fbpixel

Search icon
Search
Fondation Cartier: Ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα για τη σύγχρονη τέχνη ανοίγει στο Παρίσι το 2025
ARTS & CULTURE

Fondation Cartier: Ένα από τα πιο σημαντικά ιδρύματα για τη σύγχρονη τέχνη ανοίγει στο Παρίσι το 2025

Αλλάζει την έδρα των headquarters του και μεταφέρεται στην Place du Palais-Royal


Τριάντα χρόνια μετά τα εγκαίνια της έδρας του "Fondation Cartier pour l'art contemporain" στη λεωφόρο Raspail στο Παρίσι, από τον Jean Nouvel (ένα από τα καλύτερα κτίριά του) και σαράντα χρόνια μετά τη δημιουργία του ιδρύματος από τον Alain Dominique Perrin (20 Οκτωβρίου 1984), για τον εορτασμό της 40ής επετείου του, αποκαλύφθηκαν τα έργα του νέου κτιρίου που σχεδιάστηκε επίσης από το Ateliers Jean Nouvel. Οι νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ιστορική Place du Palais-Royal στο Παρίσι, με τα έργα να έχουν ήδη προχωρήσει και αναμένεται να εγκαινιαστεί στα τέλη του 2025.

Αυτή η νέα έδρα του Fondation Cartier συμβάλλει στην ανάδειξη της αστικής και πολιτιστικής θέσης της πόλης του Παρισιού, καθώς και στην παγκόσμια σκηνή της σύγχρονης τέχνης. 

metalocus-nouvel-cartier-palais-royal-11.jpg

Μετά το ενδιαφέρον ex novo κτίριο στη λεωφόρο Raspail το 1994, η νέα παρέμβαση σε μια υπάρχουσα δομή, επίσης από τον Jean Nouvel, αποτελεί μια επανεφεύρεση του ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα επιβλητικό κτίριο Haussmann, που χτίστηκε αρχικά ως μέρος της πρωτοβουλίας αστικής ανάπλασης του Ναπολέοντα Γ' και άνοιξε ως Grand Hôtel du Louvre το 1855. Αργότερα, το κτίριο θα άλλαζε πρόγραμμα και το 1863 θα γινόταν το Grands Magasins du Louvre, προτού γίνει τελικά το Louvre des Antiquaires το 1978.

Οι προσόψεις, αποτελούμενες από μεγάλα παράθυρα που ανοίγουν στην Rue du Faubourg Saint-Honoré, την Rue de Rivoli και την Place du Palais-Royal, αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μιας εντυπωσιακής εσωτερικής μεταμόρφωσης που καλύπτει 8.500 τετραγωνικά μέτρα δημόσιων χώρων. 6.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακών χώρων, συμπεριλαμβανομένων πέντε κινητών πλατφορμών 1.200 τετραγωνικών μέτρων που, χάρη σε μεγάλους υδραυλικούς γρύλους, μπορούν να τροποποιήσουν την επιφάνεια και την άρθρωση και τις εσωτερικές συνδέσεις του κτιρίου.

Το εσωτερικό αυτού του ιστορικού κτιρίου θα διαθέτει ένα επιβλητικό σύνολο χώρων που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 11 μέτρα. Ο χώρος διαθέτει επίσης 1.200 τετραγωνικά μέτρα διαδρόμων με θέα στους όγκους που δημιουργούνται από την ευελιξία και την κινητικότητα των πλατφορμών, οι οποίοι γίνονται οι πρωταγωνιστές του έργου του Nouvel. Θα παρέχει μεγάλη δυνατότητα χωρικών πειραματισμών για την παρουσίαση του έργου των καλλιτεχνών.

metalocus-nouvel-cartier-palais-royal-09.jpg

«Η μετακόμιση σε έναν τόσο εντυπωσιακό χώρο, από άποψη τοποθεσίας και ιστορίας, συνεπάγεται μια μορφή εφεύρεσης. Και αυτό που εφευρίσκεται δεν φαίνεται αυτόματα στο ατσάλι ή στην πέτρα. Ο χώρος χαρακτηρίζεται από έναν διαφορετικό τρόπο δράσης: έναν τρόπο σύλληψης του τρόπου με τον οποίο οι καλλιτέχνες μπορούν να έχουν τη μέγιστη δυνατή δύναμη έκφρασης. Ένας χώρος όπως αυτός απαιτεί τόλμη, θάρρος που οι καλλιτέχνες δεν θα μπορούσαν απαραίτητα να επιδείξουν σε άλλους θεσμικούς χώρους. Το Fondation Cartier θα είναι πιθανότατα το ίδρυμα που θα προσφέρει τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των χώρων του, τις πιο διαφορετικές μορφές εκθέσεων και οπτικές γωνίες. Εδώ είναι δυνατόν να γίνει αυτό που δεν μπορεί να γίνει αλλού, μετατοπίζοντας το σύστημα της πράξης της έκθεσης», αναφέρει ο αρχιτέκτονας Jean Nouvel.

metalocus-nouvel-cartier-palais-royal-10.jpg

Για τον εορτασμό των νέων εγκαινίων, το Fondation Cartier εκθέτει στα παράθυρα ύψους 7 μέτρων του κτιρίου Haussmannian ένα αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το ίδρυμα καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένων τριάντα πορτραίτων όπως ο ίδιος ο Nouvel, η Agnès Varda, η Claudia Andujar, ο Takeshi Kitano, η Patti Smith, η Sheroanawe Hakihiiwe, η Marie Losier και ο Ron Mueck.