fbpixel

Search icon
Search
Grape Lovers: 4 συνταγές με το νόστιμο φρούτο εποχής
TASTE

Grape Lovers: 4 συνταγές με το νόστιμο φρούτο εποχής

Απολαύστε το σταφύλι... αλλιώς!


Τα σταφύλια αποτελούν το απόλυτο φρούτο της εποχής, κάνοντας συχνά την εμφάνισή τους στη shopping list μας. Είναι γλυκά και πολύ θρεπτικά, ενώ υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να τα απολαύσετε - από γλυκές και αλμυρές συνταγές που θα σας ξετρελάνουν. Εμείς συγκεντρώσαμε παρακάτω τις top choices που θα σας πείσουν να αξιοποιήσετε τα σταφύλια σας... αλλιώς!

Give them a try!

Φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλια και καραμελωμένα σύκα

shutterstock-1998983975.jpg

Υλικά:

  • 2 καρδιές μαρουλιού
  • 1 σαλάτα
  • Λίγη βαλεριάνα
  • 4 φρέσκα σύκα
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. μπλε τυρί σε τρίμματα
  • 4 φέτες. προσούτο (κομμένες σε λωρίδες)
  • 2 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου
  • 1 φλ. ρόγες σταφυλιού ανάμεικτες
  • 4 φρέσκα σύκα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
  • 1 κλων. θυμάρι
  • 2 κ.σ. βαλσαμικο ξύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγες σταγόνες πετιμέζι ή συκόμελο
  • Αλάτι

Εκτέλεση: 

Για τη φθινοπωρινή σαλάτα με σταφύλι και καραμελωμένα σύκα, πρώτα χοντροκόβουμε τα μαρούλια και τα φύλλα της σαλάτας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα σύκα, τα αμύγδαλα και τα σταφύλια. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα σε κουταλιές και το μπλε τυρί σε τρίμματα. Ανακατεύουμε το λάδι με το βαλσαμικό και το πετιμέζι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε. Για τα σύκα: Διαλέγουμε γερά φρέσκα σύκα, χωρίς χτυπήματα. Κόβουμε τα σύκα στη μέση, τα βάζουμε σε μικρό καυτό τηγάνι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Προσθέτουμε το θυμάρι. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη κι αφήνουμε να λιώσει για 2- 3'. Αναποδογυρίζουμε τα σύκα κι αφήνουμε για 3΄ να καραμελώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι. Ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι. Αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν. Το σιρόπι των σύκων αφού κρυώσει, το προσθέτουμε στο dressing ή περιχύνουμε τη σαλάτα στο τέλος λίγο πριν σερβίρουμε. Λίγη τρούφα σε flakes, απογειώνει τη σαλάτα.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Σταφύλι πίκλα

img-7892.jpg

Υλικά:

  • 550 γρ. σταφύλι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 ml ξίδι, από λευκό κρασί
  • 350 ml κρασί λευκό, γλυκό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 10 κόκκους πιπεριού, λευκό

Εκτέλεση:

Χωρίζουμε το τσαμπί του σταφυλιού σε μικρότερα τσαμπιά. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με μία κουτάλα ώστε να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σταφύλια και τα βάζουμε σε ένα ζεστό και αποστειρωμένο βάζο. Καλύπτουμε τα σταφύλια με το μείγμα ξιδιού και κλείνουμε το βάζο. Διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Άκης Πετρετζίκης

Σούπα αμυγδάλου με σταφύλια

web-soupa-amigdalou-me-stafilia-768x960.jpg

Υλικά:

  • 500 γρ. λευκά σταφύλια χωρίς κουκούτσια (π.χ. Σουλτανίνα, Σουπέριορ κ.ά.)
  • 1 κ.σ. χοντροκομμένα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 ml παγωμένο νερό
  • 2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι
  • Λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη 500 γρ. λευκά σταφύλια, χωρίς κουκούτσια (π.χ. Σουλτανίνα, Σουπέριορ κ.ά.), 1 κ.σ. χοντροκομμένα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, 1 σκελίδα σκόρδο, 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 200 ml παγωμένο νερό, 2 κουτ. γλυκού λευκό ξίδι, λίγες σταγόνες πράσινο ταμπάσκο (ή όσο θέλουμε, ανάλογα με τις αντοχές και τα γούστα μας). Πολτοποιούμε σχολαστικά, αλατοπιπερώνουμε και περνάμε τη σούπα από λεπτή σήτα. Μοιράζουμε σε πιάτα. Σε κάθε μερίδα βάζουμε μερικές ρώγες σταφύλι, κομμένες στη μέση, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και, αν θέλουμε, μικροφύλλα για διακόσμηση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Δημήτρης Κοντόπουλος

Γλυκό σταφύλι

sweetgrapes-1.jpg

Υλικά:

  • 1 κ. σταφύλι (σουλτανίνα)
  • 1/2 κ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κλων. αρμπαρόριζα
  • Χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 200 γρ. αμύγδαλο καβουρντισμένο

Εκτέλεση:

Πλένουμε πρώτα καλά το σταφύλι και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε μπολ με νερό και δυο τρεις φορές αλλάζουμε νερό να καθαρίσει καλά. Προσέχουμε να μην τραυματίσουμε τις ρόγες σταφυλιού. Αφήνουμε να στραγγίσει καλά και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα. Βγάζουμε τις ρόγες από το τσαμπί προσεκτικά. Βάζουμε το σταφύλι σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και το αφήνουμε πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6'-7'. Όταν σωθούν τελείως τα υγρά του σταφυλιού, τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει το τραγανό γλυκό σταφύλι, στην επιφάνεια ενδέχεται να σχηματιστεί αφρός. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο και το αφήνουμε να δέσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45'. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να το σκεπάσουμε. Αν θέλετε βάλτε μια πετσέτα για σκέπασμα. Μπορείτε σε αυτή τη φάση να αφήστε το γλυκό και να το τελειώσετε την επόμενη ημέρα. Αφού κρυώσει το γλυκό τελείως, το ξαναβάζουμε στη φωτιά για το τελικό δέσιμο. Αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να δέσει σωστά το σιρόπι για το γλυκό σταφύλι. Όταν το σιρόπι φτάσει στην πυκνότητα που θέλουμε, τότε προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, το χυμό λεμονιού και τα αμύγδαλα. Αφήνουμε να βράσει το γλυκό για 1'. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να κρυώσει καλά, μέσα στην κατσαρόλα και ανακινούμε αρκετές φορές την κατσαρόλα από τα χερούλια, ώστε να ποτίσει καλά με σιρόπι η κάθε ρόγα σταφυλιού.

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου