Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ακούνε την λέξη διατροφή σκέφτονται αρχικά τη «στέρηση», παρόλο που οι δύο αυτές έννοιες δεν ταυτίζονται. Έχουμε τονίσει ουκ ολίγες φορές πως η ισορροπημένη διατροφή δεν συνεπάγεται τον αποκλεισμό κάποιων τροφίμων από το διατροφικό σας πρόγραμμα. Το μυστικό είναι ένα: το μέτρο. Αυτό που ταλανίζει πολλούς διαιτώμενους είναι το αν δύνανται να καταναλώνουν γλυκά κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας κι εμείς είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όλες τις απορίες, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα για να ανακαλύψετε κι εσείς τη μαγεία της ισορροπίας και της απόλαυσης.
Επιτρέπονται τα γλυκά στη δίαιτα;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι θετική. Φυσικά και επιτρέπεται να καταναλώνεται γλυκά κατά τη διάρκεια της τήρησης ενός διατροφικού προγράμματος. Άλλωστε, αν ακολουθείτε τις συμβουλές ενός διατροφολόγου και ο ίδιος θα σας έχει τονίσει πως δεν χρειάζεται να νιώθετε ένοχοι για τις επιλογές σας και για τα τρόφιμα που καταναλώνετε, αφού το κλειδί της επιτυχίας είναι η ισορροπία και η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που θα ωφελήσουν τον οργανισμό. Μπορείτε, επομένως, να καταναλώνετε γλυκά καθημερινά, αλλά σε μικρή ποσότητα, αλλιώς αν δεν αισθάνεστε συχνά αυτή την ανάγκη, τότε μια φορά την εβδομάδα δώστε στον εαυτό σας λίγο χώρο και χρόνο για να χαλαρώσει και να καταναλώσει ένα τρόφιμο που επιθυμεί.
Ωστόσο, αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να αντισταθούν στους πειρασμούς και δεν μπορείτε να βάλετε «φρένο» στον εαυτό σας, καταναλώνοντας μικρή μερίδα από το γλυκό σας, τότε καλύτερα να μην εξοπλίσετε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας με πιο ανθυγιεινές τροφές.
Ποιες επιλογές έχετε;
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και εσείς βρίσκεστε στο σπίτι. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να δημιουργήσετε τα δικά σας, σπιτικά γλυκά παρέα με τα παιδάκια ή τους φίλους σας, ώστε να νιώσετε ακόμα πιο δημιουργικοί κατά τη διάρκεια της πιο όμορφης περιόδου του χρόνου. Γενικότερα, να έχετε στο μυαλό σας πως μπορείτε να αποφύγετε τη ζάχαρη προσθέτοντας υποκατάστατα της, όπως μέλι, μελάσα ή stevia. Παράλληλα, μην ξεχνάτε πως και τα φρούτα μπορούν να θεωρηθούν ένα μικρό και πολύ υγιεινό γλυκό, καθώς περιέχουν σάκχαρα που μειώνουν την επιθυμία για γλυκό, βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στον φυσιολογικό ρυθμό του μεταβολισμού και στη μείωση της αποθήκευσης λίπους.
Τέλος, όταν συνδυάζετε την άσκηση με την ισορροπημένη διατροφή δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, αφού το σώμα αλλάζει προς το καλύτερο, γίνονται καύσεις και μπορείτε να εξισορροπήσετε κάθε ατασθαλία σας.
Παρακάτω σας παραθέτουμε ορισμένες γλυκές ιδέες και άκρως υγιεινές συνταγές:
- Υγιεινά μελομακάρονα
- Light κουραμπιέδες
- Χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς ζάχαρη
- Σοκολατένια brownies με αβοκάντο
- Δίπλες χωρίς ζάχαρη
- Μους φυστικοβούτυρου
- Μπισκότα βρώμης με καρύδα
- Μπισκότα λευκής σοκολάτας με σταφίδες (με υποκατάστατο ζάχαρης)
- Κέικ μήλου
- Τρουφάκια με χουρμάδες
- Σπιτικές κρέπες
- Light cheesecake
- Σπιτική τάρτα με ανθότυρο και καραμελωμένα φρούτα
- Χειμερινό στρούντελ με φθινοπωρινά φρούτα και σταφίδες
- Τάρτα ροδάκινο χωρίς ζάχαρη
- Banana cake χωρίς ζάχαρη
Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα δε μπορούμε να αντισταθούμε στα πιο νόστιμα γιορτινά γλυκά. Γι' αυτό το λόγο σας παρουσιάζουμε παρακάτω συνταγές για τους πιο light κουραμπιέδες και μελομακάρονα που θα λατρέψετε.
Κουραμπιέδες
Υλικά:
- 1/2φλ. αμύγδαλα τριμμένα
- 1φλ. μαργαρίνη μαλακή
- 2κ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
- 1/2κ. γλυκού βανίλια
- 2φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2κ. γλυκού baking powder
- 2φλ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C και παράλληλα προσθέστε τα αμύγδαλα σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και ψήσε για 6-8 λεπτά για να καβουρδιστούν. Πρόσθεσε τη μαργαρίνη σε ένα μίξερ και χτύπησέ τη μέχρι να γίνει αφράτη. Ρίξτε μέσα στο μείγμα τις 2κ. σούπας ζάχαρη άχνη και τον κρόκο αυγού και ανακάτεψε καλά. Στη συνέχεια τοποθετήστε τη βανίλια και τα αμύγδαλα και ανακάτεψε καλά.
Σε ένα μπολ ανακάτεψε το αλεύρι και και τη baking powder. Ρίξε αυτό το μείγμα σταδιακά μέσα στο μίξερ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Απλώστε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί. Πλάστε 30 κουραμπιέδες όσο δυνατόν στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα και τοποθέτησέ τα στη λαδόκολλα. Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω. Αφαιρέστε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και άφησέ τους να κρυώσουν για 15 λεπτά. Τέλος τοποθετήστε τους σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με την άχνη ζάαχρη.
Μελομακάρονα
Υλικά:
- 120γρ. ελαιόλαδο
- 120γρ. σπορέλαιο
- 25γρ. κονιάκ
- 80γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 2κ. γλυκού σόδα
- 1κ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/2κ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1κ. γλυκού κανέλα
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 450γρ. αλεύρι
- 40γρ. στέβια
- 200γρ. νερό
- 50γρ. αλεσμένο καρύδι
- Λίγο μέλι
Εκτέλεση:
Αρχικά φτιάξε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη στέβια. Μόλις ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία αφήστε το στη άκρη να κρυώσει. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακατέψτε τα. Πλάστε τα μελομακάρονα και ζυγίστε τα ένα-ένα, ώστε να είναι 20γρ. το καθένα. Ψήστε στους 160°C για 20 λεπτά περίπου (κρίνουμε με βάση το χρώμα). Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και πρόσθεσε το καρύδι. Βάλτε λίγο μέλι από πάνω.
Συμπερασματικά, το ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή δεν συνεπάγεται πως πρέπει να πείτε όχι στα γλυκά και στα αγαπημένα σας τρόφιμα. Όλα μπορούν να πάρουν τη θέση τους στο διατροφολόγιο σας, καθώς η υγιεινή διατροφή είναι συνώνυμο της απόλαυσης και της ισορροπίας. Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σας παρέχει χρήσιμες, εξειδικευμένες συμβουλές και θα διαμορφώσει το πρόγραμμα σας ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας.