fbpixel

Search icon
Search
Griselda: Το μήνυμα πίσω από τα κοστούμια της νέας σειράς του Netflix
ARTS & CULTURE

Griselda: Το μήνυμα πίσω από τα κοστούμια της νέας σειράς του Netflix

Οι high fashion επιλογές της βασίλισσας του Κολομβιανού εγκλήματος


Η Sofia Vergara επέστρεψε δυναμικά στις οθόνες μας με την πιο πρόσφατη επιτυχία της, «Griselda». Η νέα μίνι σειρά του Netflix αποτελεί μια σαρωτική ματιά στη ζωή της Griselda Blanco, της ισχυρής αρχηγού του κολομβιανού εγκλήματος και πρώην βασίλισσας του εμπορίου κοκαΐνης. Πρόκειται για μια σειρά εποχής, στην οποία ξετυλίγονται η ζωή και η εγκληματική δράση της Blanco μετά την εγκατάστασή της στο Μαϊάμι στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Τα 8 ωριαία επεισόδια της σειράς παρουσιάζουν το εγκληματικό μεγαλείο της Griselda, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν μια από τις πιο λαμπερές εποχές της μόδας στο Μαϊάμι τη δεκαετία του 1980!

Οι σχεδιάστριες των κοστουμιών, Sarah Evelyn και Safowa Bright-Asare, έχοντας ως έμπνευση ταινίες, όπως ο «Νονός», το «Scarface» και το «Cocaine Cowboys», αξιοποίησαν vintage ρούχα της εποχής κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Στην σειρά, μάλιστα, βλέπουμε να εμφανίζονται αυθεντικά fashion pieces της δεκαετίας του 80’ από τους οίκους Versace, Genny, Saint Laurent και Halston, που τότε βρίσκονταν στην «χρυσή» εποχή τους.

griselda-s1-e2-native-00-02-19-20r-65c51a24d5bdc.jpg

Η ιδιοφυΐα στην απόδοση της σειράς δεν έγκειται μόνο στη μεγαλοπρέπεια της πλοκής της, αλλά και στο γεγονός ότι κάθε κοστούμι επιδεικνύει έναν βαθμό «αυτοσυγκράτησης», συμβολίζοντας την ανθρωπιά της Blanco, χωρίς όμως να υπάρχει υπερβολή. Η Griselda γνωρίζει κάποια πράγματα για την υψηλή μόδα -και σίγουρα έχει τα χρήματα για να την αγοράσει- όμως ποτέ δεν αφήνει μια καλή εμφάνιση να μπει εμπόδιο στα παράνομα σχέδιά της. Στην σειρά τα κοστούμια αποτελούν ένα καίριο κομμάτι, που συμπληρώνει την πολύπλευρη προσωπικότητα της Blanco και συγχρόνως αντικατοπτρίζει ένα σημαντικό κεφάλαιο στον κόσμο της μόδας. Η Sarah Evelyn, σχεδιάστρια κοστουμιών της σειράς, δήλωσε πρόσφατα:

«Ως σχεδιάστρια κοστουμιών, νιώθω σαν μητέρα αυτών των χαρακτήρων. Είναι η δουλειά μου να βοηθήσω κάθε χαρακτήρα να ζωντανέψει, να μεγαλώσει και να ανθίσει».

Στη σειρά έγινε μεγάλη προσπάθεια για την υλικοτεχνική και κατ’ επέκταση οπτική προσέγγιση του «κόσμου» της Griselda Blanco. Μάλιστα, αφιερώθηκαν περίπου 10 με 14 εβδομάδες προετοιμασίας, ώστε να δημιουργηθεί πραγματικά το υπόβαθρο και να αποδοθεί ολοκληρωτικά η χρονική περίοδος στη ζωή της Griselda. Aπό την επιγραφή στις πόρτες μέχρι τα ρούχα που φοράνε οι άνθρωποι, από τις περούκες έως τα σκηνικά, όλα μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή. Τα βασικά κοστούμια που επέλεξε η ίδια η Sofía Vergara για τον χαρακτήρα που υποδύεται είναι το wrap dress αλλά και άλλες silhouettes από την Diane von Fürstenberg. Η DVF ήταν ένας από τους πρώτους σχεδιαστές που άρχισαν να φτιάχνουν αυτά τα casual, αβίαστα, καθημερινά ρούχα για τις γυναίκες. Η Griselda είναι μια πολύ μοντέρνα γυναίκα για την εποχή της, γεγονός που διαφαίνεται έντονα στη σειρά. Η σχεδιάστρια Sarah Evelyn αναφέρει για τη συνεργασία της με την πρωταγωνίστρια της σειράς, Sofía Vergara:

aaaaqvccasd6pywzypvu5dujguekvf7zkiy0gyfmnn7dasgfhxhrhfyttxttv4ee8ijwvuevqlmtx9m35fgwbqznsgujzrr88jg1pga7b1reomweyoew7gof24j56dx2s9l1hkxzwdv52qrmtmezhkaixwivsge.jpg

«Η Sofía έχει αυτή την πραγματικά καταπληκτική γυναικεία δύναμη. Έχει μια πολύ ενστικτώδη αντίδραση στα κοστούμια. Όταν έβαζε τα ρούχα, ένιωθε πραγματικά ποιά ήταν η Griselda. Δεν είναι όλοι οι ηθοποιοί τόσο αληθινοί με τον χαρακτήρα που υποδύονται. Όταν έκανε επιλογές, επέλεγε αυτό που ταιριάζει στην Griselda, όχι απαραίτητα αυτό που ταιριάζει στη Sofía».

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς, ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες ενδυματολογικές προκλήσεις, τις οποίες οι σχεδιάστριες των κοστουμιών κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Στο Hollywood η παραγωγή των ταινιών και των σειρών είναι μαζική και συνεπώς οι απαιτήσεις μεγάλες. Στα έργα εποχής όλοι οι σχεδιαστές κοστουμιών και οι ενδυματολόγοι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αποκλειστικά fashion pieces από τους μεγάλους οίκους μόδας. Ο αριθμός των ρούχων εποχής όμως, είναι περιορισμένος, ενώ σειρές που τα διεκδικούν πολλές.

griselda-son-sues.webp

Φυσικά, το πρόβλημα αυτό επεκτείνεται και στις απομιμήσεις των βασικών κοστουμιών, που χρησιμοποιούνται στις σκηνές των κασκαντέρ. Τα ρούχα αυτά πρέπει να φαίνονται αληθοφανή, αλλά τα κοστούμια εποχής επιφέρουν μεγάλες δυσκολίες. Σύμφωνα με την Safowa Bright-Asare, οι απομιμήσεις των ρούχων εποχής χρειάζονται πολύ χρόνο να ολοκληρωθούν, καθώς είναι custom-made κομμάτια. Πρέπει να έχει γίνει σωστός προγραμματισμός πολύ νωρίτερα, γιατί στα vintage κοστούμια δεν υπάρχει η πληθώρα των επιλογών, που συναντάμε σε παραγωγές που χρησιμοποιούν σύγχρονα κοστούμια. Συνήθως υπάρχει ένα μοναδικό κομμάτι, το οποίο θα πρέπει να «αντιγράψουν» για τους κασκαντέρ.

Συνολικά, παρά τις δυσκολίες, η τελική απόδοση της μίνι σειράς για την ζωή της βασίλισσας της κοκαΐνης χαρακτηρίζεται από τεχνική και ενδυματολογική αρτιότητα. Μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή όπου το έγκλημα και η μόδα συνυπήρχαν και θριάμβευαν.