fbpixel

Search icon
Search
Female Power: Η Natasa Pirc Musar έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβενίας
PEOPLE & MOMENTS

Female Power: Η Natasa Pirc Musar έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβενίας

Ιστορική στιγμή για τη χώρα!


Σε μία εποχή όπου συγκεκριμένοι άνδρες προσπαθούν να επιβάλλουν -ακόμη και με τη βία- τη δική τους κανονικότητα, επιχειρώντας να αφαιρέσουν οποιοδήποτε ανθρώπινο δικαίωμα από τις γυναίκες, υπάρχουν χώρες στις οποίες γίνονται σημαντικά βήματα. Στη Σλοβενία, η Natasa Pirc Musar κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και κάπως έτσι, έγινε η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της χώρας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα. Είναι μία σημαντική στιγμή για την ίδια, αλλά και συνολικά για τη Σλοβενία! Ποια είναι όμως η γυναίκα που έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα επάνω της τις τελευταίες ώρες;

Μία νέα σελίδα για τη Σλοβενία!

Η μεγάλη στιγμή

titlo-nWQwh.jpg

Το τελευταίο διάστημα, η Σλοβενία κινήθηκε στους ρυθμούς των προεδρικών εκλογών κι η αλήθεια είναι πως η Natasa Pirc Musar βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο επίκεντρο. Τελικά, η 54χρονη δικηγόρος συγκέντρωσε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ ο αντίπαλός της, ο δεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Anže Logar πήρε το 46,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 86,7% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί. Ήταν μία μεγάλη μάχη, αλλά τελικά, η Musar άνοιξε την ψαλίδα κι ήταν αυτή που... χαμογέλασε τελευταία, όντας η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση. Στη Σλοβενία, ο πρόεδρος της χώρας είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων κι αυτός που διορίζει αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική θέση για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Η Musar, θα διαδεχθεί τον Borut Pahor, έναν άνθρωπο που έχει διαγράψει τη δική του πορεία στον τομέα της πολιτικής τα τελευταία 30 -περίπου- χρόνια και δηλώνει πλέον έτοιμη, να ξεκινήσει τη δική της εποχή, γράφοντας ιστορία. «Πρόθεσή μου είναι ένας ανοικτός διάλογος με τους πολίτες της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η 54χρονη δικηγόρος, που μοιάζει έτοιμη να αναλάβει τα νέα της καθήκοντα. «Δεν παρέμεινα ποτέ σιωπηλή, όταν αισθανόμουν ότι είναι αναγκαίο να μιλήσω, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια», ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή της κι αυτό ακριβώς είναι που περιμένουν να κάνει, όλοι όσοι της έδωσαν την ψήφο τους. Η Σλοβενία μπαίνει σε μία νέα εποχή κι η Musar είναι ένα πρόσωπο που -αναμφίβολα- εμπνέει τον κόσμο.

Who is who

1662117460-dsc-1660-scaled.jpg

Η Natasa Pirc Musar γεννήθηκε στις 9 Μαΐου του 1968 και σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα. Παράλληλα, στην πορεία της ζωής της, έκανε δυναμική είσοδο και στον χώρο των media, ξεκινώντας από το CNN στην Ατλάντα, ενώ ακολούθησαν σπουδές στο Salford University στο Μάντσεστερ. Πέρασε από πολλά γνωστά διεθνή πρακτορεία, όπως το BBC, το Granada TV, το Sky News, το Reuters TV και το Border TV και τελικά, αποφάσισε να μπει στον στίβο της πολιτικής. Υπήρξε τηλεοπτική παρουσιάστρια, αλλά και πετυχημένη δικηγόρος με μεγάλη επιρροή. Είναι μία γυναίκα που δεν εφησυχάζει, που διεκδικεί, παλεύει και μιλάει. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία, ήταν ξεκάθαρο πως το βλέμμα κι η προσοχή της, ήταν στραμμένα στο μέλλον, κάνοντας πολλές αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, αλλά και σε σημαντικά ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Έδειξε από την πρώτη στιγμή, πως οραματίζεται μία χώρα με ελευθερίες, με σεβασμό κι ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους.

Η Musar συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα επάνω της το τελευταίο διάστημα κι ειδικά τώρα, αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στη Σλοβενία. 'Εχει μπροστά της μία μεγάλη πρόκληση και γνωρίζει κι η ίδια καλά, πως θα έρθει η στιγμή που ενδεχομένως θα αμφισβητηθεί και θα δεχθεί κι αυτή έντονη κριτική, ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να δώσει τις δικές της μάχες και να υπερασπιστεί τον εαυτό και τις θέσεις της. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο πως η χώρα της βιώνει ιστορικές στιγμές και μπαίνει σε μία νέα εποχή. Την ίδια στιγμή, η 54χρονη έχει στο πλευρό της τον Aleš Musar, έναν ισχυρό επιχειρηματία, με τον οποίο έχουν αποκτήσει έναν γιο και καλείται -πλέον- να συνδυάσει δύο σημαντικούς ρόλους. Είναι μητέρα, είναι σύζυγος και πλέον, είναι η νέα πρόεδρος -η πρώτη γυναίκα- της Σλοβενίας!