Αν δεν έχετε πάρει μια γεύση από την πραγματική γαλλική κουζίνα, τότε δεν έχετε δει το αληθινό Παρίσι. Η Πόλη του Φωτός ξεχωρίζει για το στιλ, τον ρομαντισμό και φυσικά την υψηλών προδιαγραφών γαστρονομία! Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου βρίσκονται εκεί, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, προχωρημένες γεύσεις και πιάτα με σύγχρονο design και αισθητική. Πρόκειται για τον τέλειο συνδυασμό: ένα μοναδικό περιβάλλον, με διακόσμηση που ξεχωρίζει για την πολυτέλεια και τη μοντέρνα διάθεση της, ενώ ολοκληρώνεται θεσπέσια με την αναγνωρισμένη κουζίνα ενός καταξιωμένου γαλλικού restaurant.
Διάσημοι σεφ, όπως ο Alain Ducasse και ο Guy Savoy, σερβίρουν τους καλεσμένους τους σε ατμοσφαιρικούς χώρους, με εξαιρετικές λεπτομέρειες. Μερικοί από αυτούς, μάλιστα, συνεργάζονται με κορυφαίους σχεδιαστές, όπως Jean-Michel Wilmotte και ο Patrick Jouin, όπως και με το φημισμένο δίδυμο της εσωτερικής διακόσμησης, τους Patrick Gilles και Dorothée Boissier.
Οι χώροι των καλύτερων εστιατορίων του Παρισιού συγχρονίζουν την καινοτομία του Interior Design με ονειρικά πιάτα υψηλής γαστρονομίας.
Le Grand Restaurant
Τολμηρό και συνάμα κομψό το στιλ του Le Grand Restaurant του νεαρού σεφ Jean-Francois Piège, αποτελεί έργο του Ισλανδού σχεδιαστή Gulla Jónsdóttir. Πρόσφατα, το εστιατόριο απέκτησε δύο αστέρια Michelen, ενώ το μοντέρνο και επαναστατικό design του, το κάνει ήδη να ξεχωρίζει. Γνωρίζοντας ότι η χρυσοποίκιλτη εμφάνιση, συχνά, συνδέεται με τα πιο σοβαρά εστιατόρια της πόλης, μια πρώτη ματιά στο εσωτερικό του Le Grand θα σας πείσει για το αντίθετο. Η εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα του, με λευκή μαρμάρινη επένδυση και η οικεία τραπεζαρία του μαρτυρούν τη σύγχρονη άποψή του. Ο κυρίως χώρος έχει επενδυθεί με γκρίζο τσιμέντο στους τοίχους, μπακαρά απλίκες και ένα δραματικό πολυέλαιο που μοιάζει να αντλεί έμπνευση από τον ενδιαφέροντα τσέχικο κυβισμό.
Alain Ducasse au Plaza Athénée
Όταν αποφάσισε να ξεκινήσει ένα μενού χωρίς κρέας, στο ξενοδοχείο Plaza Athénée στο λαμπερό εστιατόριο, που πήρε το όνομα του από τον ίδιο, ο παγκοσμίου φήμης σεφ, Alain Ducasse, γνώριζε ότι ο χώρος θα χρειαζόταν μια νεωτεριστική ματιά. Για να σηματοδοτήσουν αυτήν την σπουδαία αλλαγή στην κουζίνα, οι σχεδιαστές Patrick Jouin και ο Sanjit Manku επικεντρώθηκαν στο κύριο κομμάτι της τραπεζαρίας. Το εμπλούτισαν με έναν επεξεργασμένο κρυστάλλινο πολυέλαιο, του οποίου κάθε κρύσταλλο αιωρείται εντυπωσιακά από την οροφή. Το δίδυμο της πολυτελούς διακόσμησης εξόπλισε σχεδόν ολόκληρο το εστιατόριο με μεγάλου μήκους καθρέφτες και διάφορους διαστημικούς καναπέδες που θυμίζουν κάψουλες. Τολμηρός και όμορφος, ο νέος χώρος έχει μια ρετρό-φουτουριστική γοητεία της δεκαετίας του 1960.
Restaurant Guy Savoy
Ένα από τα πιο κομψά και καινούργια εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο σε μια σουίτα που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα -με θέα στο μαγικό Σηκουάνα. Βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Monnaie de Paris, ενός θαυμάσιου κατάλευκου νεοκλασικού, κτισμένο από τον αρχιτέκτονα Jean-Denis Antoine. Η χαρακτηριστική παριζιάνικη εμφάνιση του, φέρει την υπογραφή του σχεδιαστή Jean-Michel Wilmotte, ενώ το όνομά του φυσικά παραπέμπει στον ιδιοκτήτη του και διάσημο σεφ Guy Savoy, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτός που επέλεξε και τον εντυπωσιακό πολυέλαιο, χρονολογίας του 1950 και παρασκευής του Ιταλού Gino Sarfatti, που θεωρείται το «κόσμημα» του εστιατορίου. Υπέροχοι πίνακες σύγχρονης τέχνης από την ιδιωτική συλλογή του Savoy απογειώνουν τη διακόσμηση της αίθουσας.
Restaurant David Toutain
Ο σεφ David Toutain αποτελεί το Νο1 ανερχόμενο αστέρι του Παρισιού και δείχνει να ενδιαφέρεται σοβαρά για το μοντέρνο και σύγχρονο design. Αυτό φανερώνεται και από το μινιμαλιστικό decor του εστιατορίου του, που θυμίζει γιαπωνέζικο ξενώνα. Με τοίχους από επεξεργασμένο ξύλο και τραπέζια από βελανιδιά και κεραμικά μοτίβα, ο χώρος αποτελεί το next best thing της πόλης. Μάλιστα ο ίδιος τολμά να δηλώσει, ότι η διακόσμηση του εστιατορίου του είναι εξίσου σημαντική με τα πιάτα που προσφέρει. Ο Toutain επέλεξε εκείνος τα σερβίτσια, συμπεριλαμβανομένων και των ανακυκλωμένων μαχαιριών, που προμηθεύεται από ένα εργαστήριο έξω από τις Βρυξέλλες, καθώς και τα ειδικά καλάθια για μπισκότα που σερβίρει, δημιουργία του Βέλγου κεραμοποιού Pieter Stockmans.
Septime
«Ήθελα να απελευθερώσω το καλό γαλλικό φαγητό από τις ακριβές αίθουσες των απλησίαστων ξενοδοχείων της πόλης» δήλωσε ο νεαρός σεφ Bertrand Grébaut, του οποίου το εστιατόριο Septime –που μετράει μόλις τρία χρόνια ζωής- είναι ένα από τα πιο περιζήτητα μέρη κρατήσεων σε όλο το Παρίσι. Το μποέμικο βλέμμα του δημιούργησε τον κυρίως χώρο, σε ένα πρώην εργαστήριο επίπλων στα ανατολικά της πόλης. Τα διπλά και κομψά τραπεζάκια του έχουν γυαλισμένο μοντέρνο άνθρακα στο κάτω μέρος τους, ενώ οι δανέζικες σύγχρονες καρέκλες του από ακατέργαστο ανακυκλωμένο ξύλο, συμπληρώνουν ιδανικά την urban διακόσμηση του. Στο κεντρικό μέρος των τραπεζιών του, θα βρείτε ένα υπέροχο μπουκέτο με λουλούδια, μέσα σε έναν χαλύβδινο βάζο στο μπαρ.
Hexagone
Η μαγειρική και η διακόσμηση στο νέο εστιατόριο, Hexagone, του σεφ Mathieu Pacaud, στο οποίο μόλις απονεμήθηκε ένα αστέρι Michelin, εισήγαγε μια νέα πορεία στην υψηλή κουζίνα του Παρισιού. Έτη φωτός μακριά από τον αναγεννησιακό πλούτο των τριών αστέρων εστιατορίου του πατέρα του, Bernard -το L'Ambroisie-, ο χώρος του Pacaud, σχεδιάστηκε σε ένα μοντέρνο σαλόνι, με τη βοήθεια των αρχιτεκτόνων, Patrick Gilles και Dorothée Boissier. Διαθέτει άψογο φωτισμό και φανταστικές διακοσμητικές πινελιές στις μεσοτοιχίες του, εμπνευσμένες από την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων.
Café de l’Homme
Μετά από μια πλήρη ανανέωση από τους Gilles & Boissier, το μυθικό Café de l'Homme στο Palais de Chaillot έχει γίνει ένα από τα πιο κομψά νέα εστιατόρια. Η ομάδα διακόσμησης του, σεβάστηκε τα Art Deco στοιχεία του κτιρίου του, που χρονολογείται από το 1937 και παρέχει μια από τις καλύτερες θέες στην πόλη, τον Πύργο του Άιφελ. Ο χώρος έγινε πιο ζεστός, με τα χρώματα της άμμου στους τοίχους, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα με τα περίτεχνα μαρμάρινα τραπέζια του. Ίσως το βασικότερο στοιχείο της επιτυχίας του σχεδιασμού είναι το λαμπρό έργο του σχεδιαστή Alain Guilhot. Οι λεπτεπίλεπτοι φωτισμοί κάνουν την ευγενή αίθουσα, οικεία και μεγαλοπρεπή την ίδια στιγμή.
Le Clarence
Από τα ρολόγια – αντίκες mantel έως τους χρυσοποίκιλτους καθρέφτες, τα βελούδινα μπροκάρ και το κομψό διάκοσμο Grande Siècle των τραπεζαριών του, το νέο Clarence ανήκει στον πρίγκιπα Robert του Λουξεμβούργου, πρόεδρο του κτήματος Clarence Dillon, της εταιρείας κρασιού Bordeaux, που περιέχει τρεις από τις μεγαλύτερες ετικέτες της περιοχής. Η εμφάνισή του διαχρονικού και ακριβού εστιατορίου αποσκοπεί στο να μεταβιβάσει τη γοητευτική πολυτέλεια του παραδοσιακού σχεδιασμού Bordelais, του 18ου και του 19ου αιώνα. Αυτό συμβάλλει και στην ανάδειξη της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας του παγκοσμίου φήμης σεφ Christophe Pelé.
Monsieur Bleu
Έχοντας ένα λαμπρό louche σχεδιασμό, εμπνευσμένο από τον αρχιτέκτονα Joseph Dirand, αυτό το σημείο αναφοράς, στο Palais de Tokyo, είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια που έκαναν την εμφάνιση τους τα τελευταία χρόνια, στο Παρίσι. Ο Dirand ανανέωσε την αίγλη των δωματίων του 20ου αιώνα, μετατρέποντας τα σε πιο «ζεστά» και άνετα, ενώ διατήρησε τις πρωτότυπες πινελιές του χώρου. Οι βελούδινοι τόνοι, σε συνδυασμό με τις χρυσές λεπτομέρειες, σε ολόκληρο το εσωτερικό, δημιουργούν μια σύγχρονη ματιά στην ατμόσφαιρα του παλιού Hollywood που διαχέεται στο χώρο. Παράλληλα, το άφθονο πράσινο μάρμαρο μεταφέρει μια νότα κοσμικού αισθησιασμού που αναμένει κανείς να βρει στο Παρίσι.
Le Gabriel
Το πολυτελές εστιατόριο Le Gabriel, που χτίστηκε στο αρχοντικό του Haussmann, γύρω στο 1854, έχει ακόμα τα ανάγλυφα δερμάτινα Cordoba τείχη, που κυριαρχούσαν αρχικά στον κύριο κεντρικό χώρο του μέρους. Με ιδιαίτερο σεβασμό στον vintage χαρακτήρα του δωματίου, ο διακοσμητής Jacques Garcia μετέτρεψε σε λίγο πιο σύγχρονο το design ολόκληρου του εσωτερικού. Προσέθεσε δερμάτινους λευκούς καναπέδες και ασπρόμαυρες πολυτελείς πολυθρόνες με μπαρόκ χαρακτήρα. Οι μεγάλοι και ολόχρυσοι καθρέφτες συμπληρώνουν άψογα την βικτωριανή αισθητική. Μάλιστα, ο σεφ του εστιατορίου, Jérome Banctel έχει βραβευτεί με δύο αστέρια Michelin, για την εξαιρετικά μοντέρνα και ιδιαίτερη γαλλική κουζίνα του.