fbpixel

Search icon
Search
Εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι σας
ECO GLOW

Εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τη χρήση πλαστικού στο σπίτι σας

Οι 5 κινήσεις για μία «πράσινη» καθημερινότητα


Όσο περνάει ο καιρός, γίνονται όλο και περισσότερες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και όλο και πιο πολύς κόσμος ευαισθητοποιείτε και υιοθετεί «πράσινες» συνήθειες στην καθημερινότητα του. Ένας από τους μεγαλύτερους «εχθρούς» για το περιβάλλον και για τους οργανισμούς που ζουν σ’ αυτό είναι το πλαστικό.

Κάθε χρόνο πετάμε στα σκουπίδια τόσο πλαστικό που αρκεί να τυλίξουμε 4 φορές τη Γη. Αν ξαναδιαβάσετε αυτή τη φράση θα καταλάβετε σε πόση ποσότητα αναφερόμαστε. Κι αν δεν αρκεί αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί, συσκευαστεί και διανεμηθεί ένα μπουκαλάκι νερό, είναι 2.000 φορές η ενέργεια που χρειάζεται για να παραχθεί ισόποση ποσότητα νερού βρύσης.

Εκτός λοιπόν από την ανακύκλωση χρειάζεται να αποκτήσουμε και κάποιες καινούριες συνήθειες σε σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και δείτε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε!

Καλαμάκια

no-plastic-3.jpg

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους είναι να αντικαταστήσετε τα πλαστικά καλαμάκια με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Πλέον, έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε πλήθος επιλογών, από χάρτινα μέχρι μπαμπού αλλά και με μεταλλικά, τα οποία μπορείτε να τα πλένετε μετά από κάθε χρήση και να τα χρησιμοποιήσετε πολλές φορές. Σίγουρα θα είναι δύσκολο να κουβαλάτε στις εξόδους το δικό σας καλαμάκι αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε αυτήν την προσπάθεια από το χώρο τους σπιτιού σας και την καθημερινότητα σ’ αυτό.

Οδοντόβουρτσα

no-plastic-2.jpg

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί και πετάει, περίπου 200 οδοντόβουρτσες κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 99% των οδοντοβουρτσών δεν ανακυκλώνονται, διασπώνται και σε περισσότερα από 100 χρόνια είτε στις θάλασσες είτε στις χωματερές. Ήρθε η σπίτι να βάλουμε ένα τέλος σ΄ αυτήν τη διαδικασία και σ’ αυτόν τον τεράστιο αριθμό πλαστικού. Αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας με μία φιλική προς το περιβάλλον από μπαμπού ή από ανακυκλώσιμα υλικά.

Σαπούνι χεριών

no-plastic-1.jpg

Όλοι έχουμε το αγαπημένο μας κρεμοσάπουνο που μυρίζει υπέροχα και διατηρεί το δέρμα των χεριών μας μαλακό. Ειδικά των τελευταίο καιρό που το χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να το αποχωριστούμε. Παρόλα αυτά η συσκευασία του είναι πλαστική και η συχνή χρήση αρά και αγορά του, το τοποθετεί στην κατηγορία των συνηθειών που πρέπει να αλλάξουν για ένα καλύτερο περιβάλλον. Αντικαταστήστε το με το κλασικό σαπούνι στη χάρτινη συσκευασία, το οποίο είναι πιο φιλικό όχι μόνο προς το περιβάλλον αλλά και προς το δέρμα μας.

Περιορίστε την πλαστική μεμβράνη

no-plastic-4.jpg

Η πλαστική μεμβράνη δεν είναι ο μόνο τρόπος για να τυλίξετε ή αποθηκεύσετε τα τρόφιμά σας. Αυτό το πλαστικό ούτε ανακυκλώνεται ούτε διασπάται, με αποτέλεσμα να καταλήγει στους ωκεανούς και να σκοτώνει χιλιάδες ψάρια και θηλαστικά ετησίως. Αυτά που μπορείτε να κάνετε είναι πολλά. Αρχικά, χρησιμοποιήστε γυάλινα δοχεία για να αποθηκεύετε τα τρόφιμά στο ψυγείο. Όσον αφορά τα lunchboxes σας μπορείτε πάλι να προτιμήσετε γυάλινα, χάρτινα ή απλά να τα τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο ή μία λαδόκολλα για να τα μεταφέρετε.

Σακούλες

no-plastic-5.jpg

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μερικά χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αλλά και επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να μειώσουν τη χρήση πλαστικής σακούλας. Αντ’ αυτού έχουν επιλέξει τις χάρτινες αλλά και τις αυτές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά και ξανά. Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι στιγμής έφτασε η ώρα. Να ξέρετε ότι αυτή η κίνηση είναι πολύ σημαντική και βοηθητική απέναντι στο περιβάλλον.