fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίστε τη Μεξικανή που κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης chef παγκοσμίως
TASTE

Γνωρίστε τη Μεξικανή που κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης chef παγκοσμίως

Daniela Soto-Innes: Ένα κορίτσι με υπέροχο χαμόγελο και αστείρευτο ταλέντο


Βρίσκεται στη λίστα 30 Under 30 του Forbes, αποκαλεί τον εαυτό της με υπερηφάνεια «πρόσφυγα¬ και έχει μάθει να κατακτάει ακόμη και τις ψηλότερες κορυφές. Ο λόγος για την Daniela Soto-Innes, τη γυναίκα που στα 28 της μόλις χρόνια κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο World's Best Female Chef by The World's Best 50 Restaurants. Με τις συμπτώσεις της μοίρας να την οδηγούν σε αυτή τη ζωή, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τη μέρα που αρραβωνιαζόταν με το σύντροφό της -και επίσης διάσημο chef Blaine Wetzel- στο Μεξικό, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Μια ζωή μοιρασμένη ανάμεσα σε εστιατόρια της Νέας Υόρκης και σε όλα όσα της κεντρίζουν το ενδιαφέρον, η Daniela είναι ένα star material που μάλιστα βρίσκεται ακόμη στην αρχή. 

soto innes chef

Συνεχής πηγή έμπνευσης -όπως αναφέρει η ίδια- αποτελεί ο άνθρωπός της και φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που ανατρέχει στο παρελθόν, στην πόλη του Μεξικό εκεί όπου είχε μάθει από τη γιαγιά της πως το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν σε αυτό βάζεις αγάπη και μεράκι. Αυτή η φιλοσοφία την ακολουθεί και την κάνει να ενδιαφέρεται πρώτα από όλα για τους συνεργάτες της, για το πώς θα τους εμψυχώσει, πώς θα ξεκινήσει καθώς και πώς θα τελειώσει την κάθε της ημέρα στη δουλειά. 

Early life

soto innes chef 2

Η προσωπική της ιστορία δεν έχει να αφηγηθεί ένα κακό παρελθόν. Αντιθέτως, με δύο γονείς δικηγόρους και με ένα απόλυτα υποστηρικτικό πλαίσιο η επιτυχημένη Daniela, που από τα δώδεκά της χρόνια μετακόμισε στο Τέξας ήταν ένα κορίτσι που όλοι οι δρόμοι την οδηγούσαν εκεί που έπρεπε. Επαγγελματίας κολυμβήτρια μέχρι τα είκοσι, με μια μητέρα και μια γιαγιά που λάτρευαν την τέχνη της μαγειρικής, βρέθηκε από τα δεκατέσσερα ανάμεσα στις κουζίνες στο Χιούστον. 

«Μεγάλωσα με πολύ ισχυρές προσωπικότητες γυναικών δίπλα μου, οι οποίες λάτρευαν τις κουζίνες. Όταν γεννήθηκα, οι γονείς μου δούλευαν μαζί στο δικηγορικό τους γραφείο, αλλά η μητέρα μου ήθελε να γίνει chef, ακολουθώντας τα βήματα της γιαγιάς μου και της προ-γιαγιάς μου. Έτσι, από τα πρώτα μου χρόνια κατάλαβα πώς αυτό το δρόμο θέλω να χαράξω κι εγώ». 

Food memories

soto innes chef 8

Όπως έχει αναφέρει η ίδια, μια από τις πρώτες αναμνήσεις μου έχει σχετικά με το φαγητό είναι οι μαρέγκες τις οποίες έτρωγε με τον πατέρα της, όταν εκείνος την έπαιρνε από το σχολείο. Και σε αυτήν ακριβώς την ανάμνηση στηρίχτηκε, όταν ο Enrique Olvera, της ανέθεσε την πρώτη της δουλειά στο εστιατόριό του, Pujol. Έκανε γλυκά με μαρέγκα όλη μέρα και δεν προσπάθησε να αποδείξει πώς μπορεί να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε άλλο. Αντιθέτως, έπαιζε εκ του ασφαλούς κι επέμεινε να κάνει αυτά που γνωρίζει καλύτερα, με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μπορούσε. Κάπως έτσι, ο Oliviera την πρόσεξε και την προσέλαβε στη συνέχεια στο Cosme. Μάλιστα, τότε κέρδισε και το πρώτο της βραβείο, το James Beard Rising Star Award τη χρονιά του 2016. 

Buzz word

soto innes chef 9

Υπάρχει μια λέξη που είναι απόλυτα σημαντική για την ίδια και αυτή δεν είναι άλλη από την "αγάπη". Η Soto-Innes τη χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στις γεύσεις, όταν μιλάει για τα εστιατόρια, όταν θυμάται την παιδική της ηλικία, τους γονείς της, τις δύο της αδερφές καθώς και όταν της έρχεται στο μυαλό ο πρώτος της μεγάλος έρωτας, η δική της εκδοχή της Mexican Cousine. Για την ίδια, η αναζήτηση της επιτυχίας οφείλει να κρύβεται στην ομαδικότητα και στην ενέργεια για τους σωστούς λόγους. 

«Όταν μαγειρεύεις σε ένα εστιατόριο στο οποίο υπάρχει μεγάλη ένταση αλλά και αρκετές απαιτήσεις από εσένα, αυτό μπορεί να γίνει απόλυτα αγχωτικό. Παρόλα αυτά, όταν βλέπεις τους συνεργάτες σου μετά από δέκα ή δώδεκα ώρες δουλειάς να έχουν σχηματισμένο στα πρόσωπά τους ένα μεγάλο χαμόγελο τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είμαι πραγματικά περήφανη που αυτοί οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι στην κουζίνα μου».

Cosme restaurant

soto innes chef 4

Ένα από τα πιο cool μέρη για να δοκιμάσετε τις γαστρονομικές σας αντοχές, στη Νέα Υόρκη, δεν είναι άλλο από το Cosme, στο οποίο εργάζεται η Daniela ως head chef. Ένα μέρος που το έχει επισκεφτεί ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Barack Obama -και έχει μείνει απόλυτα ικανοποιημένος- και δημιουργός του είναι ο Μεξικανός Enrique Olvera. Ααποτελεί από το 2014, το απόλυτο place to be! Μάλιστα, αυτό το εστιατόριο έχει έναν ακόμη λόγο για να χρησιμοποιούν οι άνθρωποί του, τη λέξη #pride. Εργάζονται σε αυτό ισάξιος αριθμός ανδρών και γυναικών και οι εθνικότητες που θα βρείτε εκεί, καταπατούν κάθε ίχνος ρατσισμού, αλλά και διακρίσεων αφού θα βρείτε ηλικίες από 18 έως 65 ετών. Το δικό τους μυστικό; Ασκήσεις χαλάρωσης πριν μπουν στην κουζίνα, μουσική όση ώρα μαγειρεύουν και φυσικά αρκετός χορός. 

«Ποτέ ως επαγγελματίας δεν προσπαθούσα να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίον σκέφτονταν οι άνθρωποι. Είναι σημαντικό για κάθε διαφορετική προσωπικότητα να καταλαβαίνει πως θέλεις να αγκαλιάσεις τη διαφορετικότητά της και να δουλέψετε μαζί βγάζοντας ένα ιδανικό αποτέλεσμα».