fbpixel

Search icon
Search
Για πρώτη φορά στο σφυρί ακυκλοφόρητα σκίτσα του Karl Lagerfeld
FASHION NEWS

Για πρώτη φορά στο σφυρί ακυκλοφόρητα σκίτσα του Karl Lagerfeld

125 αδημοσίευτα σχέδια από τα πρώτα βήματα του γνωστού σχεδιαστή


Ένα εξαιρετικό σύνολο σκίτσων του αξέχαστου καλλιτεχνικού διευθυντή της Chanel, Karl Lagerfeld, βγήκε προς πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Palm Beach Modern Auctions, που βρίσκεται στο Palm Beach της Φλόριντα. Τα εν λόγω σχέδια χρονολογούνται τη δεκαετία του 1960 και προέρχονται από τη θητεία του δημιουργού στο fashion house Tiziani. Πρόκειται για μια ιταλική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1963 στη Ρώμη, από τον Αμερικανό σχεδιαστή Evans Richards, στην οποία εργαζόταν ο Lagerfeld ως σχεδιαστής μόδας μέχρι το 1969.

skitsa-toy-karl-lagerfeld.jpg

Μάλιστα, μερικά από αυτά τα σκίτσα δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για ηχηρές και εμβληματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως οι Elizabeth Taylor, Doris Duke and Gina Lollobrigida, ενώ εντύπωση δημιουργεί το γεγονός, ότι δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Στις 18 Απριλίου, η πώλησή τους πραγματοποιήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Urban Culture, που αποτελεί τμήμα του Palm Beach Modern Auctions.

sxedia-karl-lagerfeld.jpg

Τα σχέδια του Karl Lagerfeld για την Elizabeth Taylor

Οι συγκεκριμένες ζωγραφιές, που έχουν εντυπωσιακή αξία πλέον, διασώζονται ως θαύμα, αφού αποτελούν έργο ενός από τους λαμπρότερους σχεδιαστές των τελευταίων πενήντα χρόνων. Είναι πολύ σπάνιες και δε θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν παρέμεναν στην κατοχή του Lagerfeld.

Ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας, ο οποίος ήταν επικεφαλής των διάσημων οίκων Chanel και Fendi, δεν κρατούσε ποτέ τα σκίτσα που δημιουργούσε για τις εκάστοτε συλλογές του και, όπως ο ίδιος δήλωσε το 2007 στο περιοδικό The New Yorker: «Τα πετάω όλα στα σκουπίδια! Δεν κρατώ κανένα από αυτά στο αρχείο μου, κανένα σκίτσο, καμία φωτογραφία, κανένα ρούχο, τίποτα… »

Αυτά τα 125 σκίτσα αντιπροσωπεύουν μια μοναδική ευκαιρία για όποιον επιθυμεί να αποτελέσει ιδιοκτήτη της αξέχαστης μνήμης του Κάιζερ της μόδας. Αξίζει ν' αναφέρουμε ότι πριν από μερικά χρόνια, το 2014, το Palm Beach Modern διεξήγαγε άλλη μια δημοπρασία που αφορούσε τον Karl, με τίτλο «Lagerfeld and Liz», κατά τη διάρκεια της οποίας πωλήθηκαν μια σειρά σχεδίων που είχε επιμεληθεί ο iconic designer αποκλειστικά για την Elizabeth Taylor -μια από τις πιο όμορφες γυναίκες που έχουν ζήσει ποτέ και αιώνιο fashion icon.

Αν και επρόκειτο για τα πρώτα βήματα του Lagerfeld, ο Evan Richards - κύριος σχεδιαστής του οίκου Tiziani - είδε κάτι ξεχωριστό σε αυτά και έτσι επέλεξε να τα διασώσει. Μάλιστα, σύμφωνα με το συνιδιοκτήτη του Urban Culture Auction, Rico Baca, ο Richards ήταν εκείνος που τα κράτησε μέχρι το θάνατό του το 1994, όταν τα πολυσυζητημένα σχέδια πέρασαν στον σύντροφο του, Raf Ravaioli.

Στη συνέχεια, ολόκληρο το έργο, κληρονομήθηκε από τον μεταγενέστερο σύντροφο του Ravaioli, ο οποίος έχει αποφασίσει να παραμείνει ανώνυμος και είναι αυτός που προχώρησε στη δημοπράτηση τους, επικοινωνώντας με τον Baca.

Οι περισσότεροι σύγχρονοι designers δεν μπορούν να υπογράψουν τα σχέδια τους, επειδή το δημιουργικό τους έργο θεωρείται αποκλειστικό κομμάτι του οίκου μόδας, για τον οποίο δουλεύουν. Ευτυχώς, σύμφωνα με τον Baca, ο αείμνηστος σχεδιαστής έβαλε το όνομά του σε μερικά από τα σκίτσα του. Αυτό, όχι μόνο αύξησε την αξία τους, αλλά αποτέλεσε και το τέλειο αποδεικτικό στοιχείο, ότι πράγματι ανήκουν σ' αυτόν. 

sxedia-karl-lagerfeld.jpg

Στην πραγματικότητα, ο ιδιοκτήτης των σχεδίων είχε στην κατοχή του μεγαλύτερο μέρος - από αυτό που δημοπρατήθηκε το 2014 - των ακυκλοφόρητων έργων του σχεδιαστή και τώρα, λίγους μήνες μετά το θάνατο του Lagerfeld αποφάσισε να πουλήσει τα υπόλοιπα σχέδια.

Το Urban Culture Auction House σημειώνει ότι, τα δύο σκίτσα που δημιουργήθηκαν για την ηθοποιό Elizabeth Taylor εκτιμώνται στα περίπου 3000 δολάρια το καθένα, ενώ οι άλλοι δέκα χαρτοφύλακες, που περιέχουν από 22 μέχρι 44 σκίτσα και χρονολογούνται μεταξύ του 1963 με 1969, κοστολογούνται από 2000 έως 4000 δολάρια το καθένα.

Extra Info: Πολλά από τα χρωματιστά σκίτσα που δημοπρατούνται συνοδεύονται από αυθεντικά δείγματα υφασμάτων και σημειώσεις του Karl Lagerfeld.