fbpixel

Search icon
Search
Eurovision 2022: Ο κόσμος ψήφισε… «ειρήνη»!
ARTS & CULTURE

Eurovision 2022: Ο κόσμος ψήφισε… «ειρήνη»!

Η μεγάλη νίκη της Ουκρανίας, οι ξαφνικές ανατροπές και τα highlights που ξεχωρίσαμε


Λάμψη, φλογερές και εκκεντρικές εμφανίσεις αλλά και ρομαντικές ερμηνείες κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον χθεσινό 66ο μουσικό διαγωνισμό της Eurovision στο «Pala Olympico» του Τορίνο. Κεντρικός πρωταγωνιστής της βραδιάς ήταν η Ουκρανία, η οποία δεν διέψευσε τα προγνωστικά του τηλεοπτικού κοινού και κατέκτησε την κορυφή με 631 ψήφους! Την τελική πεντάδα ολοκλήρωσαν, αντίστοιχα, το Ηνωμένο Βασίλειο στην δεύτερη θέση με τον Sam Ryder και το «Space Man», η Ισπανία στην τρίτη θέση με την εκρηκτική Chanel και το «SloMo». Ακολουθεί η Σουηδία με την αισθαντική Cornelia Jakobs και το "Hold me closer" και η Σερβία με την «viral», Konsktrakta και το «In Corpore Sano». Η χώρα μας, με την αξιόλογη ερμηνευτική προσπάθεια της Amanda Georgiadis και το «Die Together» κατάφερε να παραμείνει στην τελική δεκάδα, αποσπώντας 215 ψήφους, οι οποίοι την ανέδειξαν στην όγδοη θέση.

d6d4b6f6-16d9-4cb1-bbad-501f4a073a89.jpeg
Την αυλαία του διαγωνισμού άνοιξε ένα συγκινητικό video μέσα από ιδιαίτερες μουσικές συνεργασίες που μοιράστηκαν το σύνθημα «Give Peace a Chance». Την σκυτάλη πάνω στη σκηνή πήρε η καθιερωμένη παρέλαση με τις σημαίες των χωρών και την παρουσίαση των είκοσι πέντε φιναλίστ. Απολαυστικό ήταν το εκρηκτικό show της δημοφιλούς Ιταλίδας τραγουδίστριας, Laura Pausini, μιας από τους τρεις οικοδεσπότες της βραδιάς. Με τον Ιταλό τηλεοπτικό παρουσιαστή, Alessandro Cattelan και τον Λιβανέζο τραγουδιστή, Mika, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια διασκεδαστική παρουσίαση, προσφέροντας γέλιο και σασπένς μέχρι το τέλος. To main theme της φετινής εκδήλωσης ήταν το «Sound of Beauty», «Ο Ήχος της Ομορφιάς».

Ο μεγάλος νικητής

psifos.jpg
@eurovision

Το κοινό αποφάσισε και η αριθμητική απόκλιση από την ψήφο της κριτικής επιτροπής ήταν μεγάλη, δίνοντας στα τελευταία λεπτά 439 ψήφους. Είναι φανερό ότι ο κόσμος στάθηκε δίπλα σε μια χώρα που αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο τον πόλεμο, κάτι που έχει να συμβεί στον μουσικό διαγωνισμό από το 1993, όταν συμμετείχε η Βοσνία - Ερζεγοβίνη όντας, επίσης, σε εμπόλεμη ζώνη. Η ουκρανική συμμετοχή με τους Kalush Orchestra και το τραγούδι «Stefania», «άγγιζε» τον κόσμο μέσα από τα παραδοσιακά μελωδικά στοιχεία του. Το ερώτημα των δύο κεντρικών σχολιαστών για την Ελλάδα, Γιώργου Καπουτζίδη και Μαρίας Κοζάκου, μετά την ανακοίνωση της νίκης, αφορούσε στο πού θα γίνει την επόμενη χρονιά ο διαγωνισμός, δεδομένης της κατάστασης.

Οι ξαφνικές ανατροπές

Πολλές φορές έχουμε παρατηρήσει τα διαφορετικά κριτήρια ψήφου μεταξύ televoting και κριτικής επιτροπής, κάτι που δεν έλειψε και χθες. Η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει μόλις 57 ψήφους από το κοινό, η Νορβηγική συμμετοχή, η οποία από τους 36 βαθμούς απέσπασε 146 ψήφους από το κοινό, με αποτέλεσμα να αγγίξει και την έκτη θέση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η Μολδαβία από τις τελευταίες θέσεις, στις οποίες βρισκόταν κατάφερε να αναδειχτεί στην τρίτη θέση με πάνω από 253 βαθμούς. Την μεγαλύτερη ανατροπή σημείωσε και η Σερβία, η οποία από τους 87 βαθμούς άγγιξε την πρώτη θέση με την προσθήκη 225 βαθμών. Εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι καμία χώρα στο televoting δεν χάρισε την ψήφο της στην συμμετοχή της Ελβετίας με τον Marius Bear Boys και το «Boys do cry».

Η συμβουλή των Maneskin

eurovision-maneskin.jpg
(Πηγή: AP Photo)

Μεγάλη αγωνία επικρατούσε μέχρι να εμφανιστούν στην σκηνή οι περσινοί μεγάλοι νικητές του θεσμού. Ο λόγος που κινδύνευαν οι Ιταλοί νικητές να μην εμφανιστούν στον φετινό διαγωνισμό για να παραδώσουν το τρόπαιό τους ήταν ένας επιπόλαιος τραυματισμός του Damiano. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε στα social media μία φωτογραφία του με τον ίδιο να ποζάρει με μπαστούνι, καθώς είχε χτυπήσει το πόδι του. Παρόλα αυτά, το rock n roll band έβαλε φωτιά παρουσιάζοντας το νέο τους τραγούδι με τίτλο Supermodel. Ο Damiano έκανε και μια σύντομη δήλωση για την συνεργασία τους με τον Σουηδό μουσικό παραγωγό, Max Martin, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον είδαμε, συναντηθήκαμε, ερωτευτήκαμε».

Δεν έλειψε και το super highlight λίγο πριν αφήσουν την σκηνή, όταν ερωτήθηκαν να δώσουν μια συμβουλή στους συμμετέχοντες. Ο Damiano με γέλιο απάντησε: «Να περάσετε καλά και να μην σκύβετε στο τραπέζι», κάτι που όλοι γνωρίζουμε σχετικά με την περσινή καταγγελία εις βάρος τους για χρήση απαγορευμένων ουσιών σε μια χαρακτηριστική σκηνή στο τραπέζι του green room.

The Tweets

eurovision-2022-chanel-spain-ventaliajpg.webp
Φωτογραφία: AP/Luca Bruno

Για ακόμη μια φορά το ελληνικό twitter πήρε φωτιά! Πρωταγωνίστρια στα σχόλια του κοινού ήταν η Κουβανο-Ισπανή τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός, Chanel Terrero, η οποία στα μάτια του κοινού ταυτίστηκε αρκετά με την Ελένη Φουρέιρα και την επίσης sexy εμφάνισή της με το "Fuego".

9633a31e-3da9-4cc0-8f48-f14afa8b0995.jpg
photo: EBU / NATHAN REINDS

Πολλά ήταν και τα σχόλια για την συμμετοχή της Σερβίας, η οποία από την αρχή είχε κάνει εντύπωση για τους ιδιαίτερους στίχους της. Η Konsktrakta με το «In Corpore Sano» έκανε μια εκκεντρική παρουσίαση, αρκετά ωμή με επίκεντρο τις ψυχικές ασθένειες. «Αναρωτιέμαι ποιο είναι το μυστικό πίσω από τα υγιή μαλλιά της Μέγκαν Μαρκλ», ρωτάει στην αρχή του τραγουδιού η Konsktrakta, για να απαντήσει στον επόμενο κιόλας στίχο: «Νομίζω πως φταίει η βαθιά ενυδάτωση». Μερικά σχόλια Ελλήνων χρηστών αφορούσαν στο ότι το τραγούδι "είναι βγαλμένο μέσα από την πανδημία με έντονο πολιτικό σχολιασμό", "η πιο πρωτότυπη παρουσία του διαγωνισμού είναι η Σερβία και μάλιστα στα λατινικά", "στίχος με μήνυμα αφύπνισης".

Κεντρική φωτό: @eurovision