fbpixel

Search icon
Search
Gardening Power: Πώς να περιποιηθείτε τα φυτά στο μπαλκόνι & τον κήπο σας τώρα τον χειμώνα
INTERIORS

Gardening Power: Πώς να περιποιηθείτε τα φυτά στο μπαλκόνι & τον κήπο σας τώρα τον χειμώνα

Ασχοληθείτε με την κηπουρική ακόμα και τους κρύους μήνες του χρόνου


Ψάχνοντας συνεχώς τρόπους για να αξιοποιήσουμε ευχάριστα και δημιουργικά τις ημέρες που περνάμε στο σπίτι, η κηπουρική είναι ένας από αυτούς που μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα και να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους που βρίσκονται στα pick τους αυτόν τον καιρό. Είτε έχετε φυτά μέσα στην κατοικία σας είτε στους εξωτερικούς χώρους αυτής, χρειάζονται μερικό από τον χρόνο σας για να τα δείτε να αναπτύσσονται με υγιή τρόπο και να αλλάζουν μορφή στο πέρασμα των μηνών, κοσμώντας υπέροχα τις κενές γωνίες σας. Ακόμα και τώρα που ο καιρός έχει αρχίσει να κρυώνει, τα φυτά σας μπορούν να παραμείνουν καταπράσινα, αρκεί μόνο να μην παραμελείτε τη φροντίδα τους, που ειδικά αυτήν την εποχή είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε τις σωστές μεθόδους περιποίησης!

Πότισμα

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, το πότισμα διαφέρει σε σχέση με την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, καλό είναι να το περιορίσετε στη μία φορά ανά δέκα ημέρες, χωρίς ωστόσο να το παραμελείτε τελείως. Σκεφτείτε πως υπάρχουν και οι βροχερές ημέρες, στις οποίες τα φυτά σας ποτίζονται εντελώς φυσικά. Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε φυτά που δε χρειάζονται καθόλου νερό και φυτέψτε τα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, όπως η αλόη, οι κάκτοι ή άλλα αντίστοιχα παχύφυτα.

balcony.jpg

Κλάδεμα

Όπως έχει αποδειχθεί, ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδεύσετε τα φυτά σας, καθώς οι λειτουργίες τους ελαχιστοποιούνται. Όσο δύσκολη κι αν φαντάζει αυτή η διαδικασία στο μυαλό σας, είναι κάτι που πρέπει να γίνει -πιο εύκολα από ό,τι νομίζετε! Το κλάδεμα τους χειμερινούς μήνες επιβάλλεται στα φυλλοβόλα φυτά, αυτά δηλαδή που αναπτύσσουν φύλλα και στις χαμηλές θερμοκρασίες, εφόσον βρίσκονται σε λήθαργο. Αντίθετα, τα αειθαλή μπορούν να κλαδευτούν και άλλες εποχές του χρόνου. Διαφορετικές ανάγκες έχουν φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα, όπως η τσιντόνια και η φορσύθια, που κλαδεύονται αφότου τελειώσει η ανθοφορία τους.

Τοποθετήστε τα στα κατάλληλα σημεία

Τα σημεία όπου πρέπει να τοποθετούνται τα φυτά σας διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Όσα χρειάζονται περισσότερο φως, καλό είναι τα τοποθετείτε σε σημεία που θα τα «χτυπά» ο ήλιος, ενώ όσα θέλουν σκιά βάλτε τα σε πιο σκοτεινά μέρη, έτσι ώστε να μην έχουν άμεση πρόσβαση με τον φυσικό φωτισμό. Τις πολύ κρύες ημέρες του χρόνου, θα πρέπει να τα σκεπάσετε με μια πλαστική επιφάνεια, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις καιρικές αντιξοότητες και να μην καταστραφούν.

garden.jpg

Βάλτε σε εσωτερικό χώρο όσα είναι ευαίσθητα σε χαμηλές θερμοκρασίες

Κι επειδή υπάρχουν και φυτά που δεν αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες όσο κι αν τα περιποιηθείτε, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε εσωτερικό χώρο μέχρι να έρθει η άνοιξη. Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερωθείτε για τις ανάγκες των φυτών σας και σύμφωνα με αυτές να πράξετε το σωστό για να παραμείνουν ζωντανά. Όσα θα βάλετε μέσα στο σπίτι σας, καλύτερα να βρίσκονται σε φωτεινά σημεία, αποφεύγοντας τους χώρους όπου κοιμάστε. Εναλλακτικά, αφήστε τα σε μια αποθήκη που να έχει, όμως, παράθυρο ή κάποια άλλη πηγή φυσικού φωτισμού.

Μην παραμελείτε το γκαζόν σας

Παρόλο που στη χώρα μας οι καλές θερμοκρασίες κρατούν μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου, ο χειμώνας όμως μπορεί να έρθει γρήγορα και απότομα. Έτσι, καθώς η θερμοκρασίες πέφτουν, θα πρέπει να προετοιμάσετε το γκαζόν σας, όχι μόνο για τις δύσκολες χειμωνιάτικες συνθήκες ώστε να επιβιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά και για να είναι εύρωστο, υγειές και δυνατό την ερχόμενη άνοιξη. Αφιερώστε χρόνο, λοιπόν, και απομακρύνετε τακτικά τα πεσμένα φύλλα στο χόρτο και κουρέψτε το πιο αραιά, σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, μέχρι να τελειώσει αυτή η περίοδος του χρόνου μην ξεχνάτε να ρίχνετε μερικό λίπασμα ανά δύο μήνες περίπου, μιας και το γκαζόν σας έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά. 

winter-garden.jpg

Υπάρχει ακόμα χρόνος για φύτεμα

Δε χρειάζεται να συνδέετε απαραίτητα τα άνθη με τους ανοιξιάτικους-καλοκαιρινούς μήνες του χρόνου. Ακόμα κι αν δεν προλάβατε να φυτέψετε τα αγαπημένα σας λουλούδια το διάστημα που ο καιρός ήταν καλός, μπορείτε κάλλιστα να το κάνετε τώρα. Πληροφορηθείτε πως φυτά όπως οι τουλίπες, τα κυκλάμινα, οι πανσέδες και τα χρυσάνθεμα, μπορούν να φυτευτούν και να αναπτυχθούν ακόμα και αυτήν την εποχή του χρόνου, δημιουργώντας κιόλας πολύχρωμα άνθη που θα σας ανεβάζουν τη διάθεση κάθε φορά που θα τα βλέπετε!