fbpixel

Search icon
Search
Γιατί ο όρος "Summer Body" είναι τοξικός και δεν έχει θέση στο 2023
PSYCHOLOGY

Γιατί ο όρος "Summer Body" είναι τοξικός και δεν έχει θέση στο 2023

Οι ανασφάλειες που αναδύονται κάθε φορά που η άνοιξη φτάνει στο τέλος της


Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2023, ο τρομερά τοξικός όρος "καλοκαιρινό σώμα" εξακολουθεί να χρησιμοποιείται απροκάλυπτα. Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ και οι ανησυχία του "πώς θα βγούμε στην παραλία" εντείνεται μέρα με τη μέρα. Στο πλαίσιο της ανησυχίας αυτής το σώμα μας αποκτά μια νέα διάσταση. Παύει να είναι πια ένα ανθρώπινο σώμα και πλέον πρέπει να διαμορφωθεί ως ένα κατάλληλο για την καλοκαιρινή εποχή σώμα. Οι διαφημίσεις για αντικυτταριτιδικές κρέμες, υγιεινή διατροφή και "θαυματουργά" workouts μαστίζουν τα social media, όλες με το ίδιο μήνυμα: "Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, αυτά τα συμπληρώματα θα σας προσφέρουν το τέλειο καλοκαιρινό κορμί". Ωστόσο, το μήνυμα αυτό μεταφράζεται ως εξής: "Βιαστείτε! Θα βγείτε στην παραλία και πρέπει να κάνετε μια ανούσια και κουραστική για τον οργανισμό σας υπερπροσπάθεια να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι σε 3 μέρες!".

Τι είναι λοιπόν αυτό το μυθικό «καλοκαιρινό σώμα» για το οποίο η κοινωνία φλυαρεί; Λοιπόν... είναι ακριβώς αυτό, μυθικό. 

Παρά τα όσα μπορεί να σας κάνει το marketing να πιστέψετε, το σώμα μας το καλοκαίρι είναι το ίδιο με το σώμα μας το χειμώνα. Και τα ανοιξιάτικα σώματα. Και τα φθινοπωρινά σώματα. Τα σώματά μας μπορούν να αλλάξουν και να μεταμορφωθούν, σίγουρα, αλλά είναι πάντα το ίδιο ον. Ανήκουν σε εσάς, το άτομο, όχι στην εποχή. Τα σώματά μας όταν έρχεται το καλοκαίρι, δεν ανταποκρίνονται με τον γρήγορο μεταβολισμό και τον ιδανικό τρόπο στη σκληρή διατροφή και τη γυμναστική που ενδέχεται να ακολουθούμε. 

shutterstock-1562062576.jpg

Πρόκειται για ένα ζήτημα που βασανίζει πολλούς και πολλές. Αυτή η άβολη αίσθηση που επανέρχεται κάθε χρόνο όταν η άνοιξη φτάνει στο τέλος της. Όταν συνειδητοποιούμε, ότι η εποχή αλλάζει, ενώ το σώμα μας παραμένει ίδιο. Δεν έχει μειωθεί ούτε το βάρος μας, ούτε το δέρμα μας έχει γίνει λείο και μεταξένιο. Όμως τη στιγμή που αυτή η δυσάρεστη αίσθηση αναδύεται, κερδίζει μέσα μας η αυτό-εικόνα που μας έχει εμφυσήσει η ενοχλητική κουλτούρα της δίαιτας και τα πατριαρχικά ιδεώδη ομορφιάς. Το χειρότερο είναι πως χάρη στην τόσο εκτεταμένη έκθεση στα κοινωνικά στερεότυπα και στην αντικειμενοποίηση, πλέον θεωρούμε ότι αποτελεί δικό μας πρόβλημα, δική μας ανασφάλεια.

shutterstock-479778379.jpg

Βέβαια, το να γνωρίζει κανείς ότι η ντροπή του να βγει στην παραλία δεν έχει ιδιαίτερη λογική, δεν σημαίνει ότι τον κάνει άτρωτο σε τοξικά σχόλια και φράσεις όπως το "summer body". Ωστόσο, το οφείλουμε στους εαυτούς μας να αναγνωρίσουμε ότι το σώμα μας δεν υπάρχει για να ικανοποιεί τις στενές ιδέες της κοινωνίας για το πώς πρέπει να μοιάζουν οι γυναίκες- το σώμα μας δεν είναι συνειδητό- δεν είναι μια έννοια. Δεν είναι ένα «καλοκαιρινό σώμα», είναι το σώμα μας.

Σε αυτό το σημείο, δεν είμαι σίγουρη ότι τα παραπάνω είναι αρκετά για να πείσουν ορισμένες μάρκες και ανθρώπους να μείνουν μακριά από τέτοιους όρους. Ίσως τίποτα δεν θα το κάνει. Αλλά ελπίζω εσείς, και εγώ, να θυμηθούμε να μην τους δίνουμε σημασία. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν κάτι ριζοσπαστικό αυτό το καλοκαίρι. Ας έχουμε απλά ένα ανθρώπινο σώμα.