fbpixel

Search icon
Search
Feels Like Heaven: Το Hotel Manapany στο νησί St Barth είναι το απόλυτο summer resort
MAGAZINE

Feels Like Heaven: Το Hotel Manapany στο νησί St Barth είναι το απόλυτο summer resort

Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά, χαλάρωση και ατέλειωτες ώρες δίπλα στο κύμα


Mετά την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Vernet στο Παρίσι, ο Francois Chamspaur και ο Anne Jousse -πρόεδρος του ξενοδοχείου του resort group B Signature- επεδίωξαν µια ακόµη δηµιουργική συνεργασία και δηµιούργησαν το πρώτο οικολογικό θέρετρο στο νησί του Αγίου Βαρθολοµαίου, στις γαλλικές δυτικές Ινδίες. Η φυσική οµορφιά της περιοχής, που βρίσκεται µεταξύ Saint Jean και Gustavia, αποπλάνησε εντελώς τον όµιλο B Signature και τον interior designer François Champsaur. Ο συνδυασμός του απέραντου ωκεανού, της λευκής αμμουδιάς, της παράκτιας βλάστησης και των γύρω νησιών σε απόσταση, προσκαλεί τον επισκέπτη να γίνει ένα με το φυσικό περιβάλλον. Ο François Champsaur εµπνεύστηκε από την παρουσία της φύσης και τη αρµονική ισορροπία µεταξύ αυτών των στοιχείων.

Οδηγηµένος από τον περιβαλλοντισµό, ο σχεδιαστής αντιλήφθηκε τη σηµασία της ανάκτησης της φυσικής οµορφιάς του τόπου, επανασυνδέοντας το ελεύθερο τοπίο µε τα 43 σπίτια, που διασκορπίστηκαν στην παραλία και στην πλαγιά του λόφου. Αναµιγνύοντας φυτά µε το παραδεισένιο τοπίο σε συνδυασµό µε ξύλινα καταστρώµατα, πέργκολες και µικρά παράθυρα µε παντζούρια, που παγιδεύουν το φως, δηµιουργήθηκε η αίσθηση ότι οι κατοικίες βρίσκονται ανάµεσα στα δέντρα, παρέχοντας παράλληλα µια εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Τα µονοπάτια ανάµεσα είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ώστε να υπερτερεί το τοπίο και η πανέµορφη παραλία, που συνορεύει µε τα σπίτια κι έχει ανακτήσει την άγρια και πλούσια βλάστηση.

apr-hotel-manapany-11.jpg
Έντονα χρώματα σ επιλεγμένα σημεία δημιουργούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Το lobby, το bar, το εστιατόριο και οι χώροι της πισίνας αντικατοπτρίζουν το ίδιο αισθητικό ταξίδι, µε τολµηρές δηµιουργίες που συνδυάζονται µε την αίσθηση του τρόπου ζωής, σε αρµονία µε τη φύση. Με λεµονιές, πορτοκαλιές, µπανανιές, δέντρα αβοκάντο, µάνγκο και δάφνες, υπάρχει ένας κήπος µε λαχανικά, που παρέχει ποιοτικά βιολογικά προϊόντα όλο τον χρόνο για χρήση στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Η ανεξάρτητη παροχή νερού, οι ηλιακοί συλλέκτες και η αποκλειστική χρήση ηλεκτρικών οχηµάτων στα θέρετρα Manapany είναι, επίσης, διαρθρωτικές προτεραιότητες.

Με µια αφθονία από δηµιουργικές, ειδικές κατασκευές, οι εσωτερικοί χώροι εκφράζουν τη µοναδική προσκόλληση του interior designer στον τοπικό βιότοπο: το υπόστεγο. Έτσι, σχεδιάστηκαν -σαν µικρές καµπίνες- απλά, κοµψά δωµάτια που αποπνέουν το Creole spirit µέσα από συνδυασµούς πρώτων υλών µε τοπικό χαρακτήρα, όπως ξύλο, πέτρα, βαµµένο τσιµέντο και ποικιλία µοντέρνων χρωµάτων. Το µεγαλύτερο µέρος των επίπλων σχεδιάστηκε ειδικά από τον Francois Chamspaur, αλλά υπάρχουν και ορισµένα χειροποίητα, που προέρχονται απ’ όλο τον κόσµο, όπως καναπέδες και καθρέφτες από πλεκτό σχοινί, πάγκοι επικαλυµµένοι µε µαλλί και λάµπες άχυρου από τη Βραζιλία. Τα πλέγµατα υφαίνονται στο Μεξικό, στην Chiapas, µέσω του El Camino, ενός συνδέσµου γάλλων σχεδιαστών και υφαντών Μάγιας, που εργάζονται για τη διατήρηση του τοπικού savoir-faire και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών.

apr-hotel-manapany-25.jpg
Χειροποίητες κατασκευές και ειδικά σχεδιασμένα στοιχεία συνθέτουν απίθανους χώρους

Τα σχέδια του Marion Hanania, τα πρωτότυπα έργα που κοσµούν τους τοίχους των εξοχικών σπιτιών, αποκαλύπτουν µε τον τρόπο τους την ιστορία ενός νησιού και τη σηµασία του καθολικού σεβασµού στη ζωή. Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό των ξύλινων καµπινών και η επιδεξιότητα αυτών των χειροποίητων δηµιουργιών συνθέτουν τη σπάνια αίσθηση του µοναδικού συναισθήµατος να βρίσκεσαι στην καρδιά της φύσης, σ’ ένα εκλεπτυσµένο θέρετρο µ’ εξαιρετική εξυπηρέτηση. Κατά τον σχεδιασµό του νέου Manapany, ο François Champsaur επιβεβαιώνει την οικολογική του συνείδηση, αναπτύσσοντας το αποκλειστικό του πάθος για µια µη αναλώσιµη αρχιτεκτονική σε πλήρη συµβίωση µε τη φύση. Παρουσιάζει, επίσης, τη συνεχώς ανανεωµένη διάθεσή του για ένα οικείο και οργανικό design, που θεωρείται µια εµπειρία, τόσο αισθητική όσο και συναισθηµατική.


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 150 ΙΟΥΛΙΟΣ 2019