fbpixel

Search icon
Search
Η 2η συλλογή του Vincent Van Duysen και της Zara Home είναι ένας ύμνος στη συντροφικότητα
DESIGN NEWS

Η 2η συλλογή του Vincent Van Duysen και της Zara Home είναι ένας ύμνος στη συντροφικότητα

Η Zara Home+ by Vincent Van Duysen collection 02 αποτελεί το επόμενο κεφάλαιο της εκλεπτυσμένης συνεργασίας


Η Zara Home και ο Vincent Van Duysen παρουσιάζουν μια νέα συλλογή, μετά το ντεμπούτο της συνεργασίας τους το 2022. Η προηγούμενη συνεργασία τους μας έδωσε κομμάτια για το σαλόνι, με έμφαση σε ονειρεμένες πολυθρόνες, μοντέρνα τραπέζια, καρέκλες και μίνιμαλ αξεσουάρ.

Αυτό το νέο κεφάλαιο που φέρει την υπογραφή του καταξιωμένου σκηνοθέτη είναι αφιερωμένο στην τραπεζαρία, ενώνοντας και πάλι το σχεδιαστικό ήθος του Van Duysen με το DNA της Zara Home σε μια συλλογή που επεκτείνει τη συνεργασία με τραπέζια, καρέκλες, ένα μπουφέ, ντουλάπι, καθώς και μια πλήρη σειρά επιτραπέζιων σκευών -σερβίτσια- και τραπεζομάντιλων. Όπως και με την πρώτη collection, τα κομμάτια αυτής της συνεργασίας γεννήθηκαν από την επιθυμία του Van Duysen να βουτήξει ξανά στα δικά του σχεδιαστικά αρχεία, επανεξετάζοντας μερικά από τα πιο εμβληματικά του pieces και στιλ. 

12-byOAM.jpg
«Αυτή η συλλογή αντικατοπτρίζει 30 χρόνια δουλειάς μου», σημειώνει ο ίδιος.

Αυτό το νέο κεφάλαιο της συνεργασίας είναι επίσης «ένας ύμνος στη συντροφικότητα και την απόλαυση ενός νέου τρόπου ζωής, με πιο αργούς ρυθμούς και μια πιο ισορροπημένη στάση», εξηγεί ο Van Duysen. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα και designs με τα οποία ο Van Duysen έχει ζήσει και συμφιλιωθεί στα δικά του σπίτια στην Αμβέρσα και την Κομπόρτα. Τα σχέδια τα περιγράφει ως «πολύ ορθολογικά, αλλά και πολύ αισθητικά, προδίδουν την απλότητα και την άνεση.» 

11-eufke.jpg

Διαχρονικά και ευπροσάρμοστα, τα κομμάτια αυτής της νέας συλλογής δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό τραπεζαρίας, ωστόσο ο designer τονίζει ότι η ευελιξία τους τα κάνει να ενσωματώνονται άνετα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Τα ξύλινα τραπέζια και οι καρέκλες με δερμάτινη επένδυση που έχουν γίνει χαρακτηριστικό στοιχείο της συνεργασίας αυτής επιστρέφουν σε διαφορετικές αναλογίες και χρώματα, ενώ τα έπιπλα αποθήκευσης αποκαλύπτουν τη δουλειά του Van Duysen υπό ένα νέο, εξαιρετικά πρακτικό πρίσμα. Οι καναπέδες, οι πολυθρόνες και τα καθιστικά επιστρέφουν σε νέα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σκούρου ροζ σε φρέσκο λινό. 

5-KEIh9.jpg

Ο Van Duysen βλέπει κάθε κομμάτι της συλλογής ως ένα αντικείμενο πολλαπλών χρήσεων: τα τραπέζια μπορεί να είναι για φαγητό αλλά και εργασία ή ως βοηθητικά τραπέζια, επιτρέποντας τη δημιουργία διαφορετικών καταστάσεων φιλοξενίας γύρω τους, μεταμορφώνοντας τη λειτουργικότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και των εποχών.

2-bjAqh.jpg

Ομοίως, το ντουλάπι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σχέδιο για τον Van Duysen: «Μπορεί να περιέχει ό,τι θέλετε.» Το ελεύθερο, δίπορτο ντουλάπι έχει έναν αυστηρό γλυπτικό όγκο και η μινιμαλιστική αισθητική του συνδυάζεται με την πρακτικότητα των ραφιών και των συρταριών του. Εν μέρει εμπνευσμένο από τα έπιπλα Shaker κι εν μέρει από τα παλιά αγγλικά ντουλάπια κουζίνας, ο σχεδιαστής φαντάζεται πολλαπλές χρήσεις γι' αυτό, ως αποθηκευτικό χώρο κουζίνας ή για να φυλάσσονται βιβλία, ή ακόμη και ως μπαρ, φωτιζόμενο ελαφρώς και διατηρώντας το εσωτερικό του εκτεθειμένο.

1-gimr9.jpg

Μέρος της ευελιξίας της συλλογής επηρεάστηκε από τη γενική προσέγγιση του Van Duysen στο φαγητό και τη φιλοξενία. «Μου αρέσει το μέγεθος μιας πιο μικρής κουζίνας, όπου έχετε ένα κεντρικό τραπέζι για να καθίσετε με τέσσερα άτομα, επειδή αυτό βγάζει περισσότερο οικειότητα», εξηγεί. «Παρόλα αυτά έχω ένα μεγάλο τραπέζι 6 μέτρων στο σαλόνι μου, το ίδιο που σχεδίασα για το Zara Home: μερικές φορές χρησιμοποιείται ανεπίσημα, καθώς γεμίζει με βιβλία και αντικείμενα, αλλά κάνουμε χώρο για να έχουμε ένα οικείο γεύμα ή δείπνο. Από την άλλη, χρησιμοποιώ το ίδιο τραπέζι για να φιλοξενήσω δείπνα για 18 άτομα ή για επιδείξεις φαγητού κατά τη διάρκεια επίσημων δείπνων.»

3-Fn9qw.jpg

Σχεδίασε κάθε κομμάτι σκεπτόμενος αυτή την μεταβαλλόμενη ιδέα της συντροφικότητας, των επίπλων και των αντικειμένων που βοηθούν τους ανθρώπους να βιώσουν κάθε γεύμα και να παρουσιάσουν όμορφα το φαγητό. Η συλλογή τραπεζαρίας συμπληρώνεται από γυαλικά, επιτραπέζια σκεύη και μαχαιροπήρουνα, παρουσιάζοντας το όραμα του Van Duysen για το art de la table. Ο ίδιος περιγράφει την προσέγγιση του Zara Home ως «ανθρωποκεντρική», με έμφαση στη δημιουργία όχι μόνο όμορφων και λειτουργικών, χρηστικών αντικειμένων, αλλά και μιας καλοδουλεμένης συλλογής (που παράγεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία).

8-rublV.jpg

«Νιώθω σαν να επιστρέφω στο σπίτι», καταλήγει ο Van Duysen. «Οι διαστάσεις, οι αισθητηριακές πτυχές, η εμφάνιση και η αίσθηση αυτής της collection αντικατοπτρίζουν τη δουλειά μου. Αφορά ουσιαστικά τη συντροφικότητα, η οποία για μένα είναι πολύ σημαντική, αλλά και την ελευθερία χρήσης και ενσωμάτωσης του τραπεζιού με τον τρόπο που θέλετε να ζείτε με αυτό.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Info: Η συλλογή Zara Home+ by Vincent Van Duysen Collection 02 είναι διαθέσιμη από το zarahome.com και σε επιλεγμένα καταστήματα από σήμερα.