fbpixel

Search icon
Search
Go green: Οι πιο πράσινοι προορισμοί για τις εξορμήσεις σας τη νέα χρονιά
ECO GLOW

Go green: Οι πιο πράσινοι προορισμοί για τις εξορμήσεις σας τη νέα χρονιά

Εντάξτε στη νέα bucket list σας αυτά τα ταξίδια


Ρύπανση παντού και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτή είναι η ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Αξίζουμε κάτι καλύτερο, έτσι δεν είναι; Έχουμε ανάγκη να αντικρίζουμε τον καθαρό ουρανό, το ουράνιο τόξο, τα γαλήνια τοπία της καθαρής θάλασσας, τον ήχο των ανέμων και πολλά άλλα. Λοιπόν, τι στόχους βάζετε για το 2024; Εμείς, σίγουρα να γνωρίσουμε την πιο eco-friendly πλευρά του πλανήτη μας, ταξιδεύοντας στους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Κόστα Ρίκα

shutterstock-1604625820.jpg

Η Κόστα Ρίκα είναι ένας από τους πιο σημαντικότερους οικοτουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής υποστηρίζει μόνη της το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Διαθέτει 20 φυσικά πάρκα, 8 βιολογικά καταφύγια, 800 μίλια ειδυλλιακής ακτογραμμής και ένα εξαιρετικό 98,1% της ηλεκτρικής της ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Θαυμάστε την ποικιλία της άγριας ζωής, από βραδύποδες μέχρι ιαγουάρους ή σπάνια είδη σαυρών και πουλιών, χαλαρώστε σε παρθένες παραλίες, εξερευνήστε προστατευόμενα τροπικά δάση και πεζοπορήστε σε αδρανή ηφαίστεια. Αυτός ο προορισμός διαθέτει άφθονα καταλύματα και δραστηριότητες με οικολογική συνείδηση, από τη διαμονή σε δεντρόσπιτα έως το zip lining στις κορυφές των δέντρων του δάσους, θα έχετε βρει τον οικολογικό σας παράδεισο σε μια από τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου.

Σλοβενία

shutterstock-768078295.jpg

Η Σλοβενία συνορεύει με τις ιταλικές Άλπεις. Συχνά δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους τουριστικούς προορισμούς, αλλά αυτή η χώρα είναι απίστευτα φιλική προς το περιβάλλον. Έχει μια πολιτική βιωσιμότητας που εξασφαλίζει ότι το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβενία προέρχεται από υδροηλεκτρικά φράγματα, και επιπλέον, η πρωτεύουσά της, η Λιουμπλιάνα, ψηφίστηκε ως η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016. Η Λιουμπλιάνα δεν είναι σαν τις περισσότερες πρωτεύουσες, τα λεωφορεία λειτουργούν με φυσικό αέριο και υπάρχει ένα αστικό ηλεκτρικό τρένο. Μπορείτε να απολαύσετε ορεινή πεζοπορία και να επισκεφθείτε φιλικές προς το περιβάλλον φάρμες, που προσφέρουν μια μοναδική εικόνα της τοπικής ζωής. Αυτό θα βοηθήσει επίσης, με τη σειρά του, στη στήριξη της τοπικής οικονομίας. Πρόκειται πραγματικά για έναν μοναδικό προορισμό.

Νησιά Γκαλαπάγκος

shutterstock-321933167.jpg

Τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι ένα ζωντανό οικολογικό μουσείο που «αναπνέει». Βρίσκονται 600 μίλια μακριά από τις ακτές του Ισημερινού, τα νησιά αυτά έχουν τη δική τους μοναδική βιοποικιλότητα με πολλά ενδημικά φυτά και είδη που συναντώνται μόνο εκεί. Τα νησιά Γκαλαπάγκος ανακηρύχθηκαν το 1978 ως το πρώτο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμερα το 90% της έκτασης έχει χαρακτηριστεί ως εθνικό πάρκο. Ένας δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις της φύσης από όλο τον κόσμο, εδώ μπορείτε να δείτε σπάνια είδη και να ζήσετε την εμπειρία της κατάδυσης και της κολύμβησης με αναπνευστήρα. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι δεν προκαλείται καμία ζημιά στα νησιά, ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος και οι επισκέπτες αναμένεται να σέβονται αυτά τα μοναδικά νησιά και να είναι προσεκτικοί με οτιδήποτε μπορεί να αφήσουν πίσω τους.

Βόρνεο

shutterstock-275501246.jpg

Το Βόρνεο φημίζεται για τη βιοποικιλότητά του, τα πλούσια και ζωντανά τροπικά δάση, τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα σπάνια ζώα. Πρόκειται για μια τοποθεσία που πρέπει να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές. Απολαύστε κολύμπι με αναπνευστήρα, καταδύσεις, πεζοπορία στη ζούγκλα και δείτε ουρακοτάγκους στο φυσικό τους περιβάλλον. Το νησί θέτει τη βιωσιμότητα στην κορυφή της ατζέντας του και υπάρχουν πολλές τουριστικές εταιρείες για να επιλέξετε που προωθούν οικολογικές περιηγήσεις που υιοθετούν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ως κατευθυντήριες αρχές.

Μπουτάν

shutterstock-242969983.jpg

Έχετε ακούσει για το Μπουτάν; Αν δεν το έχετε, μην ανησυχείτε, υπάρχει λόγος! Αυτό το βουδιστικό βασίλειο είναι μια από τις λιγότερο επισκέψιμες χώρες στον κόσμο και αυτό είναι σκόπιμο. Η χώρα αναπτύσσει σιγά σιγά την τουριστική της βιομηχανία για να διατηρήσει τους φυσικούς πόρους και να προστατεύσει τον αρχαίο και μοναδικό πολιτισμό της. Η φύση είναι σημαντικός παράγοντας στην κουλτούρα του Μπουτάν και η χώρα έχει νόμο που εξασφαλίζει ότι το 60% της χώρας πρέπει να παραμείνει δάσος για να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές. Όχι ότι το Μπουτάν πρέπει να ανησυχεί, καθώς η χώρα απορροφά σήμερα περισσότερο άνθρακα από ό,τι εκπέμπει!

Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Αύγουστο του 2027, οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται το Μπουτάν θα πρέπει να πληρώνουν τέλος βιώσιμης ανάπτυξης (SDF) ύψους 100 δολαρίων ΗΠΑ ανά ενήλικα ανά ημέρα. Προηγουμένως το ποσοστό SDF ήταν 200 δολάρια, ωστόσο, ως μέρος ενός κινήτρου για την τόνωση του τουρισμού, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί κατά 50% για τα επόμενα 4 χρόνια.