fbpixel

Search icon
Search
Γνωρίζατε ότι υπάρχουν σημεία που πρέπει να πιέσετε για να φύγει το stress;
WELLNESS

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν σημεία που πρέπει να πιέσετε για να φύγει το stress;

Μια τεχνική acupressure που θα λατρέψετε


Το 2021 είναι η κατάλληλη χρονιά για νέες αποφάσεις, είναι η στιγμή να αλλάξετε τρόπο σκέψεις και κυρίως είναι η ευκαιρία για να δείτε την εναλλακτική οπτική των πραγμάτων. Έτσι, με την αυγή του επαναφέρει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που προέκυψαν το έτος που πέρασε. Εάν το σκεφτείτε, μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις ήταν -και ίσως παραμένει- το "stress" με τα παρελκόμενά του όπως η λέξεις "πίεση" και "ανησυχία" να το συναγωνίζονται. Με όλα όσα έγιναν να έχουν αφήσει πολλούς από εσάς να νιώθετε πιο αγχωμένοι από ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή για να βάλετε μερικές τεχνικές "αυτοεξυπηρέτησης" στην καθημερινότητα σας. 

Χρησιμοποιώντας το acupressure, μια πρακτική της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής , μπορείτε να βρείτε κάποια ανακούφιση αγγίζοντας συγκεκριμένα σημεία πίεσης. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτές της θεωρίας θα αναζωογονήσετε το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα -γνωστό και ως κατάσταση ανάπαυσης και πέψης- όταν το άγχος ενεργοποιείται. Η διέγερση ενός σημείου στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο που μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου και "επιβάλλει" στον οργανισμό να αντιδράσει για να επιτύχει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θα προκαλέσετε τον εγκέφαλο να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ανθρώπινη ορμόνη stress, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, που οδηγούν στην ευτυχία. 

simeia-piesis-2.jpg

Μια γενική ανάλυση

Υπάρχουν εκατοντάδες γνωστά σημεία πίεσης που βρίσκονται εκεί όπου το αίμα, τα νεύρα, η λέμφος και ο συνδετικός ιστός συναντώνται μέσα στο σώμα. Μόλις τα γνωρίσετε θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε για καλύτερο ύπνο, για ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και για πολλά άλλα οφέλη που προσφέρουν. Μυηθείτε σε αυτές τις αρχαίες τεχνικές που έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπων και βρείτε αυτό ακριβώς που χρειάζεστε. 

Πάμε να δούμε τους τρόπους!

Kidney 1: Για όταν θέλετε να νιώσετε συγκεντρωμένοι

simia-piesis-3.jpg

Αυτό το σημείο βρίσκεται στη μεσαία γραμμή του κάτω μέρους του ποδιού, και πιο συγκεκριμένα εκεί όπου ξεκινάει η καμπύλη που δημιουργείται. Για να το δοκιμάσετε, τοποθετήστε το δεξί σας πόδι πάνω από το αντίθετο γόνατο και χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να ασκήσετε σταθερή πίεση στο σημείο "kidney 1". Μετακινήστε απαλά τον αντίχειρά με κυκλικές κινήσεις ενώ παίρνετε 10 βαθιές αναπνοές. Φροντίστε να αλλάξετε τα πόδια στη συνέχεια και επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.

Taiyang: Για όταν χρειάζεστε ανακούφιση από μακροχρόνιο stress

1-Tk0oQ.jpg

Όταν βλέπετε κάποιον να τρίβει το πλαϊνό μέρος του κεφαλιού του και πιο συγκεκριμένα το σημείο στο οποίο σταματάνε τα φρύδια, για να ανακουφίσει έναν πονοκέφαλο τάσης, από σήμερα θα γνωρίζετε πως ακουμπάει το σημείο taiyang που σημαίνει «ήλιος» στα κινέζικα. Τα σημεία αυτά εκατέρωθεν χρησιμοποιούνται στο βελονισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια και μπορούν να ηρεμήσουν το πνεύμα και το σώμα σας από το μακροχρόνιο stress. Για να το πετύχετε,τοποθετήστε το μαλακό μέρος του δείκτη εκεί και ξεκινήστε να τρίβετε το σημείο με κυκλική κατεύθυνση, αναπνέοντας αργά και διαφραγματικά για 10 βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια, στηρίξτε τα δάχτυλά σας εκεί και κρατήστε το σημείο για δύο ακόμη βαθιές ανάσες. Απελευθερώστε αργά.


Spleen 6: Για την καταπολέμηση της αϋπνίας και για την ηρεμία του μυαλού

spleen-6-enallaktiki-praktiki.jpg

Η Dr. Auth γνωστή για το έργο της σε αυτές τις πρακτικές, έχει αναφέρει πως χρησιμοποιεί αυτό το σημείο με το 90% των πελατών της, κάτι που θα σας ακούγεται φυσικό δεδομένου πως οι περισσότεροι αντιμετωπίζετε ελλείμματα ύπνου και πλεόνασμα ανησυχίας. Για αυτό, καθίστε και τοποθετήστε τον αστράγαλο σας πάνω από το αντίθετο γόνατο. Το spleen 6 point βρίσκεται πάνω από το πέλμα σας σε σε απόσταση περίπου μιας παλάμης και πιο συγκεκριμένα στο εσωτερικό του αστραγάλου. Τρίψτε το  με τα δύο χέρια σας κάνοντας 10 μεγάλες, αργές, βαθιές αναπνοές και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην άλλη πλευρά. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα αν εφαρμόζετε αυτή την τεχνική καθημερινά. 

Large Intestine 4: Για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από άγχος

enallaktiki-praktiki-1.jpg

Ένα σημείο που αποτελεί κλειδί για πολλές διαφορετικές θεραπείες δεν είναι άλλο από το Large Intestine 4. Βοηθώντας τους πονοκεφάλους, τη δυσκοιλιότητα ή τους πόνους στο λαιμό ή την πλάτη σας θα γίνει και η δική σας on-the-go επιλογή. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό, πιέστε απαλά τον ιστό μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα του αριστερού σας χεριού με το δεξί αντίχειρα και το δεξί δείκτη. Περιστρέψτε το δεξί αντίχειρα σε κυκλική κίνηση, ασκώντας αρκετή πίεση χωρίς όμως να προκαλείτε πόνο. Φροντίστε να αναπνέετε βαθιά και να αλλάξετε πλευρά.

Pericardium 6: Για να καταπραΰνει τα συμπτώματα του άγχους και να προκαλεί βαθύτερο ύπνο

praktiki-enallaktiki.jpg

Ενώ αυτό το σημείο είναι διάσημο για την αύξηση της κίνηση, είναι επίσης ιδανικό για να σας ηρεμήσει από το άγχος και για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο βαθιά. Βρίσκεται στο εσωτερικό του βραχίωνα του χεριού σας ανάμεσα στους δύο τένοντες, μερικά εκατοστά πιο κάτω από τον καρπό. Μόλις βρείτε το Pericardium 6, πιέστε τον αντίχειρά σας στο σημείο και αναπνέετε. Μετακινήστε τον αντίχειρά σας με κυκλική φορά ενώ παίρνετε δέκα βαθιές ανάσες. Μετακινηθείτε στην άλλη πλευρά.