fbpixel

Search icon
Search
Festive Recipes: 4 συνταγές για εορταστικό brunch στο σπίτι
TASTE

Festive Recipes: 4 συνταγές για εορταστικό brunch στο σπίτι

Γεύσεις που θα σας ανεβάσουν τη διάθεση στα ύψη


Οι γιορτινές ημέρες συνεχίζονται και τι καλύτερο από το να τις χαρείτε φτιάχνοντας festive πιάτα που θα απογειώσουν τους γευστικούς σας κάλυκες! Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα απολαυστικό και απόλυτα εορταστικό brunch στο σπίτι, ακολουθώντας εύκολες, γρήγορες και -πάνω από όλα- πεντανόστιμες συνταγές για όλα τα γούστα, γεμίζοντας τον χώρο σας με χαμόγελα και μυρωδιές απογειώνοντας έτσι το κλίμα των ημερών. 

Διαβάστε τις παρακάτω συνταγές, ακολουθήστε τες & απολαύστε τη νοστιμιά τους μέσα στην περίοδο των γιορτών!

Κρέπες suzette

28cooking-crepes-suzette1-articlelarge.jpg

Υλικά

  • 2 αβγά
  • 1 κρόκος αυγού
  • 500 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 200 γρ. αλεύρι 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 25 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 45 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη sauce suzette

  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 230 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
  • 60 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, τον κρόκο, το γάλα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και ανακατεύουμε, μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι αλευριού στο μείγμα. Σκεπάζουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Όταν έρθει η ώρα να φτιάξουμε τις κρέπες, προθερμαίνουμε ένα τηγάνι για κρέπες σε δυνατή φωτιά και αλείφουμε το εσωτερικό του με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας βουτηγμένο σε ηλιέλαιο. Βάζουμε με μια κουτάλα περίπου 100ml μείγματος (μισή κουταλιά) στο ζεστό τηγάνι και το γυρίζουμε, έτσι ώστε το μείγμα να καλύψει όλο τον πάτο του τηγανιού. Μετά από 30 δευτερόλεπτα θα δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέπας. Γυρίζουμε προσεκτικά την κρέπα με μια σπάτουλα και την ψήνουμε για ακόμα 30 δευτερόλεπτα από την άλλη μεριά. Όταν είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα, τη μία πάνω στην άλλη.

Vegan banana bread

christmas-gingerbread-banana-bread.jpg

Υλικά

  • 3 μεγάλες μαυρισμένες μπανάνες
  • 75 γρ. ηλιέλαιο 
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. baking powder
  • 3 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Αρχικά, βγάλτε τη φλούδα από τις μπανάνες και λιώστε τες καλά. Έπειτα, ανακατέψτε τες με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και ανακατέψτε καλά. Ψήστε σε μία φόρμα για κέικ, που έχετε λαδώσει πρώτα, για 20 λεπτά. Ελέγξτε το κέικ, για να δείτε εάν είναι έτοιμο. Εάν ναι, αφήστε το να κρυώσει λιγάκι πριν το κόψετε. Από πάνω μπορείτε να ρίξετε και λίγη λιωμένη bitter σοκολάτα, για να το κάνετε πιο λαχταριστό.

Stollen με λευκή σοκολάτα

recipe-main-stollen-me-leyki-sokolata.jpg

Υλικά

  • 150 γρ. γάλα
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αβγό, μεσαίο
  • 30 γρ. φουντούκια
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. κόντιτα
  • 100 γρ. κεράσια, γλασέ
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 150 γρ. αμυγδαλόπαστα
  • Αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το βούτυρο, 380 γρ. αλεύρι, αλάτι, το αβγό και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 6-8 λεπτά. Σε ένα μιξεράκι ρίχνουμε τα φουντούκια, τα φιστίκια και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς την κόντιτα, τα κεράσια, τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα αλευρωμένο μπολ, το κλείνουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε μια λαδόκολλα, τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε με έναν πλάστη 25εκ. Κάνουμε ρολό την αμυγδαλόπαστα, τη βάζουμε στο κέντρο της ζύμης και την κλείνουμε σαν καλτσόνε, πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν καλά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί τη ζύμη με τη λαδόκολλα, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με λιωμένη λευκή κουβερτούρα.

Healthy Christmas muffins

healthy-xmas-muffins-2-11-20-site.jpg

Υλικά

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 2 μπανάνες, ώριμες
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 120 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 120 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 20 γρ. λάδι καρύδας
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 40 γρ. καρύδια, σπασμένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Τοποθετούμε κομμάτια λαδόκολλας 12x12 εκ. σε 8 ατομικές θήκες για muffins και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη καρύδας, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τις μπανάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τα αβγά, το σιρόπι σφενδάμου, το γάλα αμυγδάλου, το λάδι καρύδας, το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για muffins και προσθέτουμε από πάνω τα σπασμένα καρύδια. Ψήνουμε στον φούρνο για 20-22 λεπτά. Αφαιρούμε τα muffins από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με το μέλι και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!