fbpixel

Search icon
Search
Garden Experts: Πώς να περιποιηθείτε σωστά τα φυτά σας το φθινόπωρο
INTERIORS

Garden Experts: Πώς να περιποιηθείτε σωστά τα φυτά σας το φθινόπωρο

Οι τρόποι για να ασχοληθείτε με την κηπουρική ακόμα και αυτήν την εποχή


Διανύοντας τις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη, καταλαβαίνουμε για τα καλά πως το φθινόπωρο είναι εδώ. Η κηπουρική, στο μεταξύ, έχει συνδεθεί με τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες και αυτό συμβαίνει λανθασμένα, μιας και μπορείτε ακόμα και τώρα -αλλά και μέσα στον χειμώνα- να ασχοληθείτε μαζί της, αρκεί να πραγματοποιείτε τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να παραμείνουν ζωντανά τα φυτά σας.

Δείτε πώς μπορείτε να το πετύχετε step by step!

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το κλάδεμα

85a4731-house-5apr17-eva-nemeth-b.jpg

Το κλάδεμα είναι κάτι που χρειάζεται να κάνετε στα φυτά σας, έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να πάρουν εκ νέου ζωή. Όπως έχει αποδειχθεί, το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι οι κατάλληλες εποχές για να κλαδεύσετε τα φυτά σας, καθώς οι λειτουργίες τους ελαχιστοποιούνται. Το κλάδεμα αυτούς τους μήνες επιβάλλεται στα φυλλοβόλα φυτά, αυτά δηλαδή που αναπτύσσουν φύλλα και στις χαμηλές θερμοκρασίες, εφόσον βρίσκονται σε λήθαργο. Αντίθετα, τα αειθαλή μπορούν να κλαδευτούν και άλλες εποχές του χρόνου. Διαφορετικές ανάγκες έχουν φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα, όπως η τσιντόνια και η φορσύθια, που κλαδεύονται αφότου τελειώσει η ανθοφορία τους.

Τοποθετήστε τα φυτά σας στα κατάλληλα σημεία

garden.jpg

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο παίζουν τα σημεία όπου θα τοποθετήσετε τα φυτά σας. Τι σημαίνει αυτό; Τα σημεία όπου πρέπει να τοποθετούνται τα φυτά διαφέρουν ανάλογα με τις ανάγκες τους. Όσα χρειάζονται περισσότερο φως, καλό είναι τα τοποθετείτε σε σημεία που θα τα «χτυπά» ο ήλιος, ενώ όσα θέλουν σκιά βάλτε τα σε πιο σκοτεινά μέρη, έτσι ώστε να μην έχουν άμεση πρόσβαση με τον φυσικό φωτισμό.

Εντάξτε τα στο εσωτερικό του σπιτιού σας

83727826a3a887801dfe990a72012f70.jpg

Κι επειδή υπάρχουν και φυτά που δεν αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες όσο κι αν τα περιποιηθείτε, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε εσωτερικό χώρο μέχρι να έρθει η άνοιξη. Φροντίστε, λοιπόν, να ενημερωθείτε για τις ανάγκες των φυτών σας και σύμφωνα με αυτές να πράξετε το σωστό για να παραμείνουν ζωντανά. Όσα θα βάλετε μέσα στο σπίτι σας, καλύτερα να βρίσκονται σε φωτεινά σημεία, αποφεύγοντας τους χώρους όπου κοιμάστε. Εναλλακτικά, αφήστε τα σε μια αποθήκη που να έχει, όμως, παράθυρο ή κάποια άλλη πηγή φυσικού φωτισμού.

Το σωστό πότισμα θεωρείται «κλειδί»

woman-watering-houseplants-royalty-free-image-1616000139.jpg

Το κατάλληλο πότισμα είναι το Α και το Ω για τη ζωή των φυτών σας. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, προφανώς και διαφέρει σε σχέση με την άνοιξη και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, καλό είναι να το περιορίσετε στη μία φορά ανά δέκα ημέρες, χωρίς ωστόσο να το παραμελείτε τελείως. Σκεφτείτε πως υπάρχουν και οι βροχερές ημέρες, στις οποίες τα φυτά σας ποτίζονται εντελώς φυσικά. Μπορείτε, επίσης, να προμηθευτείτε φυτά που δε χρειάζονται καθόλου νερό και φυτέψτε τα στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, όπως η αλόη, οι κάκτοι ή άλλα αντίστοιχα παχύφυτα.