεί την καλλιτεχνική πράξη ως συνθήκη εργασίας μέσα ή έξω από κανόνες.

Με τιμώμενο πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης τον 73χρονο Stelarc -τα έργα του οποίου βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και ρομποτική επικεντρώνονται στο ανθρώπινο σώμα, στις δυνατότητες και τα όριά του. Επίσης, στην ιδιαίτερη λίστα των καλλιτεχνών θα συναντήσετε έλληνες καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών, από τη Διοχάντη ως τον Πέτρο Μώρη, το Art Workers Coalition και πολλούς ακόμη εικαστικούς και κινηματογραφιστές που θα συστήσουν στο κοινό τη μοντέρνα ματιά της σκέψης και της έμπνευσής τους, μέσα από μοναδικές εικόνες που κοιτάνε το μέλλον μέσα από την εξιστόρηση του παρελθόντος και της ιστορίας...

Η επιμελητική ομάδα της 7ης διοργάνωσης προκρίνει την απόπειρα κριτικής του πολυετούς θεσμού και της ευρύτερης πολιτικής του, ενώ επιχειρεί μια στροφή: στα έργα, τους καλλιτέχνες, τις δράσεις και τις αφηγήσεις, που δεν εκφέρουν μόνο δημιουργικό λόγο, αλλά κυρίως ορίζουν μια στάση απέναντι στη ζωή και τον κόσμο. Στο πρόγραμμα κατά τους τέσσερις μήνες της θα είναι ενισχυμένο και το θεωρητικό πλαίσιο της φετινής θεματικής μέσω των εκδηλώσεων λόγου και των ημερίδων. 

biennale7web.jpg

Info: 

Διεύθυνση 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης: Συραγώ Τσιάρα, Εγκαίνια: Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατίας 154 & Σημεία Έκθεσης Έργων: MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Αλατζά Ιμαρέτ, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος: ΜOMus

Κεντρική Φωτογραφία: Αθηνά Ιωάννου Hanging Garden (Jardin Suspendu), 2018. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της Irene Laub Gallery