Με όλο και περισσότερο κόσμο να στρέφεται στα super foods και σε έναν πιο healthy τρόπο διατροφής, η κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης έχει μεγάλη ζήτηση. Συγκεκριμένα, το γάλα από αμύγδαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, μέταλλα και πολλές βιταμίνες ενώ διαθέτει ελάχιστες θερμίδες. Είναι ιδανικό για μία ισορροπημένη διατροφή και ιδανική λύση για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τη λακτόζη.
6 Reasons why
- Περιέχει ακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
- Παρέχει υψηλά επίπεδα μαγγανίου, ασβεστίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος.
- Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.
- Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, χοληστερίνη και λακτόζη.
- Έχει βιταμίνη Ε που προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά.
- Είναι εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, διότι παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με τη φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και προστατεύουν την καρδιά από διάφορες παθήσεις.
Ωστόσο, τα συσκευασμένα προϊόντα με γάλα αμυγδάλου συνήθως κρύβουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και επεξεργασμένων ουσιών και το γάλα χάνει όλη τη θρεπτική του αξία. Για να αποφύγετε, λοιπόν, τις περιττές θερμίδες, καλύτερα να μάθετε να φτιάχνετε δικό σας γάλα αμυγδάλου στο σπίτι. Για να δούμε πως!
Υλικά για ένα 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
- 1 φλ. αμύγδαλα ωμά, άψητα και ανάλατα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 3 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένo
Εκτέλεση
- Είναι απαραίτητο να μουλιάσετε από πριν τα αμύγδαλα σε νερό για 8-10 ώρες. Κι αυτό γιατί το μούλιασμα απομακρύνει κάποιες βλαπτικές ουσίες για τη διατροφή σας που περιέχουν οι σπόροι των φυτών. Προσέξτε το νερό στο οποίο μουλιάζουν οι σπόροι να είναι ζεστό, όξινο και λίγο αλμυρό. Μπορείτε να το δημιουργήσετε μόνες σας, προσθέτοντας στο νερό αλάτι και χυμό λεμονιού
- Στραγγίζετε τα αμύγδαλα και τα ξεπλένετε καλά
- Βάζετε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και 2–3 κούπες νερό, ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλετε το γάλα
- Χτυπάτε τα υλικα για 1–2 λεπτά και σουρώνετε το μείγμα με ένα μεγάλο σουρωτήρι
- Αποθηκεύετε το γάλα αμυγδάλου σε ένα καλά κλεισμένο μπουκάλι και το διατηρείτε στο ψυγείο έως και 4 ημέρες
Plus: Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε γάλα και από άλλους ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια και φουντούκια. Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε με τη συνταγή και να προσθέσετε μέσα άλλα healthy συστατικά της αρεσκείας σας, όπως χουρμά, κανέλα ή στικ βανίλιας.