fbpixel

Search icon
Search
Feeling Confident: 10+1 tips για να ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση
PSYCHOLOGY

Feeling Confident: 10+1 tips για να ανακτήσετε τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση

Πώς να νιώσετε και πάλι ο εαυτό σας


Σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τα social media, πολλές φορές επηρεαζόμαστε από το υλικό που προβάλλεται. Τα αμέτρητα likes και σχόλια, τα αψεγάδιαστα σώματα και η τέλεια ζωή που φαίνεται προς τα έξω μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλειες και να μειώσουν την αυτοπεποίθησή σας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως πολλές φορές αυτό που φαίνεται μπροστά σε μια οθόνη δεν είναι το ίδιο με αυτό που υπάρχει από πίσω από αυτήν. 

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Αν πέφτετε σε «παγίδες» που σας κρατούν πίσω -ακόμα κι αν βιώσατε μια δύσκολη περίοδο με τον εαυτό σας, υπάρχουν λύσεις για να κάνετε την αλλαγή που θέλετε στη ζωή σας. Ένας άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό του και πιστεύει σε αυτόν, δεν είναι μόνο χαρούμενος, αλλά αποπνέει σιγουριά και ελκυστικότητα.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε 11 χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν!

Επικεντρωθείτε σε αυτά που σας αρέσουν

Όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε, τίποτα δεν μπορεί να μας κρατήσει πίσω. Μην σταματήσετε τις αγαπημένες σας συνήθειες, αλλά αφιερώσετε και περισσότερο χρόνο σε αυτές εάν χρειαστεί για να σας βοηθήσουν να περνάτε ευχάριστα. Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι δε θα τις ακολουθείτε καθημερινά, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα που θα τις εμπεριέχει και μην παρεκκλίνετε από αυτό. 

Τολμήστε

Εάν υπάρχει κάποια δραστηριότητα που θέλατε να δοκιμάσετε αλλά φοβόσασταν, τώρα είναι η στιγμή για να επιχειρήσετε να την καταφέρετε. Παρόλο που το «άγνωστο» πολλές φορές μας τρομάζει, η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν το δοκιμάζουμε και το πετυχαίνουμε είναι μοναδική. Αφήστε λοιπόν τους φόβους σας για λίγο στην άκρη και τολμήστε να κάνετε όλα αυτά που θέλετε! Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. 

deb388-27625e56d8b3422dab9d374f4c3b1ce0-mv2-d-2000-3000-s-2.jpg

Βάλτε στόχους

Γράψτε σε ένα χαρτί τους στόχους σας. Αυτή η διαδικασία καλό θα ήταν να γίνει σταδιακά. Ξεκινήστε από τους πιο βραχυπρόθεσμους, δηλαδή από τους στόχους της ημέρας και οδηγηθείτε στους πιο μακροπρόθεσμους, δηλαδή εκείνους του μήνα ή του έτους. Θα δείτε ότι όσο περνάει ο καιρός η λίστα θα επεκτείνετε. Όταν καταγράφουμε τις επιθυμίες μας αυτομάτως δημιουργείται μια αίσθηση δύναμης μέσα μας που θέλει να τα καταφέρει και θα προσπαθήσει στο μέγιστο. Να επιβραβεύετε τον εαυτό σας κάθε φόρα που υλοποιείτε έναν από αυτούς. 

Σταματήστε τη σκληρή αυτοκριτική

Πολλές φορές υπάρχει στο μυαλό μας μια φωνή που μας «φωνάζει» ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Οπότε νιώθετε να σας κυριεύει αυτός ο αρνητισμός αντισταθείτε φωνάζοντας ένα ΜΗ ή ένα STOP για να σας δώσετε εντολή να μην το συνεχίσετε άλλο. Plus, μπορείτε να βρείτε μία εναλλακτική σκέψη που θα λειτουργεί σαν «εμβόλιο» και θα αντικαταστήσει αυτήν τη διαστρεβλωμένη αντίληψη. Δημιουργήστε μία εικόνα που σας κάνει να νιώθετε χαρά και γαλήνη, έτσι ώστε κάθε φορά που οι αρνητικές σκέψεις επιστρέφουν στο μυαλό σας θα τη χρησιμοποιείτε αυτόματα.

Αποβάλλετε την τοξικότητα

Μην αφήνετε ανθρώπους ή τις καταστάσεις να σας επηρεάζουν και να ελέγχουν στη ζωή σας. Είναι η στιγμή να κάνετε το σωστό για εσάς, οποίο κι αν θεωρείτε πως είναι αυτό. Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που σας κάνει χαρούμενος, ξεφύγετε από «πρέπει» και κοινωνικά στερεότυπα και δημιουργήστε μία ζωή, ακριβώς όπως τη θέλετε. 

a6b30032dd79eff0c2ba9d1babb11c79.jpeg

Κανείς δεν είναι τέλειος

Όλοι έχουμε φτάσει σε σημείο να νιώσουμε ότι δεν κάναμε το σωστό ή ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πράξει διαφορετικά σε μία κατάσταση. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι χρειάζεται να εξαναγκάζετε τον εαυτό σας να είναι συνεχώς σωστός γιατί εν τέλει καταλήγετε σε μία κατάσταση αδράνειας. Το μυστικό σε όλα είναι η προσπάθεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Να θυμάστε τα θετικά στοιχεία του εαυτού σας

Εάν βιώσετε έντονες μέρες όπου η αυτοπεποίθηση σας έχει φτάσει χαμηλά, αφιερώστε λίγα λεπτά της ημέρας και γράψτε τα θετικά σας και τι είναι αυτό που αρέσει σε σας. Στη συνέχεια καταγράψτε τι θα επιθυμούσατε να βελτιώσετε για να αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας. Μπορείτε εάν θέλετε να σταθείτε και μπροστά από έναν καθρέφτη και να επαναλάβετε θετικές φράσεις που σας εμπνέουν και θα σας ενεργοποιήσουν για να πάρετε τα πάνω σας.

Σωστή διαχείριση του λάθους

Σε περίπτωση που κάτι δεν πραγματοποιηθεί όπως το επιθυμείτε μην τα παρατάτε. Δεν θα πρέπει να μας καθορίζουν οι συνθήκες. Αν έρθετε αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση αξιοποιήστε κάποια λεπτά για να ηρεμήσετε, χαμογελάστε και σκεφτείτε ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο και πως κάθε εμπόδιο για καλό. Συνεχίστε ακριβώς από εκεί που μείνατε και μην χάνετε την πίστη σας στον εαυτό σας. 

Μη ξεχνάτε τη μοναδικότητά σας

Προσπαθήστε να μην πέφτετε στην παγίδα της σύγκρισης με τους γύρω σας. Όλοι είμαστε μοναδικοί και ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο, γι αυτό να μην σας κρίνετε με βάση την επιτυχία του άλλου ή ακόμα και την εξωτερική εμφάνιση. Εστιάστε στον εαυτό σας και μην βλέπετε τους άλλους σαν ανταγωνιστές, αλλά σαν συναγωνιζόμενους.

ak7b1121-r-color-683x1024.jpeg

Αφιερώστε χρόνο για εσάς

Να φροντίζετε τους εαυτούς σας, να περιποιείστε το σώμα και το δέρμα σας και να επιλέγετε outfits που σας ταιριάζουν και σας εκφράζουν. Όταν περνάμε χρόνο με το να προσέχουμε και την εξωτερική μας εμφάνιση, γεμίζουμε αυτόματα αυτοπεποίθηση.

Η ευτυχία του να είμαστε ο εαυτός μας

Το πιο σημαντικό για να μην χάνετε την αυτοπεποίθησή σας είναι να θυμάστε ποιοι είστε, να μην προσαρμόζεστε στις επιλογές ενός άλλου για να γίνεται αρεστοί, να διατηρείτε τα στοιχεία που αγαπάτε και σας κάνουν να νιώθετε πλήρεις. Δεν θα είμαστε ποτέ ειλικρινά ευτυχισμένοι εάν δεν ζούμε όπως εμείς επιθυμούμε. Η αυτοπεποίθηση ξεκινάει από την στιγμή που θα αποδεχτείτε τον εαυτό σας και τότε σίγουρα θα νιώσετε μια απέραντη δυναμική και θα είστε έτοιμοι να «κυριαρχήσετε».