fbpixel

Search icon
Search
Frame house: Ένα σύγχρονο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη που τολμάει να διαφέρει
INTERIORS

Frame house: Ένα σύγχρονο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη που τολμάει να διαφέρει

Με την υπογραφή των Tsquare Architects


Ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απέκτησε νέο, ανανεωμένο χαρακτήρα με τον ανασχεδιασμό του από το απίθανο αρχιτεκτονικό team των Tsquare Architects. Πρόθεση της ομάδας σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ήταν το παλιό να συναντήσει το νέο, καθώς διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν original στοιχεία της κατοικίας και παράλληλα ενσωματώθηκαν νέα υλικά και σύγχρονοι σχεδιαστικοί χειρισμοί. 

Όπως θα δείτε παρακάτω λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο και ταιριάζει άψογα με την ιδιαίτερη προσέγγιση και διαχρονική αισθητική των designers που το επιμελήθηκαν.

pov-el-06.jpg
Η ολόλευκη κουζίνα διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο

Βασική γραμμή σχεδιασμού είναι η συγχώνευση και η εναρμόνιση των παλιών υπαρχόντων στοιχείων και υλικών με τα νέα υλικά και τα στοιχεία, τα οποία σχεδιάστηκαν με σκοπό να δημιουργηθεί ένα φιλόξενο οικείο περιβάλλον, που να θυμίζει κάτι από το αρχικό οικοδόμημα, αλλά ταυτόχρονα να αποπνέει τη φρεσκάδα του καινούριου χώρου. Βασικός χειρισμός σε αυτήν την περίπτωση είναι η ενοποίηση του σαλονιού με την κουζίνα, η οποία επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός διακριτικού μεταλλικού πλαισίου.

Ο ρόλος του πλαισίου δε σταματά μόνο στον διαχωρισμό των χρήσεων, αλλά προσφέρει και μια ομαλή και αφαιρετική  μετάβαση από τα νέα στα παλιά υλικά της κατασκευής -δηλαδή από το ξύλινο δάπεδο σε μορφή ψαροκόκαλο του σαλονιού, στο νέο δάπεδο τύπου μάρμαρο Carrara στην κουζίνα. Αυτό γίνεται με απόλυτα ευδιάκριτο τρόπο. Έτσι, επιτυγχάνεται η απαραίτητη μοντέρνα πινελιά στον ενιαίο χώρο που «καδράρει» το νέο και το ενσωματώνει με το παλιό.

pov-el-04.jpg
Ένα μεταλλικό πλαίσιο περιγράφει τον χώρο της κουζίνας
pov-el-03.jpg
Το παλιό ξύλινο δάπεδο διατηρήθηκε και χρησιμοποιήθηκε σαν φόντο στο αφαιρετικό σκηνικό

Στο γενικότερο σχεδιασμό της κατοικίας χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στοιχεία και υλικά βιομηχανικού design, όπως τουβλάκι και μέταλλο σε συνδυασμό με ξύλο σε φυσικές αποχρώσεις και γεωμετρίες που κινούνται σε απλές γραμμές και ακολουθούν αφαιρετικές προσεγγίσεις. Τα λιτά έπιπλα συνθέτουν εικόνες αφαιρετικής αισθητικής όπου τα εντελώς απαραίτητα αρκούν, για να δημιουργήσουν ένα κομψό αποτέλεσμα κι έναν απόλυτα λειτουργικό και φιλόξενο χώρο. Στο τελευταίο βοηθάει η χρήση του ξύλου στο φυσικό του χρώμα που καλύπτει αρκετές επιφάνειες, όπως και ολόκληρο τον τοίχο που κρύβει χώρους αποθήκευσης στο καθιστικό.

pov-el-013.jpg
Λιτός σχεδιασμός στο αφαιρετικό υπνοδωμάτιο

About

Το αρχιτεκτονικό γραφείο T.Squarearchitects ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 από τις Έλενα Σίτη -η οποία τελείωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην αρχιτεκτονική στο Architecture Royal College of Art του Λονδίνου- Φένια Δούκα και Χριστίνα Αλεξοπούλου -Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, απόφοιτες του τμήματος αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κεντρική φιλοσοφία της ομάδας είναι η δημιουργία ενός νέου τρόπου συμπεριφοράς μέσα στον χώρο, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια μιας νέας εμπειρίας. 

Η αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την τέχνη και τη γραφιστική, ώστε να δώσει σχήμα και μορφή σ' ένα νέο concept ανάλογα με τον εκάστοτε πελάτη. Η διακεκριμένη ομάδα δραστηριοποιείται σε αρχιτεκτονικές μελέτες κτιρίων και εσωτερικών χώρων εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ με μια γρήγορη ματιά στα πρότζεκτ τους καταλαβαίνει κανείς ότι η αισθητική τους κινείται ανάμεσα στο πιο μίνιμαλ στοιχεία, κρατώντας ωστόσο πάντα άθικτη την κομψότητα που χαρακτηρίζει το design style τους.

Φωτογραφία Έκτορας Νικολάκης - Pov Studio