fbpixel

Search icon
Search
Φλέγεται το Ισραήλ: Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που άνοιξε έναν νέο κύκλο αίματος
PEOPLE & MOMENTS

Φλέγεται το Ισραήλ: Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που άνοιξε έναν νέο κύκλο αίματος

Μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση συνολικά στη Μέση Ανατολή


Πρόσωπα γεμάτα πόνο, αγωνία, τρόμο. Αίμα, κλάματα, κραυγές, απόγνωση και πολλά ερωτηματικά... Χιλιάδες ρουκέτες έπληξαν το Ισραήλ στο πλαίσιο αιφνιδιαστικής επίθεσης που δέχτηκαν τα εδάφη του από ξηρά, αέρος και θαλάσσης, από εκατοντάδες ένοπλα μέλη της Χαμάς. Επικράτησε το απόλυτο χάος, ο απόλυτος τρόμος, το απόλυτο σκοτάδι! 

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τα μέλη της Χαμάς επιτέθηκαν σε Φεστιβάλ Νεολαίας, ενώ από πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, δεκάδες ρουκέτες έπληξαν πάνω από 20 στόχους, μετά από μήνες αυξανόμενης βίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αιφνιδιάστηκαν στον μέγιστο βαθμό και κάπως έτσι, ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αίματος, με τους αμάχους, τους απλούς πολίτες, τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά να βρίσκονται -δυστυχώς- για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο και να βιώνουν πολύ-πολύ δύσκολες στιγμές.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη!

Η πρώτη επίθεση

Έχοντας στο πλευρό τους έναν σημαντικό αριθμό ακραίων ισλαμιστών, οι μαχητές της Χαμάς φαίνεται πως οργάνωσαν άρτια μία τεράστια επιχείρηση προκειμένου να αιφνιδιάσουν το Ισράηλ και η αρχή, έγινε με την εκτόξευση περίπου 5 χιλιάδων ρουκετών που μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα, από τις 6:30 μέχρι και τις 8:00 το πρωί εκτοξεύθηκαν εναντίον ισραηλινών πόλεων και εγκαταστάσεων. Επικράτησε το απόλυτο χάος. Απλός κόσμος, απλοί πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια, ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα κι απλά. Επρόκειτο για μία άρτια οργανωμένη και καλά εκτελεσμένη επιθετική επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ, με ταυτόχρονες εισβολές ενόπλων από την ξηρά, τη θάλασσα αλλά και από αέρος, με τους μαχητές της Χαμάς να χρησιμοποιούν ακόμη κι ανεμόπτερα πλαγιάς. Τα ισραηλινά αντιαεροπορικά συστήματα λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν να καταρριφθεί χωρίς να υπάρξουν θύματα και υλικές ζημιές, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή πως αυτό δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή...

«Αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα εγκλήματα της κατοχής του Ισραήλ. Ο χρόνος τους για να αλωνίζουν χωρίς να λογοδοτούν έχει τελειώσει. Ανακοινώνουμε την επιχείρηση Al-Aqsa Flood και εκτοξεύσαμε, στο πρώτο χτύπημα των 20 λεπτών, περισσότερες από 5.000 ρουκέτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ezzedine al-Qassam Brigades, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις σκληρές επιθέσεις. Ακόμη κι οι πιο μεγάλες πόλεις του Ισραήλ βρέθηκαν αμέσως σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Benjamin Netanyahu να στέλνει το δικό του -σκληρό- μήνυμα, σημειώνοντας: «Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την ευημερία των αιχμαλώτων. Η Χαμάς ξεκίνησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα θα είναι βαρύ. Αυτό που συνέβη δεν έχει ξανασυμβεί στο Ισραήλ και θα φροντίσω να μην συμβεί ποτέ ξανά. Ολόκληρη η Κυβέρνηση στέκεται πίσω από αυτήν την απόφαση. Ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει άμεσα όλες τις δυνάμεις του για να απενεργοποιήσει τις δυνατότητες της Χαμάς. Θα τους πλήξουμε μέχρι θανάτου, θα τους εκδικηθούμε για τη μαύρη μέρα που επέφεραν στο κράτος του Ισραήλ και στους πολίτες του».

Η απόλυτη φρίκη 

Ένας πόλεμος δεν μπορεί ποτέ να έχει δύο όψεις. Επικρατεί ο απόλυτος τρόμος, επικρατεί η απόλυτη φρίκη. Αθώοι πολίτες, γυναίκες, παιδιά βρίσκονται στο έλεος ανθρώπων που κρατούν στα χέρια τους φρικτά όπλα και δε διστάζουν να τα χρησιμοποιήσουν επάνω τους. Δεν τους σταματά το βλέμμα ενός τρομαγμένου παιδιού, μίας μητέρας που εκλιπαρεί για έλεος. Δεν τους σταματά τίποτα! Από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν μαρτυρίες κι αναφορές για μεγάλη αγριότητα των μελών της Χαμάς εναντίον αμάχων, ενώ στα social media έχουν κάνει την εμφάνισή τους φωτογραφίες και βίντεο με επιθέσεις σε αθώους πολίτες που έτρεχαν να σωθούν πανικόβλητοι. Τρομακτικές εικόνες, τρομακτικές στιγμές που ούτε καν μπορούμε να τις φανταστούμε. Οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ κι ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε πολεμική ετοιμότητα, ενώ δεν άργησαν να ξεκινήσουν και οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή, στο Ισραήλ έπεσαν και πυρά της Χεζμπολάχ, για να σημειωθεί μία μεγάλη επίθεση και στο νότιο Λίβανο. «Το ισραηλινό πυροβολικό πλήττει περιοχή του Λιβάνου από όπου προήλθαν πυρά», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του και πλέον, είναι ξεκάθαρο πως η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή ξεφεύγει.

Φυσικά, όλες οι χώρες, ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με τεράστια αγωνία τις εξελίξεις που «τρέχουν» και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδικάζει την σκληρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ με ανάρτησή του στα social media. «Καταδικάζω έντονα τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσε μεγάλο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ νωρίτερα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ «καταδικάζοντας απερίφραστα την εκτόξευση ομορβροντίας ρουκετών από τη Γάζα κατά της γειτονικής χώρας». Εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και τέραστιος πόνος...