fbpixel

Search icon
Search
Gilded Glamour: Τι σημαίνει το θέμα του Met Gala και πώς θα το φορέσετε;
STYLING TIPS

Gilded Glamour: Τι σημαίνει το θέμα του Met Gala και πώς θα το φορέσετε;

Εντυπωσιάστε με τις εμφανίσεις σας


Το ενδιαφέρον μας από χθες το βράδυ είναι στραμμένο στο Met Gala, το οποίο επέστρεψε στο καθιερωμένο του ραντεβού την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου μετά από την ακύρωση του το 2020 λόγω της πανδημίας και το πρώτο μέρος του "In America: An Anthology of Fashion" που έλαβε χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το δεύτερο σκέλος του θέματος που είχε τίτλο "Gilded Glamour", εστιάζει στην εξέλιξη του Αμερικανικού στιλ από τον 19ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ου. Το συγκεκριμένο θέμα θα κάνει τα εγκαίνιά του στις 7 Μαΐου. 

Story telling

To Gilded Glamour είναι μια ξεκάθαρη αναφορά στην "Gilded Age", την εποχή της μεγάλης οικονομικής άνθισης που γνώρισαν οι Η.Π.Α στα τέλη του 19ου αιώνα, από το 1870 έως το 1900. «Ήταν υπερβολικό, με πολλή έντονη διακόσμηση, πολύ αυστηρά δομημένο. Είναι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με τον τρόπο που θα ντυνόμασταν σήμερα», δήλωσε η επιμελήτρια Kate Strasdin. Πιο αναλυτικά η Gilded Age ήταν μια περίοδος 30 ετών κατά την οποία οι βιομήχανοι και οι μεγιστάνες των ακινήτων είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται χάρη στην επέκταση των τρένων, των εργοστασίων και των αστικών κέντρων. 

Για την ελίτ, η μόδα πήρε τον δρόμο του μαξιμαλισμού, με δαντέλες και κρυστάλλινα στολίδια, ακόμη και φτερά πουλιών. Σκεφτείτε ότι οι εκατομμυριούχοι της εποχής θανάτωναν μεγάλο αριθμό πουλιών για να κοσμούν τα ρούχα τους και κυρίως τα καπέλα τους, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της Audubon Society το 1895 για την προστασία των πτηνών. Κάτω από τις εντυπωσιακές τουαλέτες τους οι γυναίκες της εποχής επέλεγαν να φοράνε ιδιαίτερα εσώρουχα όπως κορσέδες, τουρνούρες -το φούσκωμα στο πίσω μέρος της φούστας-, βάτες, κρινολίνες - μια μορφή από μεσοφόρι- ακόμα και ατσάλινα ελατήρια για να έχουν τα ρούχα τους το σωστό σχήμα. Αυτές οι σιλουέτες είχαν απλοποιηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα. Όσον αφορά τα ανδρικά κομμάτια, ήταν επίσης πολύ επίσημα, με το πιο δημοφιλές ένδυμα κατά τη δεκαετία του 1880 να είναι το smokin, το οποίο επέλεγαν οι άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας. 

Η "Gilded Age" ήταν η περίοδος που το branding από τους διάσημους οίκους αποτελούσε μία νέα ιδέα. Πολλές από τις γυναίκες που ζούσαν στην Αμερική επέλεγαν να παραγγείλουν τα φορέματά τους από την πόλη του Φωτός και από τους πρωτοπόρους της υψηλής ραπτικής, όπως οι Charles Worth, Jacques Doucet, Paul Poiret και Madame Jeanne Paquin. Οι Αμερικανοί σχεδιαστές θα αδράξουν την ευκαιρία τους να βγουν στο προσκήνιο της haute couture λίγο αργότερα, όταν ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα διακόψει τις προμήθειες προϊόντων από την Ευρώπη.

1-ifUL3.webp
Bridgerton

Πλέον, το στιλ με έμπνευση από εκείνη την εποχή δεν είναι ξένο στα μάτια και την αισθητική των fashion lovers. Από τη μία πλευρά δημοφιλείς σειρές, όπως το "Bridgerton" ή το "The Gilded Age" που έκανε το ντεμπούτο της στην πλατφόρμα του HBO μας γεμίζουν με πολλές εικόνες που θέλουμε να μιμηθούμε. Από την άλλη, διάσημοι σχεδιαστές, όπως ο Jeremy Scott για τον Moschino αλλά και ο Maison Schiaparelli αντλούν ξεκάθαρα έμπνευση για τις δημιουργίες τους, ενώ οι κορσέδες αποτέλεσαν βασικό στοιχείο των shows αλλά και του street style την περίοδο που διανύουμε.

How to wear it

Η μόδα βασίζεται στην έμπνευση και δεν υπάρχει κάτι πιο ωραίο από το να προσαρμόζουμε στα καθημερινά μας σύνολα τόσο εντυπωσιακές τάσεις. Σε περίπτωση λοιπόν, που θέλετε να προσθέσετε στην εμφάνισή σας κομμάτια, με έμπνευση από την εποχή της λάμψης και του maximal θα πρέπει να επενδύσετε σε τούλι, δαντέλες, βελούδο και φυσικά σε χρυσό... πολύ χρυσό, από tops, accessories, κοσμήματα μέχρι και φορέματα. 

  • Σε περίπτωση που δεν ανήκετε στους τολμηρούς αλλά επιθυμείτε να είστε πάντοτε in fashion μπορείτε να ολοκληρώσετε ακόμα και το πιο απλό σας σύνολο με oversized, εκκεντρικά, χρυσά αξεσουάρ που θα σας χαρίσουν μία έντονη πινελιά λάμψης και μια Gilded Age αίσθηση. 
aciellestyledumonde-pariscouturefw22-ss-day1-35.jpg
Style du monde
  • Όσον αφορά τα βασικά κομμάτια, οι επιλογές σας είναι πολλές ανάλογα το στιλ και τον χαρακτήρα σας. Μπορείτε να κινηθείτε στα one-piece looks, διαλέγοντας ένα χρυσό slip dress. Για να το «κατεβάσετε» και να καταφέρει να σταθεί ακόμα και στις πρωινές σας βόλτες συνδυάστε το μ' ένα λευκό t-shirt. Από την άλλη πλευρά κρατήστε το λευκό top σας και «παντρέψτε» το με ένα gold trouser που θα κάνει τη διαφορά. 
c7b33e63986f460395bc3ef306d4c67c.jpg
  • Φυσικά, σε περίπτωση που επιθυμείτε να το κάνετε all the way, δεν έχετε παρά να δημιουργήσετε ένα gold glittery look, head to toe, με statement αξεσουάρ. Ναι, σ' αυτήν την περίπτωση η υπερβολή θα σας ανταμείψει γι' αυτό φορέστε όσα περισσότερα και πιο λαμπερά επιθυμείτε. Σίγουρα, αυτό το στιλ ταιριάζει πολύ περισσότερο σε μία βραδινή έξοδο ή σε μία επίσημη εμφάνιση. 
ee2dbf1eaa30ae478e6d12dcf8cbe327.jpg

Κεντρική φωτογραφία: Nina Westervelt