fbpixel

Search icon
Search
Θέλετε μια σύγχρονη καθαρή Θεσσαλονίκη; Μπορούμε να το πετύχουμε
CITY VIBES

Θέλετε μια σύγχρονη καθαρή Θεσσαλονίκη; Μπορούμε να το πετύχουμε

Τα πρώτα βήματα για μια πόλη απελευθερωμένη από τα προβλήματα και τα δεσμά της


Ο Γιώργος Ορφανός, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης πιστεύει στην πόλη που τον μεγάλωσε, στις γειτονιές που τον «έπλασαν» και διαμόρφωσαν τον σημερινό του χαρακτήρα. Αμετανόητος αισιόδοξος επιλέγει τον δύσκολο δρόμο, αυτόν που θα αναδείξει και θα καταπολεμήσει ό,τι υποβαθμίζει αυτόν τον τόπο, που τόσο αγαπάει. Αποπνέοντας προστατευτική αίσθηση, βρίσκεται σ' έναν συνεχή διάλογο με την πόλη, αναδεικνύοντας ό,τι τον απασχολεί και επαινώντας ό,τι θαυμάζει. 

Άλλωστε, ο δρόμος της προσφοράς αποτελεί μονόδρομο για εκείνον, που πέρασε από πολλές και σπουδαίες θέσεις του πολιτικού χώρου, αλλά κατέληξε σε αυτήν που του επιτρέπει να δημιουργεί και να παράγει έργο. 

orfanos-9rRYk.jpg

Με hashtag το σύνθημα #tissalonikistakaka, που εμφανίστηκε σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιώργος Ορφανός και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να αφουγκραστούν και να κατανοήσουν τα προβλήματα των πολιτών, αλλά και να συγκεντρώσουν συνολικά και ουσιαστικά τα «βάσανα» της πόλης, που στόχο έχουν να καταπολεμήσουν.

Το μέλλον είναι εδώ, άλλωστε, και η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον. #Thessaloniki_is_the_future, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο κ. Ορφανός...

Κάπως έτσι λοιπόν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον ίδιο και την ομάδα του πριν λίγες μέρες, η προσοχή στράφηκε στους μικρούς τετράποδους φίλους του ανθρώπου, τα αγαπημένα κατοικίδια. Η συγκεκριμένη δράση είχε σκοπό να δώσει ιδιαίτερη ευχαρίστηση στα χαριτωμένα ζωάκια, καθώς και να προσφέρει χαρά στους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα όμως, είχε μια έντονη διπλή σημειολογία, αφού ανέδειξε το γεγονός ότι, καθετί που μας απασχολεί -ως κάτοικοι της πόλης, αλλά και άνθρωποι-, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με τη βοήθεια όλων.

g-orfanos.jpg

Είναι γεγονός, ότι πόλη έχει ανάγκη από ανθρώπους ικανούς, καθώς και μελετητές της τεχνοκρατικής αντίληψης, που εκλείπει. Η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης θα έρθει σίγουρα μέσα από την ολοκληρωμένη και αλληλένδετη σχέση της με το περιβάλλον και ό,τι αυτό επιτάσσει σήμερα. Η βιωσιμότητα της είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλιστεί η μέριμνα των υποδομών και των νέων έργων της πόλης. Επίσης, είναι αναγκαίο η κάθε νέα κατασκευή να σχεδιάζεται, κάτω από όρους, που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, δεν το καταπονούν και σε καμία περίπτωση δε διακυβεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών. Κάνοντας πράξη, δράσεις που προωθούν την καθαριότητα και συνιστούν την προσοχή των πολιτών σε ότι αφορά ένα υγιές περιβάλλον, τοποθετούν ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική άνοδο της Θεσσαλονίκης.

65-d-t-13-05-2019-takaka-1-1024x683.jpg

Με γνώμονα τα παραπάνω, αμέτρητοι πολίτες «πλημμύρισαν» τον Λευκό Πύργο έχοντας στο πλάι τους τα σκυλάκια τους, φροντίζοντας να παραμείνουν ζωηρά, αλλά και καθαρά -αξιοποιώντας στο έπακρον τις ειδικά διαμορφωμένες συσκευασίες, που δόθηκαν από την αεικίνητη ομάδα του Γιώργου Ορφανού.

Οι χάρτινες συσκευασίες συλλογής απορριμμάτων, έφεραν επάνω το motto «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον» και μοιράστηκαν συμβολικά σε όλους τους παρευρισκόμενους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και να συνδράμουν έστω και λίγο, στην απόφαση να διατηρηθεί η Θεσσαλονίκη καθαρή. Μάλιστα, επάνω τους ήταν τυπωμένες φράσεις που δημοσίευσαν οι χρήστες των κοινωνικές δικτύων και συνόδευαν με το hashtag #tissalonikistakaka, οι οποίες εξέφραζαν ό,τι θέλουν να αλλάξουν στην πόλη. Όπως ήταν φυσικό, ύστερα από τη χρήση τους «πετάχτηκαν» σε κάδους απορριμμάτων, μια κίνηση που συμβόλιζε ό,τι ακριβώς ελπίζουμε να γίνει με οτιδήποτε δημιουργεί «μαύρα» σύννεφα επάνω από την πόλη μας.

65-d-t-13-05-2019-takaka-10-683x1024.jpg
Η σύζυγος του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Ορφανού, η Μερόπη Ορφανού

Παράλληλα, ας μη ξεχνάμε το γεγονός, ότι τέτοιου είδους activities που προωθούν τη μέριμνα της πόλης, διακρίνονται από έναν άκρως εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι πολίτες καταφέρνουν να αποτελούν ενεργά μέλη της κοινότητας, ενώ αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που συναντούν, βρίσκοντας επιτυχείς και διαχρονικές λύσεις. Τα "κακά" της Θεσσαλονίκης μπορούν να περιοριστούν ή ακόμα και να τελειώσουν με την πίστη και τη βοήθεια όλων.

Ο Γιώργος Ορφανός δε φοβάται να ασκήσει κριτική στα κακώς κείμενα και να προχωρήσει στη βελτίωση της καθημερινότητας, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις των υψηλών προδιαγραφών μιας ενεργής ευρωπαϊκής πόλης, που αποτελεί έναν τεράστιο τουριστικό πόλο έλξης. Ο υποψήφιος δήμαρχος δε διστάζει να δηλώσει ότι μετά την επομένη των εκλογών, το πρόγραμμα που αφορά την αναδιάταξη και αποσκοπεί στην εφαρμογή των λύσεων στα προβλήματα της πόλης θα είναι το πρώτο πράγμα, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία. Είναι η διεξοδική κατανόηση του προβλήματος, που θα φέρει την αναγνώριση και μετέπειτα τη λύτρωση από αυτό.

H παράταξη «Η Θεσσαλονίκη Είναι το Μέλλον» έχει ήδη ομαδοποιήσει και χωρίσει τα προβλήματα, που εξέφρασε ο κόσμος σε 33 κατηγορίες. Με ματιά στο πρόγραμμά τους, είναι φανερό ότι δίνουν λύσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών και αξιολογούν τις υπόλοιπες, με στόχο να διαμορφώσουν αντίστοιχες αποτελεσματικές πολιτικές, όπου είναι εφικτό.