fbpixel

Search icon
Search
«Φεγγάρι του Κυνηγού»: Τι μας επιφυλάσσει η πανσέληνος του Οκτωβρίου;
LIFE & CAREER

«Φεγγάρι του Κυνηγού»: Τι μας επιφυλάσσει η πανσέληνος του Οκτωβρίου;

Στις 17 Οκτωβρίου αναμένεται να βιώσουμε μια υπερπανσέληνο


Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου επρόκειτο να συμβεί η μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου, η οποία φέρει το όνομα Φεγγάρι του Κυνηγού». Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα είναι 7 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό.

Η ονομασία «Φεγγάρι του Κυνηγού» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 1710 και σχετίζεται με τις παραδόσεις της εποχής του φθινοπώρου. Σύμφωνα με το National Geographic, ενώ τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, «λούζοντας» τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

panselinos-oktovriou-feggari-kinigou2.jpg

Μετά το «Φεγγάρι του Θερισμού» του Σεπτεμβρίου, το «Φεγγάρι του Κυνηγού» συμβόλιζε την περίοδο κατά την οποία οι κυνηγοί αξιοποιούσαν την καθαρή θέα των ανοιχτών χωραφιών μετά τον θερισμό για να προετοιμάσουν το κυνήγι τους για τον χειμώνα.

Κάποιες από τις εναλλακτικές ονομασίας για το «φεγγάρι του κυνηγού» είναι:

  • Το Drying Rice Moon, περιγράφει μέρος της διαδικασίας μετά τη συγκομιδή της προετοιμασίας του ρυζιού για το χειμώνα.
  • Το Falling Leaves Moon είναι ένας όρος Anishinaabe που υπογραμμίζει τη μετάβαση μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου.
  • Το Freezing Moon (Ojibwe) και το Ice Moon (Haida) αναφέρονται στις ολοένα και πιο χαμηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου.
  • Το Migrating Moon (Cree) αναφέρεται στη στιγμή που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν νότια σε θερμότερα κλίματα.

Η φετινή πανσέληνος θα χαρίσει στους παρατηρητές του ουρανού εντυπωσιακές εικόνες, καθώς η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο λαμπερή από το συνηθισμένο, λόγω της κοντινότερης απόστασής της από τη Γη. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως υπερπανσέληνος, προκαλεί θαυμασμό σε όσους το παρατηρούν, ενισχύοντας τη μαγευτική του επίδραση.

Το «Φεγγάρι του Κυνηγού» δεν είναι μόνο ένα αστρονομικό φαινόμενο, αλλά συνδέεται και με βαθιά πολιτισμικά σύμβολα που αναδεικνύουν τον κύκλο της φύσης και τη σημασία της προετοιμασίας για τον χειμώνα.

panselinos.webp

Όπως σε κάθε πανσέληνο έτσι και σ' αυτήν υπάρχουν κάποια ζώδια που θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλα. Ποια είναι αυτά; 

Κριός 

Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου θα επηρεάσει τον Κριό κι αν ανήκετε σ' αυτό θα κληθείτε να περάσετε από διάφορες δοκιμασίες και να έρθετε αντιμέτωποι με μια σειρά από προκλήσεις. Έχει έρθει η στιγμή να αισθανθείτε αυτοπεποίθηση. Παρόλα αυτά μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με κάποια αρνητικά για τον εαυτό σας, καθώς σας απασχολεί ιδιαίτερα το κοινωνικό σας status. Πρόκειται για μία απαιτητική εβδομάδα, ωστόσο από το Σαββατοκύριακο τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. 

Ζυγός 

Μπορεί να είστε πολύ αισιόδοξοι, ωστόσο συμπεριφορές άλλων ανθρώπων μπορεί σας φέρει σε δύσκολη θέση, προκαλώντας ξεσπάσματα. Επιπλέον, οι συνεργασίες σας θα βρίσκονται στο επίκεντρο, ωστόσο όσον αφορά την προσωπική σας ζωή όλα δείχνουν ότι έφτασε η στιγμή να βρείτε την σταθερότητα που τόσο αναζητάτε. 

hunters-moon-full.webp

Καρκίνος

Η πανσέληνος του Οκτωβρίου στρέφει τα βλέμματα επάνω σας, κυρίως σε ότι αφορά τα επαγγελματικά και την καριέρα σας. Μια προαγωγή ή η έρευση μια νέας θέσης εργασίας είναι πολύ πιθανόν να συμβούν τις επόμενες ημέρες. 

Αιγόκερως

Σ' αντίθεση με όλα όσα έχετε συνηθίσει μέχρι τώρα, ήρθε η περίοδος που καλείστε να επικεντρωθείτε στην προσωπική σας ζωή και στην οικογένεια. Κάποια προβλήματα με τον σύντροφο ή φίλους θα ‘ρθουν στην επιφάνεια, βάζοντάς σε σκέψεις. Μετακομίσεις και αλλαγές στον προσωπικό σας χώρο είναι μερικές από τις αλλαγές στις οποίες μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσετε.