fbpixel

Search icon
Search
Greek culture: Τα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε στα ελληνικά νησιά
ARTS & CULTURE

Greek culture: Τα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε στα ελληνικά νησιά

Ανακαλύψτε τον πολιτισμό μας κατα τη διάρκεια των διακοπών σας


Ο πολιτισμός της χώρας μας διακρίνεται για την πλούσια ιστορία του, καθώς από την αρχαιότητα έως και σήμερα υπογραμμίζονται σημαντικά γεγονότα, τα οποία διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της χώρας μας. Σε όποιο σημείο της Ελλάδας και να βρεθείτε θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μέρη και να αντλήσετε πληροφορίες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε αξιόλογες γνώσεις και να εξασκήσετε το μυαλό σας. Οι περισσότεροι από εμάς στην καθημερινότητά μας δεν κάνουμε συχνά επισκέψεις σε μουσεία, γεγονός που μπορεί να αλλάξει στο πρόγραμμα των διακοπών μας. Σίγουρα, δεν παραλείπουμε τις παραλίες, το φαγητό και τις βόλτες μας, αλλά θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να «κλέψετε» χρόνο και να δείτε από κοντά έργα από τον πλούτο του τόπου μας, που ειλικρινά αξίζουν, έστω και για μια φορά στη ζωή σας!

Εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο γνωστά μουσεία που βρίσκονται σε νησιά, γι’ αυτό συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα παρακάτω.

Σάμος, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου

7aeae256-ea7f-4895-85d3-e6ce7fc27346.jpeg


Ο αρχαίος πολιτισμός της Σάμου αποτυπώνεται αναμφισβήτητα στο αρχαιολογικό της μουσείο, στο οποίο εκτίθενται περίπου 3.000 ευρήματα από την αρχαία πόλη της Σάμου και την ύπαιθρο της- από αγγεία μέχρι και μικροαντικείμενα και πολλά άλλα, που προέρχονται από τις συστηματικές ανασκαφές. Τα αντικείμενα αυτά αντικατοπτρίζουν την ζωή του τόπου, διαγράφοντας την πορεία από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αι. μ.Χ. Επίσης, στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται ευρήματα από το νεολιθικό οικισμό του Κάστρου και από τη γεωμετρική νεκρόπολη της αρχαίας Σάμου, καθώς και ένα σημαντικό σύνολο γλυπτών της αρχαϊκής και ρωμαϊκής περιόδου. Οι εκθέσεις των έργων βασίζονται μεν στην αισθητική τους προβολή, αλλά κυρίως στον εκπαιδευτικό τους χαρακτήρα, αποσκοπώντας από την μια σε μια ευχάριστη βόλτα, αλλά ταυτόχρονα και σε διδακτική ξενάγηση.

Τοποθεσία: Γυμνασιάρχου Κατεβαίνη 24

Ώρες Λειτουργίας: Από τις 8:30 έως τις 15:30 / Τρίτη κλειστά.

Θάσος, Αρχαιολογικό Μουσείο

2bbd3eef-6187-462f-a759-07efab69fcf7.jpeg


Στο μαγικό νησί της Θάσου θα αντικρύσετε σπουδαία ευρήματα, τα οποία αποτελούνται από συλλογές γλυπτικής, κεραμικής και αρχιτεκτονικών λειψάνων από τη Νεολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Το μουσείο φιλοξενεί και ένα εξαιρετικό διαχρονικό γλυπτό της ιστορίας, συγκεκριμένα τον τρεισήμισι μέτρων κούρο, ένα άγαλμα ενός νεαρού γυμνού άνδρα μαζί με μια κατσίκα, το οποίο βρέθηκε στο Πύθιο. Αξιοσημείωτα είναι σαφώς και άλλα, όπως η προτομή του Πήγασου, ο επικεφαλής του Διόνυσου του 4ου αιώνα προ Χριστού, καθώς και αγάλματα από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία ονομαστικά επισημαίνονται: το άγαλμα της μούσας που φορούσε πέπλο, το άγαλμα της Αφροδίτης με δελφίνι και ένα άγαλμα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, οπλισμένο για μάχη.

Τοποθεσία: Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Λιμένας

Ώρες Λειτουργίας: Από τις 8:00 έως τις 20:00/ Τρίτη κλειστά.

Σαντορίνη, Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

0f846f27-55f2-4f1f-858a-05f337125a7a.jpeg


Η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο όμορφες αποδράσεις στη χώρα μας, αλλά γνωρίζατε πως ξεχωρίζει και για την ιστορία του τόπου της; Εάν την επισκεφθείτε μην παραλείψετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο στεγάζει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων από διάφορες ανασκαφές στη Σαντορίνη, όπως στο Ακρωτήρι και στον κοντινό χώρο του Ποταμού. Η ιστορία που παρουσιάζεται ξεκινάει από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο έως την Ύστερη Κυκλαδική Ι περίοδο, περιλαμβάνοντας αντικείμενα της εποχής, τα οποία ταξινομούνται χρονολογικά και ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται κεραμικά, γλυπτά, κοσμήματα, τοιχογραφίες.

Τοποθεσία: Θήρα

Ώρες Λειτουργίας: Από τις 8:30 έως 15:30 / Τρίτη κλειστά.

Λήμνος, Αρχαιολογικό Μουσείο
d5d9eec2-8f80-438f-b54a-8c7e1b46ccf0.jpeg

Ένα θαυμάσιο ανακαινισμένο κτίριο, τριγυρισμένο από πράσινο, το οποίο θα σας προσφέρει όχι μόνο έναν ξέγνοιαστο περίπατο, αλλά και σπουδαίες πολιτισμικές αναζητήσεις. Στο μουσείο τοποθετήθηκαν αρχαιολογικοί θησαυροί, οι οποίοι προήλθαν από τις ανασκαφές στην Ηφαιστία και το Καβείριο την περίοδο 1926 – 1936. Συγκεκριμένα, αποτελείται από δύο ορόφους, στους οποίους θα βρείτε διαφορετικά είδη εκθεμάτων βάσει περιόδου, δηλαδή στον πρώτο όροφο φιλοξενούνται έργα που ανήκουν στην προϊστορική εποχή, καθώς και μυκηναϊκά αντικείμενα και εντυπωσιακά γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες όχι μόνον από τη Λήμνο, αλλά και από την Ίμβρο. Συνεχίζοντας στον δεύτερο όροφο, μεταφερόμαστε στους Ιστορικούς Χρόνους της Λήμνου, παρουσιάζοντας και αντικείμενα από τους Γεωμετρικούς χρόνους έως την Ύστερη Ρωμαιοκρατία, με χαρακτηριστικά αγγεία του αποθέτη και τα κτερίσματα της νεκρόπολης.

Τοποθεσία: Ναυάρχου Κουντουριώτη, Μύρινα

Ώρες Λειτουργίας: Από τις 8:30 έως 15:30 / Τρίτη κλειστά.

Νάξος, Αρχαιολογικό Μουσείο

f88d829b-3166-47fe-9877-2f1d01718326.jpeg


Το Κυκλαδίτικο νησί διαθέτει από το 1972, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά, το αρχαιολογικό μουσείο, όπου μάλιστα προηγουμένως στεγαζόταν η σχολή Ιησουιτών. Τα ευρήματά του καλύπτουν την Πρώιμη Κυκλαδική περίοδο, συμπεριλαμβανομένων ειδωλίων από την ίδια τη Νάξο, το Κάτω Κουφονήσι και την Κέρο, καθώς και την Ύστερη Μυκηναϊκή περίοδο. Θα βρείτε πολλά βάζα της εποχής, ταφικά αντικείμενα, καθώς και γλυπτά από τη Γεωμετρική Περίοδο.

Τοποθεσία: Λεωφ. Νάξου Εγγαρών 3

Ώρες Λειτουργίας: Προσωρινά κλειστό μέχρι νεωτέρας

Μύκονος, Αρχαιολογικό Μουσείο

95264cda-8170-4e6c-98d2-e08a55f1d27a.jpeg


Η Μύκονος δεν διακρίνεται μόνο για την ξέφρενη ζωή της, αλλά κρύβει και μια πλούσια ιστορία από πίσω, την οποία μπορείτε να την ανακαλύψετε με μια σας επίσκεψη σε ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας. Οι συλλογές που περιλαμβάνονται αναφέρονται σε εκθέματα που χρονολογούνται από την Προϊστορική έως την Ελληνιστική περίοδο. Επίσης, περιέχονται μοναδικά αντικείμενα από το γειτονικό νησί Ρήνεια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και κεραμικά του 9ου έως του 8ου αιώνα π.Χ. από τις Κυκλάδες.

Τοποθεσία: Κέντρο Μυκόνου

Ώρες Λειτουργίας: Προσωρινά κλειστό μέχρι νεωτέρας

Κέρκυρα, Αρχαιολογικό Μουσείο

5e265493-535a-491e-af87-a8af3b27c986.jpeg


Αρχικά, επρόκειτο να φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα από τον Ναό της Άρτεμις στην Κέρκυρα, μέχρι το 1994, όπου επεκτάθηκε και προστέθηκαν δύο επιπλέον εκθεσιακές αίθουσες, οι οποίες εμφανίζουν τα πιο πρόσφατα ευρήματα από την αρχαία ακρόπολη της Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν ευρήματα από ανασκαφές από την αρχαία πόλη της Κέρκυρας, από την περιοχή Cassiope, από την περιοχή της Θεσπρωτίας, αλλά και αγνώστου προέλευσης αντικείμενα.

Τοποθεσία: Βραΐλα Αρμένη 1

Ώρες Λειτουργίας: από τις 8:00 έως τις 20:00 / Τρίτη κλειστά