fbpixel

Search icon
Search
Extra lighting: Tips για να βάλετε περισσότερο φως στην κατοικία σας
INTERIORS

Extra lighting: Tips για να βάλετε περισσότερο φως στην κατοικία σας

Ακολουθήστε τις παρακάτω προτάσεις και δημιουργήστε ένα φιλόξενο περιβάλλον


Γνωρίζετε πως ο χαμηλός φωτισμός σε έναν χώρο δημιουργεί αισθήματα κούρασης, άγχους και κακής διάθεσης; Εάν όχι, εμείς είμαστε εδώ για να σας επιβεβαιώσουμε πως αυτό συμβαίνει και εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητά σας. Ειδικά αν έχετε σκούρα έπιπλα και σκοτεινόχρωμες κουρτίνες, τότε η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Καθώς, τα παλιά έπιπλα με βαθύχρωμα φινιρίσματα τείνουν να «καταπίνουν» όλο το φως ενός δωματίου, κάνοντας ακόμα πιο «βαριά» την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, δεν προκαλεί μόνο αυτό αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, αλλά «παίζουν» ρόλο και οι αυξομειώσεις του φυσικού φωτός.

Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε ιδέες και λύσεις που μπορείτε να υιοθετήσετε για να δημιουργήσετε ένα τέλειο αποτέλεσμα!

Προτιμήστε ανοιχτόχρωμους τόνους

-zqJjY.jpg

Η αλήθεια είναι πως τα φωτεινά χρώματα σε οποιονδήποτε χώρο και αν επιλέξετε να τα χρησιμοποιήσετε είτε είναι στο σαλόνι είτε στην κουζίνα, δίνουν έναν άλλο αέρα στο χώρο. Πέρα από το γεγονός, ότι κάνουν το περιβάλλον σας πιο φωτεινό, του «χαρίζουν» περισσότερο ύψος, καθώς και το κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερο, κάτι το οποίο όλοι μας έχουμε ανάγκη. Τι αποχρώσεις θα μπορούσατε να διαλέξετε; Ιδανικές επιλογές είναι το απαλό γκρι, το λευκό, το μπεζ, ακόμα και ο συνδυασμός τους θα μπορούσε να υπάρξει – όπως το λευκό με το καφέ και το απαλό γκρι με το σκούρο γκρι. Plus, μπορείτε να επενδύσετε σε γυαλιστερά πλακάκια ή ακόμα και σε ξύλινο πάτωμα, προξενώντας έτσι με αυτόν τον τρόπο περισσότερο φως και χώρο.

Επιλέξτε φωτεινά υλικά

2-a9gTR.jpg

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά υλικά που θα μπορούσαμε να προτιμήσουμε για την διακόσμηση του σπιτιού μας, αλλά δεν βοηθούν όλα στην εισροή του φυσικού φωτός. Γι’ αυτό, πριν κάνετε την οποιαδήποτε κίνηση, καλό είναι να μελετήσετε τις ανάγκες του χώρου σας και μετά να προβείτε σε μια έρευνα στο διαδίκτυο ή σε κάποιο κοντινό κατάστημα. Αν και εμείς σας συμβουλεύουμε να διαλέξετε υλικά – όπως το ανοιχτόχρωμο ξύλο, το μάρμαρο και το πλεξιγκλάς. Για όσους δεν γνωρίζουν, το πλεξιγκλάς είναι ένα θερμοπλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στη θέση του γυαλιού. Πιο συγκεκριμένα, είναι ελαφρύτερο και ανθεκτικότερο σε κρούσεις και σχετικά καινούργιο υλικό το οποίο παρασκευάζεται από ακρυλικό πλαστικό οξύ. Μπορεί να σταθεί τόσο μόνο του όσο και σε συνδυασμό με άλλα υλικά – όπως το μέταλλο και το ξύλο. Τέλος, όλα αυτά τα υλικά που αναφέραμε έχουν την τάση να μεταμορφώνουν έναν μικρό και μουντό χώρο σε ένα φωτεινό και λαμπερό περιβάλλον.

Υιοθετήστε στοιχεία του μινιμαλισμού

3-Sdvbv.jpg

Η μινιμαλιστική διακόσμηση αποκλείει όλα τα περιττά στοιχεία και τις λεπτομέρειες που δεν συνεισφέρουν στη γενικότερη σύνθεση, με σκοπό να δώσει έμφαση μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Τι θα λέγατε να δανειζόσασταν κάποια βασικά στοιχεία του; Εάν ναι, εμείς θα σας προτείναμε να ξεκινήσετε με τον πρώτο κανόνα του μινιμαλισμού, τα χρώματα που θα βάλετε τόσο στους τοίχους σας όσο και στα έπιπλα. Πιο αναλυτικά, δοκιμάστε ουδέτερα χρώματα – όπως το γκρι, το απαλό μπεζ, το χρώμα της άμμου ή ακόμα και το πολύ ανοιχτό γαλάζιο ή πράσινο. Όσον αφορά τώρα τον σχηματισμό των επίπλων, επιλέξτε απλές και μοντέρνες γραμμές, κατασκευασμένα από υλικά – όπως το φυσικό ξύλο και το δέρμα. Plus, δώστε βάση στα χαμηλά έπιπλα, τα οποία φαίνονται λιγότερο ογκώδη, έχουν πιο δυνατή σχεδιαστική γλώσσα και ενισχύουν περισσότερο τη μινιμαλιστική διάθεση του χώρου.

Προσθέστε καθρέπτες

4-2p6Wv.jpg

Παραπάνω αναφέραμε πως τα γυαλιστερά πλακάκια προξενούν περισσότερο φως σε έναν χώρο. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι καθρέπτες, οι οποίοι διαχέουν το φως και δίνουν την αίσθηση μεγαλύτερου χώρου. Αυτό συμβαίνει, λόγω της αντανάκλασης του φωτός στην επιφάνειά τους. Σε περίπτωση που θέλετε να βάλετε παραπάνω από έναν καθρέπτη φροντίστε να μην είναι ο ένας απέναντι από τον άλλον, αλλά να είναι απέναντι από τα γυαλιστερά πλακάκια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ωραία αντανάκλαση. Επίσης, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά είναι να επιλέξετε διάφορα διακοσμητικά μεταλλικά στοιχεία –όπως το ροζ χρυσό, το γυαλιστερό χαλκό ή ακόμα και το γυαλιστερό χρυσό. Όλα αυτά θα προσδώσουν παρόμοια επίδραση στον χώρο.

Πείτε «ναι» στην κάθετη βιβλιοθήκη

5-GTEWx.jpg

Ίσως να μην το έχετε ακούσει ποτέ, αλλά ένα από τα πράγματα που δεν επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέλθει εσωτερικά στο σπίτι σας είναι οι μεγάλες και οριζόντιες βιβλιοθήκες, ειδικά εκείνες που είναι τοποθετημένες κοντά στις πηγές φυσικού φωτισμού. Γι’ αυτό, συμβουλή μας για να μην εμποδίζεται η διάχυση του φωτός σε όλο τον χώρο, είναι να μην βάζετε ποτέ την βιβλιοθήκη παράλληλα με το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα του δωματίου.

Τοποθετήστε φυτά εσωτερικού χώρου

6-cBT1S.jpg

Και ποιος δεν λατρεύει τα φυτά μέσα στο σπίτι; Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που μεταμορφώνουν έναν χώρο άμεσα, μονάχα και μόνο με την παρουσία τους. Βέβαια, δεν προσφέρουν μόνο την αισθητική σε έναν χώρο, αλλά έχουν και την ιδιότητα να ρυθμίζουν την υγρασία, να φιλτράρουν και να καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού. Τι φυτά έχουν αυτή την δυνατότητα; Προτιμήστε αερόφυτα που μεταφέρονται εύκολα και δεν έχουν πολλές απαιτήσεις ή ακόμα καλύτερα κάποια τροπικά φυτά εσωτερικού χώρου – όπως τα βρύα, η σανσιβέρια, το φυλλόδενδρο και η ζάμια, τα οποία είναι μαθημένα να επιβιώνουν στην σκιά πανύψηλων δέντρων και έτσι δεν χρειάζονται και ιδιαίτερο φως. Μια εναλλακτική είναι να βρείτε ένα όμορφο, κατά προτίμηση vintage βάζο, να το γεμίσετε με όμορφα φρέσκα λουλούδια και να το τοποθετήσετε σε ένα σημείο του σπιτιού σας.

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα απολαυστικά news!