fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίζετε ποια τρόφιμα έχουν περισσότερη βιταμίνη C ακόμα και από το πορτοκάλι;
WELLNESS

Γνωρίζετε ποια τρόφιμα έχουν περισσότερη βιταμίνη C ακόμα και από το πορτοκάλι;

Εντάξτε τα στη διατροφή σας και ενδυναμώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα


Η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για τον οργανισμό, αφού ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάτι το οποίο συνεπάγεται την προστασία μας από τις εποχικές ασθένειες, αλλά και τους ιούς. Ο πρωταγωνιστής της λίστας με την περισσότερη βιταμίνη C ανά μερίδα, γνωρίζαμε έως τώρα πως είναι το πορτοκάλι. Παρόλα αυτά, σήμερα θα καταρρίψουμε όλους τους μύθους και θα σας αποδείξουμε πως αυτό που πιστεύαμε μέχρι τώρα δεν ισχύει. 

Εσείς γνωρίζετε ποια τρόφιμα έχουν την περισσότερη βιταμίνη C και αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας;

Πιπεριές

shutterstock-1559043887.jpg

Και όχι οποιουδήποτε χρώματος, αλλά οι κίτρινες κατ΄αποκλειστικότητα. Όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά οι συγκεκριμένες περιέχουν 183,5mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, σε αντίθεση με το πορτοκάλι που μοιάζει περισσότερο με φτωχός συγγενής, στην προκειμένη περίπτωση, με 53,2mg. Από την άλλη και οι κόκκινες θα λέγαμε πως μπορούν να τις συναγωνιστούν, αφού αντιστοιχούν σε 82mg.

Παπάγια

shutterstock-1405759313.jpg

Η αλήθεια είναι πως η παπάγια είναι ένα άκρως εξωτικό φρούτο, το οποίο δεν προτιμούμε πολύ συχνά στην Ελλάδα. Από εδώ και στο εξής, όμως, χρειάζεται να του δώσουμε λίγη παραπάνω σημασία, καθώς θα μας εφοδιάσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη να προσλαμβάνει ο οργανισμός μας σε ημερήσια βάση, όπως και επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C που θα «οπλίσουν» τον οργανισμό μας το επερχόμενο φθινόπωρο.

Ακτινίδιο

shutterstock-123701014.jpg

Δυο ολόκληρα ακτινίδια αντιστοιχούν σε 128mg βιταμίνης C, για αυτό χρειάζεται να τα εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα παρόλο που δεν είναι και το αγαπημένο μας φρούτο. Αξίζει να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο πως βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου σε αξιοσημείωτο βαθμό, καθώς προωθούν την παραγωγή της σεροτονίνης (νευροδιαβιβαστής σημαντικός για τον οργανισμό και τις ζωτικές λειτουργίες του).

Μπρόκολο

shutterstock-254431645.jpg

Κι όμως το ταπεινό μας μπρόκολο εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε πληθώρα πρωτεϊνών, είναι και πλούσιο σε βιταμίνη C (89,2mg στα 100 γραμμάρια), γεγονός που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ένα after workout γεύμα, ενώ βάσει επιστημονικών ερευνών έχει αναδειχθεί σε ένα από καλύτερα λαχανικά για δίαιτα.

Φράουλα

shutterstock-408781099.jpg

Μπορεί οι φράουλες να μην βρίσκονται στην εποχή τους και να μην διατίθενται στην αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο όποτε τις βλέπουμε στα ράφια και τα στα ψυγεία των super markets, χρειάζεται να τις προτιμούμε. Αναλυτικότερα, το θαυματουργό αυτό φρούτο περιέχει σχεδόν 85mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, όπως και μαγγάνιο που συμβάλλει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ροδάκινα

shutterstock-1913387788.jpg

Το ροδάκινο είναι ένας από τους πολλούς πρωταγωνιστές των καλοκαιρινών φρούτων και μια από τις αγαπημένες μας επιλογές. Διαθέτουν απρόσμενα οφέλη, όπως ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, συμβολή στην ομαλή πέψη, προστασία του δέρματος και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Εκτός αυτών, όμως, ενισχύουν δραστικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς περιέχουν ανά 100 γραμμάρια 140mg βιταμίνης C.

Επομένως, η φύση μας παρέχει απλόχερα τη βιταμίνη C, μέσω πολλών και διάφορων θρεπτικών πηγών που εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Για αυτό, το φθινόπωρο που έρχεται χρειάζεται να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εντάσσοντας στο διατροφικό πρόγραμμα της εβδομάδας μας τις παραπάνω τροφές, ώστε να παρατηρήσουμε θεαματική διαφορά στην άμυνα και τις αντοχές του οργανισμού μας.