fbpixel

Search icon
Search
Food Trend: Γιατί η τοπική κουζίνα κάνει ένα δυναμικό come back στη Θεσσαλονίκη;
CITY VIBES

Food Trend: Γιατί η τοπική κουζίνα κάνει ένα δυναμικό come back στη Θεσσαλονίκη;

Ένα «γευστικό» ταξίδι επιστροφής στην ελληνική παράδοση με αυθεντικές και σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές


Μια «νόστιμη» επανεκκίνηση, μια αυθεντικά «αγνή» ταυτότητα και σημαντικοί γαστρονομικοί «πρωταγωνιστές» ξεχωρίζουν ιδιαίτερα για τα γοητευτικά μεσογειακά τους αρώματα. Το ελληνικό «comfort food» έχει ξεκινήσει με δυναμικό τρόπο το ταξίδι της επιστροφής στις γαστρονομικές του ρίζες, μεταφέροντάς μας σε αγαπημένες οικογενειακές συζητήσεις γύρω από μια φροντισμένη τραπεζαρία, σε ανοιξιάτικα απογεύματα της Κυριακής με γλυκό του κουταλιού και ελληνικό καφέ και σε γιορτινά πρωινά σερβιρισμένα από ζεστή σπιτική σπανακόπιτα της γιαγιάς.

Μετατρέποντας το φαγητό σε μια πολύ προσωπική υπόθεση αποτελεί το νέο βήμα στους κυρίαρχους κανόνες της ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας, γαστρονομικής σκηνής. Μετά από μία εξαιρετικά επώδυνη, σε συναισθηματικό κυρίως επίπεδο, περίοδο συνεχόμενου περιορισμού και αναγκαστικού εγκλεισμού, η έμφυτη τάση για ασφάλεια και η ανθρώπινη ανάγκη για προστασία και «ζεστασιά» κατάφερε να εισβάλλει και στη «γλώσσα» της τροφής και να μεταμορφωθεί σε «mainstream trend». Η γευστική απλότητα αποτελεί πλέον τον απώτερο στόχο, ο οποίος είναι σημαντικό να προσεγγίζεται με σεβασμό στους ηθικούς κώδικες και την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.

Η Θεσσαλονίκη έχει αποφασίσει να μην μείνει πίσω όσον αφορά τις καινούργιες αυτές γευστικές εξελίξεις. Εκπροσωπώντας με μεγάλη επιτυχία το κυρίαρχο «brand» της ως γαστρονομική πρωτεύουσα, μας εισάγει στην «back to roots» food κουλτούρα. Μέσα από αυθεντικές, αλλά και σύγχρονες μαγειρικές τεχνικές, καταφέρνει να κατατάξει την τοπική κουζίνα στην πρώτη θέση της μαγειρικής τέχνης.

Συγκεντρώσαμε τα έξι «νόστιμα» must visit spots με «back to roots» γαστρονομική κουλτούρα

1. ΑΡΓΟΦΑΓΕΙΟ

194687005-409783546656631-840320861007096750-n.jpg

Με συνολική βαθμολογία πέντε στα πέντε όσον αφορά το φαγητό, την εξυπηρέτηση, αλλά και την αξία των πιάτων, από την πλευρά του κοινού, έχει κατακτήσει επιτυχημένα τον τίτλο του «must go» γαστρονομικού spot της πόλης. Αποτελεί τον ορισμό του παραδοσιακού ελληνικού μεζεδοπωλείου με σεβασμό στις vegan και vegetarian διατροφικές επιλογές. Σπιτικά μεσογειακά πιάτα μαγειρεύονται με γούστο και μεράκι και αυτό αποτελεί και το διαχρονικό του motto. Είναι σχεδόν ιεροσυλία να μην δοκιμάσουμε τις παπαρδέλες με ανθότυρο και δυόσμο και την μαραθόπιτα συνοδευόμενα από ώριμο sauvignon blanc παραγόμενο από τοπικό οινοποιείο εξαιρετικής ποιότητας.

Info: Απελλού 6, @argofageio

2. ΒΑΡΥ ΠΕΠΟΝΙ

277702026-5459251650776051-5148996059165661818-n.webp

Μια ενδιαφέρουσα γευστική σύνθεση «γεννημένη» από traditional μυρωδιές και γεύσεις «μπλεγμένες» με fresh μαγειρικές τεχνικές πετυχαίνουν να διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον και του πιο απαιτητικού foodie της πόλης. Μια εξειδικευμένη μαγειρική ομάδα «χτίζει» γαστρονομικά «θαύματα». Μελιτζάνα παπουτσάκι με γαρίδες και μπεσαμέλ από μπίσκ γαρίδας, θράψαλα γεμιστά με πλιγούρι, μυρωδικά και σάλτσα κόλιανδρου και κροκέτες χταποδιού με μαύρη αγιολί αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της γευστικής αποθέωσης της μεσογειακής κουζίνας.

Info: Απελλού 4, @varypeponi

3. ΖΥΘΟΣ

53334690-2434811186549475-8906351761587942214-n.jpg

Κουβαλώντας μια «βαριά» υπογραφή τριάντα δύο χρόνων στην διαχρονική παράδοση της ελληνικής ζυθοποιίας έχει την δυναμική να συνδυάζει μοναδικά τις παραδοσιακές γεύσεις της Μεσογείου με την φρέσκια μπύρα και το εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Στηρίζοντας συνειδητά τις ελληνικές μικροζυθοποιίες καταφέρνει να διευρύνει με ιδιαίτερο τρόπο τους γευστικούς μας κάλυκες σε κάθε μπουκιά. Με διαρκή σεβασμό στην ποιοτική και φρέσκια πρώτη ύλη, δημιουργείται η βάση για εκλεπτυσμένα πιάτα, τα οποία τιμούν την ελληνική γη. Κοτόπουλο τυλιχτό, γεμιστό με μανιτάρια, γραβιέρα και βυζαντινή σάλτσα ροδιού και διπλοφουρνιστή παντσέτα με πουρέ μελιτζάνας μας οδηγούν σε μοναδικές «γευστικές» εκρήξεις ειδικά όταν συνοδευτούν από μια premium σερραϊκή Voreia India Pale Ale.

Info: «Ζύθος στα Λαδάδικα», Κατούνη 5, Λαδάδικα, «Ζύθος στο Ντορέ», Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, @zithos

4. ΝΑΜΑ

109202135-137728751287953-469078977419515197-n.jpg

Ένας χώρος γεμάτος «αισιόδοξα» χρώματα και ρομαντικά αρώματα στο κέντρο της πόλης. Μια fresh minimal αισθητική συναντά τις παραδοσιακές γαστρονομικές «μνήμες» δημιουργώντας μικρά γευστικά αριστουργήματα. Μύδια σε κρύα σούπα αγγουροντομάτας, κουλούρι, χώμα ελιάς και αρωματικό λάδι μαϊντανού όπως και η ελληνική σαλάτα με ξυφία και λαδολέμονο συνθέτουν το πιο «δροσερό» ελληνικό καλοκαίρι.

Info: Ολύμπου 1, @nama

5. ΟΛΥΜΠΟΣ-ΝΑΟΥΣΑ

olympos-naoussa-restaurant-1.jpg

Το πεντάστερο ξενοδοχείο - θρύλος της Θεσσαλονίκης επιστρέφει, στις 29 Απριλίου, μετά από είκοσι οχτώ χρόνια απουσίας αποπνέοντας τον διαχρονικά αριστοκρατικό του «αέρα» και συμβάλλοντας δυναμικά στον τουριστικό, αλλά και γαστρονομικό της χάρτη. Το κομψό διατηρητέο κτίσμα του 1926 ξεκίνησε ως ζυθοπωλείο, σηματοδοτώντας τη συγχώνευση του ζυθοποιείου Όλυμπος και της παγοποιίας «Νάουσα» και αποτέλεσε επί δεκαετίες το επίκεντρο της κοσμικής ζωής της πόλης. Με διαρκή στήριξη προς τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς, η γαστρονομική του κατεύθυνση κινείται με κεντρικό άξονα τα παραδοσιακά πιάτα μιας ελληνικής οικογένειας με μία μοναδική τεχνική «παντρέματος» της τοπικής αστικής κουζίνας με τις σύγχρονες γαστρονομικές εκδοχές.

Info: Λεωφ. Νίκης 5, @olympos_naoussa

6. ΟΜΙΚΡΟΝ

84358900-124582262236935-5837925766359665637-n.jpg

Ένα «γευστικό» ταξίδι στην Πόλη και μια «θερμή» υποδοχή συνοδευόμενη από μυρωδιές μπαχαρικών αρκούν για να δημιουργήσουν την απόλυτα traditional ατμόσφαιρα, η οποία είναι άκρως κατάλληλα «παντρεμένη» με τα γραφικά Λαδάδικα. Ένα μικρό γοητευτικό στέκι, το οποίο αγαπά την λιτή μεσογειακή κουζίνα αλλά και τους πιο απαιτητικούς ευρωπαϊκούς γαστρονομικούς προορισμούς. Με ρομαντική φαντασία, διαχρονική αγάπη για απλή αλλά ποιοτική γεύση και «δροσερά» χρώματα μας «σερβίρει» ελληνικές παραδοσιακές νοστιμιές που μας μεταφέρουν στο παρελθόν. Από «all time classic» συνταγές με κυρίαρχες τη φρέσκια τσιπούρα στη σχάρα και το φιλέτο μόσχου με σάλτσα κόκκινου κρασιού, φρέσκα ελληνικά σπαράγγια και πατάτες μέχρι τις πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, με πρωταγωνιστικό γιορτινό dish την καραμελωμένη πανσέτα με πουρέ γλυκοπατάτας, η κάθε επιλογή του κύριου menu ακολουθεί πιστά την «homemade» εκδοχή της ελληνικής μαγειρικής τέχνης.

Info: Οπλοποιού 3, Λαδάδικα, @omikronskg