fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίζετε πως μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι το στρώμα σας; Ανακαλύψτε τα 5 βήματα
HEALTH

Γνωρίζετε πως μπορείτε να καθαρίσετε μόνοι το στρώμα σας; Ανακαλύψτε τα 5 βήματα

Μείνετε μακριά από αλλεργίες και από οτιδήποτε σας μειώνει την ποιότητα ζωής


Μήπως έχετε ξεχάσει την τελευταία φορά που καθαρίσατε το στρώμα σας; Όχι, η ερώτηση δεν αφορά τα σεντόνια σας ή τα ειδικά υποστρώματα που το προστατεύουν, αλλά το ίδιο το στρώμα που "αναλαμβάνει" καθημερινά το ρόλο της ξεκούρασης σας. Εάν η απάντησή σας είναι "ποτέ", ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσετε το ζήτημα σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί. Όπως ήδη θα γνωρίζετε, αυτό το μέρος του σπιτιού αποτελεί το χώρο όπου μια ποικιλία βακτηρίων, μυκήτων και ακάρεων σκόνης συσσωρεύονται και σας προκαλούν αλλεργίες. Αυτά τροφοδοτούνται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το λάδι σώματος και τον ιδρώτα που αποβάλλετε κάθε βράδυ. Για αυτό το λόγο το στρώμα θα πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Μάλιστα, εσείς που κοιμάστε μαζί με τους χνουδωτούς σας φίλους, θα πρέπει να εξετάσετε αυτές τις παραμέτρους πολύ σοβαρά. Αυτό συμβαίνει καθώς τα ζώα δε συμμορφώνονται με τα ίδια πρότυπα υγιεινής με τους ιδιοκτήτες τους, ούτε φορούν πιτζάμες που παγιδεύουν τον ιδρώτα.

Η διατήρηση ενός στρώματος καθαρού όχι μόνο θα σας προσφέρει έναν καλύτερο ύπνο νύχτας, αλλά θα επεκτείνει τη ζωή του προστατεύοντας από τη φθορά.
stroma-katharismos-3.jpg


Η συνεισφορά των ειδικών

Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία για τον καθαρισμό και την αναρρόφηση των στρωμάτων, τα οποία τους επιτρέπουν να τα στεγνώνουν γρήγορα. Εσείς, μπορείτε είτε να νοικιάσετε μια μηχανή καθαρισμού ταπετσαριών ή να εξοικονομήσετε χρήματα -μακροπρόθεσμα- αγοράζοντας την. Μην ξεχνάτε οτι η μη-ειδική υγρασία μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ορισμένα ειδικά στρώματα -συμπεριλαμβανομένου του μαξιλαριού μνήμης- οπότε φροντίστε να ελέγξετε την ετικέτα του κατασκευαστή πριν επιχειρήσετε να καθαρίσετε με ένα μηχάνημα. Φυσικά, τα καλά νέα είναι πως ακόμα κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε μια τέτοια πολυτέλεια, είναι εύκολο να καθαρίσετε το στρώμα σας με DIY λύσεις χωρίς να επενδύσετε πολύ χρόνο ή χρήμα. Ακολουθούν πέντε απλά βήματα για ένα φρέσκο ​​στρώμα και έναν καλύτερο ύπνο.

stroma-katharismos-2.png

1. Αφαιρέστε τα πάντα 

Αφαιρέστε τα πάντα από το κρεβάτι σας, τα σεντόνια, τα μαξιλάρια, τα παπλώματα ώστε να μπορέσετε να καθαρίσετε σχολαστικά το στρώμα σας. Αυτό αποτελεί πάντα το πρώτο βήμα σε ένα επιτυχημένο καθάρισμά. Άλλωστε, στην κουλτούρα της οργάνωσης για να μπορέσετε να εξετάσετε την κάθε κατάσταση είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε πρώτα να αφαιρείτε από το μέρος όλα τα επιπλέον αντικείμενα για να δείτε με διαύγεια τη δουλειά που έχετε μπροστά σας. Μην ξεχνάτε, μάλιστα, ποτέ πως το κλειδί για να διατηρείτε καθαρό το στρώμα είναι το εβδομαδιαίο πλύσιμο των σεντονιών και των μαξιλαροθηκών.

2. Χρησιμοποιήστε τη σκούπα σας

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια σκούπα με εξάρτημα για ταπετσαρίες για να μπείτε να "διεισδύσετε" σε κάθε ρωγμή του στρώματός σας.  Φροντίστε να σκουπίσετε και τις δύο πλευρές και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και στις εσοχές στην επιφάνεια του στρώματος. Η σκόνη και τα μικρόβια "λατρεύουν" να κρύβονται σε αυτούς τους χώρους. Για να είστε ακόμη πιο εξασφαλισμένοι -από άποψη αλλεργιών- είναι σημαντικό να επιλέγετε μια σκούπα με αντιαλλεργικά φίλτρα που δεν αφήνει τα ύποπτα σωματίδια να επιστρέψουν στην ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Παρόλα αυτά, εάν η σκούπα σας δε διαθέτει κάποιο τέτοιο εξάρτημα τότε μπορείτε να επενδύσετε σε ένα χωρίς να αγοράσετε καινούργια συσκευή. 

stroma-katharismos.jpg

3. Δώστε έμφαση στους λεκέδες

Η λύση καθαρισμού που επιλέγετε εξαρτάται από τον τύπο του λεκέ που αντιμετωπίζετε. Καθαριστικά ρούχων ή κατοικιδίων με βάση τα ένζυμα, είναι αποτελεσματικά στη διάσπαση των πρωτεϊνών αλλα μπορούν επίσης να διαλύσουν και μια ποικιλία οργανικών και ανόργανων σημαδιών. Παρόλα αυτά, επειδή περιέχουν περισσότερες χημικές ουσίες, μπορεί να χρειαστεί να τα ξεπλύνετε πιο καλά. Οπότε είναι σημαντικό να επενδύσετε σε κάποιο που θα αποτελεί για εσάς win win. Εάν, βέβαια, ψάχνετε για μια φυσική προσέγγιση, δημιουργήστε ένα καθαριστικό DIY κάνοντας ανάμειξη από δύο μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου, ένα μέρος σόδας και ένα μέρος υγρού σαπουνιού πιάτων. Προσέξτε να μην τρίβετε καθώς έτσι θα διακινδυνεύσετε να το σπρώξετε βαθύτερα στο στρώμα σας.

Extra tip: Ποτέ μην ψεκάζετε ένα διάλυμα καθαρισμού απευθείας στο στρώμα. Αντ 'αυτού, απλώστε το σε ένα στεγνό πανί ή σε μια πετσέτα μικροϊνών.

4. Εντάξτε τη σόδα

Αφού στεγνώσουν όλα, πασπαλίστε ένα στρώμα μαγειρικής σόδας πάνω από το στρώμα σας για να "σπάσετε" τα οξέα και να απορροφήσετε τυχόν οσμές και υγρασία. Απλώστε την κατευθείαν από το κουτί ή χρησιμοποιήστε ένα κόσκινο για μια πιο ομοιόμορφη εξάπλωση. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε αυτό τον καθαρισμό μια μέρα που δε θα κοιμηθείτε στο στρώμα για να το αφήσετε 24 ώρες. Στη συνέχεια σκουπίστε με τον ίδιο τρόπο που κάνατε και προηγουμένως. 

stroma-katharismos-1.jpg

5. Επενδύστε σε ένα υπόστρωμα

Μετά τον καθαρισμό, επενδύστε σε ένα υπόστρωμα που θα σας λύσει τα χέρια. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της επένδυσης σε υψηλής ποιότητας κάλυμμα στρωμάτων για τη διακοπή της τροφοδότησης για τα ακάρεα και τα βακτήρια, προστατεύοντας ταυτόχρονα το στρώμα σας από βρωμιά και διαρροές. Αναζητήστε κάποιο που θα είναι αδιάβροχο και ακολουθήστε τις οδηγίες φροντίδας και πλυσίματος που αναφέρει στη συσκευασία του.