fbpixel

Search icon
Search
Φλεγμονές: Τι συμβαίνει όταν το σώμα μας αντιδρά
MAGAZINE

Φλεγμονές: Τι συμβαίνει όταν το σώμα μας αντιδρά

Και πώς τις καταπολεμούμε


Σύμφωνα με την Alexa Fleckenstein, M.D., υπάρχουν ορισμένα στοιχεία, τροφές και καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν μια φλεγμονή στο σώμα. Ποια είναι ύποπτα και πρέπει ν’ αποφεύγουμε και τι να προσέχουμε.

Οι φλεγμονές μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Οι πρώτες προστατεύουν και θεραπεύουν το σώμα. Για παράδειγμα, όταν κοπούμε, συντελούν στην επούλωση. Αντίθετα, παρατεταμένες φλεγμονικές καταστάσεις δημιουργούν φθορά στους ιστούς και μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδα, γαστρίτιδα, ακόμη και καρδίτιδα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας νιώθει κυριολεκτικά ότι έχει πάρει φωτιά. Σ’ έναν υγιή οργανισμό, η κύρια αιτία εμφάνισης φλεγμονής είναι η κακή διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία αποθηκεύονται ως κολλώδεις ουσίες στο αίμα και τους ιστούς. Το ανοσοποιητικό μας, όμως, καθώς δεν τις αναγνωρίζει, προσπαθεί να τις καταπολεμήσει, με σκοπό να τις αποβάλει. Η διαδικασία αυτή είναι η φλεγμονή, και προκαλεί πόνο τις περισσότερες φορές. Παλιότερα, τέτοιου είδους παθήσεις ήταν συνυφασμένες με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως, λόγω κακής διατροφής, τα κρούσματα σε νεαρά άτομα αυξάνονται.

ΑΙΤΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΩΝ

1. Αλκοόλ

2. Τεχνητά χρώματα και γεύσεις στις τροφές

3. Βακτήρια

4. Χημικές ουσίες

5. Γαλακτοκομικά (αν διαπιστώσουμε ότι η κατανάλωση γάλακτος μας προκαλεί φούσκωμα και αέρια, μπορούμε να δοκιμάσουμε προϊόντα χωρίς λακτόζη)

6. Φάρμακα

7. Λιπαρά

8. Τεχνητά συντηρητικά στα τρόφιμα

9. Άγχος

DO’S & DONT’S

Κάποιες μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμησή τους.

Γυμναστείτε

Το “The sitting is the new smoking” (το να κάθεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι το νέο κάπνισμα). Κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο... Σημασία έχει να κάνετε την άσκηση προτεραιότητα στην καθημερινότητά σας.

viki3.jpg

Τραφείτε σωστά

Οι τροφές που προσφέρουν την καλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες. Θαλασσινά: Ψάρια όπως σολομός, τόνος και κολιός έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν τους ιστούς από βλάβες - ιδιαιτέρως τα αγγεία, διατηρώντας τα καθαρά κι ελεύθερα από ανεπιθύμητες ουσίες. 

Σαλάτες & Smoothies: Έχουν και αντιοξειδωτικές δράσεις. Όσο πιο σκούρο το χρώμα του λαχανικού ή του φρούτου, τόσο το καλύτερο. Προσθέστε λιναρόσπορο και στα δύο - πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά. 

Μπαχαρικά: Ο κουρκουμάς διαθέτει επιπλέον αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Η κανέλα βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ινσουλίνης. Το ginger ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, ενώ η ουσία capsaicin, που περιέχει το cayenne, παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Απαλλαγείτε από το άγχος

Αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, ιδιαίτερα της κορτιζόλης. Η παρατεταμένη συγκέντρωσή της, μάλιστα, στο αίμα φέρνει το σώμα σε φλεγμονώδη κατάσταση κι επιβαρύνει τους ιστούς. Βρείτε κάτι που μπορεί να σας χαλαρώνει καθημερινά: μια βόλτα στην παραλία, το αγαπημένο σας βιβλίο, ένα χαλαρωτικό τραγούδι ή, ακόμη,10΄ διαλογισμός.




Η Βίκυ Χατζηβασιλείου είναι συγγραφέας των best sellers «Νιάτα Διαρκείας», «Όμορφα Μυστικά» και «Άλλαξε ζωή και σώμα σε 42 ημέρες», «Κάντο να συμβεί τώρα», καθώς και δημιουργός του site www.omorfamystika.gr και του application omorfamystika.

Instagram: @vikyhatzivasiliou

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2021