fbpixel

Search icon
Search
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το παιδί από τα Σεπόλια έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο
PEOPLE & MOMENTS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Το παιδί από τα Σεπόλια έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο

Ο Γιάννης μεγαλουργεί και κάνει το όνειρό του πραγματικότητα κι εμείς τον θαυμάζουμε!


Just a kid from Σεπόλια. Αυτός είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Ένα παιδί που είδε τη ζωή του να αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη, που δούλεψε σκληρά για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και τα κατάφερε. Παραμένει ταπεινός, είναι προσγειωμένος και ξεχωρίζει -μεταξύ άλλων- για τον αυθεντικό του χαρακτήρα. Είναι ένας αθλητής διαφορετικούς από τους άλλους. Δεν ξεχνάει τις ρίζες του, λατρεύει την οικογένειά του, είναι σύζυγος και πατέρας. Είναι ο MVP του ΝΒΑ, τον οποίο αγαπούν και θαυμάζουν όλοι. Αποτελεί πρότυπο για πολλούς, μικρούς και μεγάλους κι έκανε ακόμη και τον Joe Biden να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Οι Milwaukee Bucks βρέθηκαν στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να τους τιμήσει ο Αμερικανός πρόεδρος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την περσινή σεζόν κι ο Γιάννης βρέθηκε στο επίκεντρο για μία ακόμη φορά.

Ο Γιάννης κι ο Θανάσης κάνουν και πάλι την Ελλάδα περήφανη!

Τα αποθεωτικά λόγια κι ο Γιάννης που δεν ξεχνάει

giannis-antetokounmpo-joe-biden-lefkos-oikos-3.jpg

Οι Bucks έδωσαν το «παρών» στον Λευκό Οίκο κι όπως ήταν φυσικό, από την πρώτη στιγμή όλα τα βλέμματα στράφηκαν επάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η επίσκεψη των «ελαφιών» έγινε στα πλαίσια της εθιμοτυπικής συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ με τους πρωταθλητές του ΝΒΑ, με τη λαμπερή τελετή να ξεκινάει με τον Biden να υποδέχεται τον Γιάννη και τους συμπαίκτες του. «Είναι τιμή να φιλοξενούμε τους πρωταθλητές του ΝΒΑ της σεζόν 2020/21. Συγχαρητήρια σε όλους για την κατάκτηση του τίτλου, τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο, τους φιλάθλους. Στους τελικούς ήσασταν πίσω με δύο ήττες, αλλά δεν σταματήσατε να πιστεύετε και να παλεύετε. Συγχαρητήρια σε όλους, εύχομαι τα καλύτερα για τη φετινή σεζόν. Καλή τύχη.

Γιάννη, έβαλες 50 πόντους στο Game 6. 50! Το χειρότερο για εμένα είναι πως θυμάμαι και τα δύο πρωταθλήματα των Bucks! Τώρα ξεκινάς εσύ! Αυτό που το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο είναι ότι βρίσκεσαι εδώ με τον αδελφό σου. Είστε παιδιά μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που πήγαν στην Ελλάδα. Αυτό είναι σπουδαίο. Ξέρω πως η μητέρα σου είναι τόσο περήφανη που σε κοιτάζει, όπως κι ο πατέρας σου από εκεί ψηλά. Είστε μια τρομερή οικογένεια. Νομίζω πως κερδίσατε σε διαγωνισμό γονιδίων», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Γιάννη από τη μεριά του να τον ευχαριστεί για τα ιδιαίτερα λόγια του.

Για μία ακόμη φορά μίλησε για την οικογένειά του. Ευχαρίστησε τους ανθρώπους που βρίσκονται πάντα στο πλευρό του και ποτέ δε λύγισαν. Οι γονείς του κλήθηκαν να ξεπεράσουν πολλές δυσκολίες, αλλά πάντα πάλευαν για τα παιδιά τους. Ο Γιάννης δεν ξεχνάει όσα έγιναν κι όσα βίωσε όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί και ζούσε σε ένα μικρό σπίτι στα Σεπόλια. Πήρε το λόγο κι είπε το δικό του «ευχαριστώ». Δίπλα του, ήταν ο αδερφός του, Θανάσης. Τον άκουγε με προσοχή και συγκίνηση κι ήταν περήφανος για τον ίδιο και τον αδερφό του.

«Σας ευχαριστώ κ. πρόεδρε. Από τα Σεπόλια και την Αθήνα μέχρι τον Λευκό Οίκο, γεννημένος από Νιγηριανούς γονείς. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία να είμαι στον Λευκό Οίκο. Τιμή μου που είμαι στον Λευκό Οίκο και γνωρίζω από κοντά τον πρόεδρο, Joe Biden. Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Έκανε πολλές θυσίες για να είμαι εδώ, τους ευχαριστώ για όλα. Δεν είναι μαζί μας σήμερα, αλλά πάντα τις κουβαλάμε στην καρδιά μας. Έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να είμαι εδώ. Mε σκληρή δουλειά, θυσίες και αν αφοσιωθείς και ξυπνάς κάθε μέρα και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος σε οτιδήποτε κάνεις και αγαπάς μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράγματα στη ζωή». Ο Γιάννης δείχνει για μία ακόμη φορά το δρόμο και στέλνει το δικό του μήνυμα. Τα λόγια του είναι αληθινά, βγαίνουν από την καρδιά του και συγκινούν. 

Το δώρο στον Joe Biden 

2-hLWYm.jpg

Τα αδέρφια, Αντετοκούνμπο έκαναν το δικό τους δώρο στον Joe Biden κι αυτός, το δέχθηκε με μεγάλη χαρά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τους ξενάγησε στον Λευκό Οίκο κι αυτοί, του έδωσαν ένα ξεχωριστό δώρο. Τι ήταν αυτό; Ένα ζευγάρι υπογεγραμμένα παπούτσια, με τον πλανητάρχη να ενθουσιάζεται με αυτή την κίνηση και να σχολιάζει -με αρκετή δόση χιούμορ- πως: «Δε νομίζω ότι μου κάνουν, δεν είναι αρκετά μεγάλα... Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Απίστευτο, θα με κάνετε ήρωα στα παιδιά μου». Γνώρισαν από κοντά όλους τους χώρους, μπήκαν στο oval γραφείο κι ο Γιάννης, έκανε λόγο για μία στιγμή που δε θα την ξεχάσει ποτέ και φυσικά, θα τη μεταφέρει και στα παιδιά του.

«Ήταν μία απίστευτη εμπειρία. Πήγα σε διαφορετικά δωμάτια, σε διαφορετικά γραφεία. Συναντήθηκα με τον πρόεδρο, μου έδωσε μία υπογεγραμμένη μπάλα, του έδωσα κάποια υπογεγραμμένα παπούτσια. Δεν ήξερα το μέγεθος παπουτσιών που φοράει οπότε του έδωσα το νούμερο «17.5». Ελπίζω να του κάνουν! Δουλέψαμε τόσο σκληρά κι η ζωή κυλάει τόσο γρήγορα. Κοιτάζω και προσπαθώ να κρατήσω τα πάντα ώστε να μπορώ να τα λέω στα παιδιά μου σε 20 χρόνια από τώρα. Ελπίζω βέβαια να ξανάρθω εδώ ξανά. Ήταν μία απίστευτη εμπειρία». Ο «Greek Freak» μάγεψε και τον Joe Biden και για μία ακόμη φορά, έκανε το όνομά της Ελλάδας να ακουστεί σε κάθε γωνιά της γης. 

Ο Γιάννης δεν είναι απλά ένας αθλητής

1-bQRqz.jpg

Είναι ένας αθλητής διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Ένα παιδί που δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει όνειρα, ένας άνδρας που αποφάσισε να γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του μπάσκετ και τα κατάφερε. Ο μπασκετικός -κι όχι μόνο- κόσμος υποκλίνεται σε κάθε ευκαιρία στο μεγαλείο του κι αυτός, το απολαμβάνει, αλλά παραμένει προσγειωμένος και πατάει σταθερά στο έδαφος. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, καθώς είναι ένα παιδί μεταναστών από το Λάγος της Νιγηρίας, με τον Charles και τη Veronica να μετακομίζουν στην Ελλάδα το 1991, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Πέρασε αμέτρητες ώρες στους δρόμους της Αθήνας, για να θρέψει τον εαυτό και τα αδέρφια του, ενώ την στιγμή που άλλες οικογένειες πήγαιναν διακοπές στα ελληνικά νησιά, η δική του άλλαζε διαμερίσματα για να βρει φθηνότερο ενοίκιο.

Αυτή ήταν η ζωή του και το μπάσκετ, έμοιαζε μοναδική διέξοδος. Στις 27 Ιουνίου του 2013, επιλέχθηκε στο Νο15 του NBA draft και περίπου ένα μήνα μετά, υπέγραψε συμβόλαιο με τους Bucks. H πόρτα του ΝΒΑ γι’ αυτόν και παρά το γεγονός ότι ακόμη και τότε αντιμετώπισε αρκετή αμφισβήτηση, ο ίδιος έκλεισε τα αυτιά του και πανηγυρίζοντας αρχικά μαζί με τον αδερφό του, Θανάση με την ελληνική σημαία στα χέρια, στη συνέχεια μπήκε σε… beast mode. To πρώτο διάστημα ήταν δύσκολο, αλλά δούλεψε σκληρά και τα κατάφερε. Step by step, έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει γι' αυτόν. Πάλεψε, υπέμεινε, άντεξε και δικαιώθηκε. Κατέκτησε τον τίτλο του MVP. Στέφθηκε πρωταθλητής με τους Bucks κι έφτασε μέχρι και τον Λευκό Οίκο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ένας μαχητής της ζωής. Αποτελεί ζωντανή διαφήμιση για την Ελλάδα και δεν κρύβει την αγάπη και το θαυμασμό του για τους Έλληνες. Τον πλήγωσαν πολύ και πολλές φορές, αλλά επιλέγει να θυμάται τα καλά. Ένας σπουδαίος αθλητής κι ένας ακόμη πιο σπουδαίος άνθρωπος...