Το ginger ή αλλιώς η πιπερόριζα είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι ιδιότητες του πολλές ενώ τα οφέλη στην υγεία και τον οργανισμός μας ακόμα περισσότερα. Αρχικά, είναι ευρέως διαδεδομένο για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες αγγίζουν αυτές του κουρκουμά και της κανέλας. Μεταξύ άλλων, καταπραΰνει τον πόνο και τη ναυτία, έχει προστατευτική καρδιαγγειακή δράση και επιπλέον χαρίζει φρεσκάδα στην αναπνοή μας. Όλα τα παραπάνω κάνουν ξεκάθαρο ότι θα ήταν καλό να εντάξουμε το ginger στο καθημερινό μας διατροφολόγιο. Η γεύση του είναι αρκετά ιδιαίτερη και έντονη και σε μερικούς δεν αρέσει. Γι' αυτό υπάρχουν πεντανόστιμες συνταγές που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν κύριο υλικό και να μην το καταλάβετε καθόλου.
Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και γνωρίστε τις πιο γευστικές ginger recipes!
Tσάι τζίντζερ-κουρκουμά latte
Υλικά
- 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
- 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά, σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο τριμμένο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- μέλι όσο θέλετε
- μια πρέζα μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα και προσέχουμε να μην βράσει απλά να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία. Προσθέτουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρουν τα αρώματα και ρίχνουμε όσο μέλι θέλουμε. Σερβίρουμε με λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω.
Κουσκούς με τζίντζερ και φουντούκια
Υλικά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πιπεριά κίτρινη
- 1 πιπεριά κόκκινη
- 2 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
- 250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. νερό
- 250 γρ. κους κους
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. φουντούκια
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό
- 5 κλ. σχοινόπρασο
Εκτέλεση
Βάζουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια και τρίβουμε το τζίντζερ. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά μας και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας ανακατεύοντας που και που με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με τον χυμό πορτοκάλι και σιγοβράζουμε αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για περίπου 4-5 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το κους κους, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε για 15 λεπτά. Αφού περάσουν τα 15 λεπτά ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το κους κους να αφρατέψει. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο και τα φουντούκια. Τα προσθέτουμε και ανακατεύουμε το κους κους, ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σούπα καρότο και πιπερόριζα
Υλικά
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 καρότα
- 1 κλαδάκι σέλινο
- 1 εκ πιπερόριζα (τζίντζερ) ή 10 γρ. σε σκόνη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 1/2 ματσάκι κόλιανδροαλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. ξινή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε κύβους, καθαρίζουμε το σέλινο και το ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε την πιπερόριζα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο και την πιπερόριζα, ανακατεύοντάς τα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Μετά τα 30 λεπτά πολτοποιούμε τη σούπα μας και την σουρώνουμε. Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση. Βάζουμε τη σούπα σε μικρά μπολ και νοστιμίζουμε με την ξινή κρέμα γάλακτος.
Μαρμελάδα ginger & βερίκοκο
Υλικά
- 1.300 γραμ. βερίκοκα
- 800 γραμ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 1 κ.σ χυμό λεμονιού
- 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ σε μέγεθος καρυδιού 1 φλούδα λάιμ ή λεμόνι
Εκτέλεση
Για τη μαρμελάδα βερίκοκο με ginger, διαλέγουμε ώριμα γινωμένα βερίκοκα, χωρίς χτυπήματα. Τα πλένουμε. Τα καθαρίζουμε εξωτερικά και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και σε μέτρια φωτιά τα βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να λιώσουν. Τα σουρώνουμε σε ψηλή σήτα πιέζοντας με κουτάλα και κρατάμε την πούλπα, τον πουρέ. Βάζουμε την πούλπα βερίκοκο σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το φρέσκο ginger καθαρισμένο και τη φλούδα lime. Ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά, αφήνουμε να δέσει η μαρμελάδα. Αφαιρούμε το ginger και τη φλούδα του lime και βάζουμε την καυτή μαρμελάδα σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε μέχρι πάνω. Σφραγίζουμε και αναποδογυρίζουμε τα βάζα με το καπάκι στον πάγκο, μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τα αποθηκεύουμε σε δροσερό, για πολλούς μήνες.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου