fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίστε το χωριό του ιδρυτή του οίκου Bvlgari στην Ήπειρο
ESCAPE

Γνωρίστε το χωριό του ιδρυτή του οίκου Bvlgari στην Ήπειρο

Ανακαλύψτε τους πετρόχτιστους Καλαρρύτες από όπου κατάγεται ο Έλληνας κοσμηματοπώλης Σωτήρης Βούλγαρης


Η ιστορία του οίκου Bvlgari -ορόσημο της πολυτέλειας, της ιταλικής φινέτσας και του καλού γούστου- ξεκίνησε από τους Καλαρρύτες, το μεγαλύτερο βλαχόφωνο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο. Πρόκειται για ένα θαύμα που δημιούργησαν σε αγαστή συνεργασία φύση και άνθρωποι, στον στενό και ανηφορικό δρόμο από τα Γιάννενα για τις νότιες κορυφές της Πίνδου. Είναι ένα από τα δίδυμα κεφαλοχώρια, με μόνιμο πληθυσμό μόλις 20 κατοίκους -το άλλο είναι το Συρράκκο.

Και τα δύο χωριά που φωλιάζουν στις νοτιοδυτικές πλαγιές του όρους Περιστέρι, είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και κρατιούνται πάνω σε βράχους. Τα χωρίζει το φαράγγι του Χρούσια και αντικρίζουν τα όρη Τζουμέρκα. Οι Καλαρρύτες είναι ένα παραδοσιακό χωριό που ήκμασε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, λόγω της ενασχόλησης των ανθρώπων με την αργυροχρυσοχοΐα και το εμπόριο.

Η διαδρομή για το χωριό

Η απόσταση μεταξύ των δύο χωριών είναι περίπου 1.000 με 1.200 μέτρα, παρόλα αυτά για να πάτε οδικώς από το ένα στο άλλο πρέπει να κάνετε έναν μεγάλο κύκλο περίπου 18 χλμ. συν άλλα τόσα για την επιστροφή, διότι μεταξύ τους παρεμβάλλεται η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού, του παραπόταμου του Άραχθου. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, δεν πρέπει με τίποτε να παραλείψετε τη διαδρομή αυτή, που διαρκεί περίπου μία ώρα. Βέβαια, να σας πούμε ότι απαιτεί εμπειρία και γνώσεις, καθώς θα χρειαστεί να περάσετε μέσα από μια δύσβατη χαράδρα, δίπλα από 2 - 3 μικρούς καταρράκτες, ενώ σε κάποια σημεία η ματιά κυριολεκτικά «χάνεται» στη θέα της αβύσσου. Κατηφορίζοντας, μέσα από το στενό μονοπάτι που είναι κυριολεκτικά χαμένο μέσα στην οργιώδη βλάστηση και κάτω από θεόρατους βράχους, το τοπίο γίνεται απρόσμενα άγριο και εντυπωσιακό. Όταν το μονοπάτι φτάνει στο τέρμα του, μία πέτρινη σκάλα σηματοδοτεί τη διαδρομή που θα σας οδηγήσει προς τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι μέσα στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Επίσης, δώστε μεγάλη προσοχή στην επάρκεια των καυσίμων σας, καθώς πρατήρια υπάρχουν μόνο στα χωριά Κουτσελιό, Πράμαντα και Πλάκα.

katarraxtis-kalarrites.jpg


Πώς θα φτάσετε στους Καλαρρύτες

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές επιλογές για να φτάσετε στο χωριό.  Αρχικά από τα Ιωάννινα,  όπου η απόσταση είναι 56 χλμ., μετά από την Άρτα, με την απόσταση να είναι στα 82 χλμ. και τέλος, από την Καλαμπάκα της Θεσσαλίας, όπου θα χρειαστεί να οδηγήσετε 96 χλμ.

Οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι είναι από τα Ιωάννινα και την Άρτα και είναι ανοιχτοί όλο τον χρόνο. Από τη Θεσσαλία, ο δρόμος είναι ανοιχτός από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ενώ τα 25 τελευταία χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος, ο οποίος κλείνει τον χειμώνα από τα χιόνια και τις βροχές και εξυπηρετεί κυρίως τους ντόπιους κτηνοτρόφους.

kalarrites-6.JPG

Ο πετρόκτιστος οικισμός

Τα πετρόκτιστα σπίτια του χωριού στριμώχνονται το ένα πλάι στο άλλο και μοιάζουν να ισορροπούν επικίνδυνα, πάνω στις ιλιγγιώδεις πλαγιές. Σε κάθε σπίτι υπάρχουν εντοιχισμένες πλάκες με χαραγμένα ή ανάγλυφα γράμματα και αριθμούς, που μαρτυρούν την ημερομηνία και το έτος που κτίστηκε το καθένα. Σε πολλές περιπτώσεις αναγράφεται και το όνομα του ιδιοκτήτη του σπιτιού ενώ οι αυλόπορτες μοιάζουν πραγματικά με έργα τέχνης.

Στους Καλαρρύτες, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα για τον επισκέπτη τα φαρδιά παραδοσιακά καλντερίμια, καθώς και η υπέροχη κεντρική πλατεία αμφιθεατρικά χτισμένη σαν να είναι ανοιχτό υπαίθριο θέατρο και κυρίως, ο περίτεχνος ναός του Αγίου Νικολάου.

agios-nikolaos-2.jpg

Don’t Miss

Η επίσκεψη στο λαογραφικό Μουσείο, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να γνωρίσετε τη ζωή των Καλαρρυτινών τους περασμένους αιώνες, την ανθηρή οικονομία του τόπου, τα αριστουργήματα της τοπικής τέχνης και την καθημερινότητα των ελάχιστων κατοίκων του χωριού.

Στην κεντρική πλατεία θα βρείτε το συμπαθητικό μαγαζάκι της κυρίας Κατερίνας, με δωράκια, επάργυρα, εικονίσματα, ξυλόγλυπτα αλλά και ντόπιο λικέρ, καθώς και γλυκά του κουταλιού. Επίσης, εδώ δεσπόζει και η προτομή του Καλαρρυτινού πρωθυπουργού Σπυρίδωνα Λάμπρου.

kalarrites-11.jpg


H ιστορία της οικογένειας Βούλγαρη 

Το 1821, η οικογένεια Βούλγαρη εγκαταλείπει το χωριό, λόγω της καταστροφής του από τους Τούρκους και εγκαθίσταται στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Ένα από τα έντεκα παιδιά της οικογένειας, ο Σωτήρης Βούλγαρης, επηρεασμένος από τον παππού και τον πατέρα του, που ζούσαν από την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, αποφασίζει να αφήσει πίσω του την Ήπειρο, για να αναζητήσει την τύχη του στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Αιώνια Πόλη, τη Ρώμη.

kalarrites-1.jpg

Η ίδρυση του οίκου Bvlgari

Το 1884 ο Σωτήριος Βούλγαρης, στα 24 του χρόνια, ανοίγει το πρώτο κατάστημα με τη βοήθεια συνεταίρου, στην οδό Via dei Condotti, στο κέντρο της Ρώμης, το οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα! «Παντρεύοντας» την εμπειρία του στην αργυροχρυσοχοΐα με τα ιταλικά δεδομένα γίνεται γρήγορα δημοφιλής στους κοσμικούς κύκλους. Η ιστορία του Σωτήριου Βούλγαρη τελειώνει το 1932, όταν αφήνει την τελευταία του πνοή και ενταφιάζεται στο κοιμητήριο των ξένων της Ρώμης ως Έλληνας. Οι γιοι του -Constantino (1889-1973) και Giorgio (1890-1966), συνέχισαν το έργο του και τα επόμενα χρόνια κατάφεραν να κάνουν τον οίκο δημοφιλή σε όλον τον κόσμο.

sotiriosbulgaris.jpg
Ο Σωτήριος Βούλγαρης και το πρώτο κατάστημα στη Ρώμη

Συνώνυμος της ιταλικής φινέτσας και της πολυτέλειας, ο διάσημος οίκος ήταν μια "περιπέτεια" με ελληνικές ρίζες, που έφερε την ξεριζωμένη οικογένεια στην κορυφή του κόσμου! Ο οίκος πουλήθηκε το 2011 στον γαλλικό όμιλο Louis Vuitton έναντι 4,3 δισ. ευρώ και η έκτη γενιά των απογόνων του Σωτήριου Βούλγαρη κατέχουν πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο σε μετοχές στον κολοσσό LVMH. Σήμερα, ο πολυτελής οίκος διατηρεί 230 καταστήματα σε όλον τον κόσμο και είναι ο αγαπημένος των γαλαζοαίματων και των celebrities. Η διαχρονικότητά του παραμένει αλώβητη, καθώς κατά καιρούς τις πολύτιμες δημιουργίες του έχουν επιλέξει από ζάμπλουτους σεΐχηδες και πολιτικούς, όπως η πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν και η Εβίτα Περόν, μέχρι διάσημες ηθοποιοί, όπως η Sophia Loren, η Elizabeth Taylor και η  Angelina Jolie.

Τα τελευταία χρόνια ο Bvlgari έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία του, σε συνεργασία με την αλυσίδα Marriott. Το πρώτο ξενοδοχείο άνοιξε στο Μιλάνο το 2004 και ακολούθησε ένα δεύτερο στο Μπαλί το 2006. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Σωτήρη Βούλγαρη παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα!

120435466-2bb6dbc1-8137-41c5-aed5-672544ac9c63.jpg