Οι φράουλες αποτελούν ένα από τα πιο νόστιμα και δροσερά φρούτα της καλοκαιρινής περιόδου. Έχουν συνδέσει το όνομά τους με αγαπημένα ηλιοβασιλέματα αλλά και με χορταστικά πρωινά. Είτε σας αρέσει να τις απολαμβάνετε σκέτες, είτε με γιαούρτι, μέλι και δημητριακά ή και ακόμα σε διάφορες άλλες εκδοχές τους παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο λαχταριστές συνταγές!
Σαλάτα με φράουλες
Υλικά
Για την σαλάτα με φράουλες
- 1 αβοκάντο ώριμο κομμένο σε φέτες
- 150 γρ. baby ρόκα
- 150 γρ. φύλλα baby σπανάκι
- 1/2 φλ. φύλλα δυόσμου ολόκληρα
- 200 γρ. φράουλες κατακόκκινες (ώριμες και γερές)
- 1 φλ. βρασμένο σιτάρι
- 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο
- Λίγες φύτρες λαχανικών
Για τη βινεγκρέτ φράουλας
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. ξίδι
- 1/2 κ.γ. μέλι
- 6 φράουλες κατακόκκινες ώριμες
- Αλάτι
Εκτέλεση
Επιλέξτε φράουλες κατακόκκινες ώριμες και γερές. Στεγνώστε πολύ καλά τα λαχανικά και τις φράουλες αφού τα πλύνετε σχολαστικά. Κόψτε τις φράουλες σε φέτες με ένα μαχαίρι για τη σαλάτα με φράουλες. Σε ένα μπολ βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι, τη ρόκα και το δυόσμο. Προσθέτουμε τις φράουλες, το βρασμένο σιτάρι, το αβοκάντο και τον κολοκυθόσπορο. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ φράουλας. Ανακατεύουμε τη σαλάτα γαρνίρουμε τις φύτρες και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Δροσερό μπισκοτογλυκό με κρέμα σοκολάτας και φράουλες
Υλικά (Κομμάτια: 9)
- 300 γρ. (1½ κούπα) γάλα φρέσκο, πλήρες + επιπλέον για το ράντισμα των μπισκότων
- 200 γρ. (1 κούπα) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 80 γρ. (2/5 κούπας) ζάχαρη
- 40 γρ. (1/3 κούπας) κορν φλάουρ
- 1 αυγό
- 3 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη
- 1½ πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
- 500 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμένες, κομμένες σε φέτες
- 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα φράουλα
Εκτέλεση
Για την κρέμα
Για το δροσερό μπισκοτογλυκό με κρέμα σοκολάτας και φράουλες, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, προσθέτουμε το αυγό και τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας κάψει καλά και πάει να πάρει βράση, αποσύρουμε, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύουμε με το σύρμα και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα. Την τοποθετούμε ξανά σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να δένει και να κοχλάζει το μείγμα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, την οποία εφαρμόζουμε στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα, και αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για περίπου 1 ώρα, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το στήσιμο
Καλύπτουμε με μπισκότα τον πυθμένα ενός ταψιού ή πυρέξ με διαστάσεις περίπου 24 x 24 εκ. και τα βρέχουμε με λίγο γάλα με ένα πινέλο. Αδειάζουμε τη μισή κρέμα που ετοιμάσαμε πάνω στα μπισκότα και ισιώνουμε την επιφάνεια. Καλύπτουμε με μπισκότα, τα οποία βρέχουμε και αυτά με γάλα, και τα σκεπάζουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες, μέχρι να σταθεί καλά η κρέμα και να σφίξει.
Για την επικάλυψη
Ανακατεύουμε τις φράουλες με τη μαρμελάδα και τις απλώνουμε στην επιφάνεια του μπισκοτογλυκού.
Συνταγή: Φώτης Χρυσανθίδης
Λικέρ φράουλας κρύο
Υλικά
- 1 μπουκάλι βότκα (μπορούμε να αντικαταστήσουμε με 700-800 γρ. κονιάκ ή τσίπουρο)
- 500 γρ. φράουλες
- 500 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε λικέρ φράουλας, αρχικά, βάζουμε το ποτό που επιλέξαμε σε μια κανάτα. Στη συνέχεια, αφού πλύνουμε, στεγνώσουμε και καθαρίσουμε τις φράουλες, τις βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα αραιό πουρέ. Αδειάζουμε τον πουρέ στην κανάτα με το ποτό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το λικέρ στο ψυγείο για 24 ώρες. Σερβίρουμε το λικέρ φράουλας με σπασμένο πάγο.
Συνταγή: Άννα Ναθαναηλίδου