fbpixel

Search icon
Search
Εσείς γνωρίζετε το λεγόμενο στιλ προσκόλλησης που επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;
PSYCHOLOGY

Εσείς γνωρίζετε το λεγόμενο στιλ προσκόλλησης που επηρεάζει τη σεξουαλική σας ζωή;

Ανακαλύψτε πως μπορείτε να κάνετε τη σχέση σας καλύτερη


Σύμφωνα με την ψυχοθεραπευτή Aimee Daramus, τα στιλ προσκόλλησης είναι συμπεριφορές και πεποιθήσεις που όλοι μαθαίνουμε από τον τρόπο που οι άνθρωποι στην οικογένειά μας δημιουργούν τις  σχέσεις τους. Αυτό, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος των συναναστροφών μας, συμπεριλαμβανομένου του σεξ. Έτσι, αν και αρκετοί από εσάς πιστεύετε πως δεν έχετε ένα μοτίβο, η αλήθεια είναι πως προσελκύεστε ασυνείδητα από την ενέργεια των ανθρώπων. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες: η ασφάλεια, η ανησυχία και η αποφυγή. Παραδόξως αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά -που δομούνται ήδη από την παιδική ηλικία- μπορούν να επηρεάσουν αρκετά τις σεξουαλικές σας προτιμήσεις.

sexual-attachment-1.jpg

Μια αρχική κατηγοριοποίηση

Τα άτομα με το ασφαλές στιλ προσκόλλησης είναι άνετα στο να δίνουν και να λαμβάνουν αγάπη και τείνουν να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους με έναν υγιή τρόπο. Οι ανήσυχοι προσκολλημένοι άνθρωποι χρειάζονται πολλή διαβεβαίωση από τους γύρω τους, διαφορετικά, μπλέκουν σε καταστάσεις όπου απαιτούν τη συνεχή επιβεβαίωση και χωρίς αυτή νιώθουν κενοί. Η τελευταία κατηγορία, δηλαδή τα άτομα που αποφεύγουν, εμπίπτουν σε δύο υποκατηγορίες, σε αυτούς που έχουν ως κύριο γνώρισμα το φόβο και σε αυτούς που χαρακτηρίζονται από την απόρριψη. Και οι δύο έχουν πρόβλημα να εμπιστευτούν τους άλλους και να αναπτύξουν οικειότητα.

Στιλ σεξουαλικής προσκόλλησης και επικοινωνία

sexual-attachment-2.jpg

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει μια σοβαρή εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους μπορεί να επιλέγετε τα "κακά" ή τα "καλά" παιδιά. Και αυτή δεν είναι σίγουρα το ότι είστε άτυχοι. Δεδομένου ότι η καλή σεξουαλική επικοινωνία είναι πιο σημαντική από το στυλ προσκόλλησης όσον αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση, η Dr. Daramus εξήγησε πως το στιλ της ασφάλειας είναι αυτό που ουσιαστικά μπορεί να δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό, καθώς ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες πρόβλεψης της σεξουαλικής ικανοποίησης είναι η ικανότητα να επικοινωνείτε ειλικρινά για το σεξ και τη σχέση σας. 

Τα άτομα που ανήκουν στην αποφυγή και στην ανησυχία συνήθως δεν πετυχαίνουν να κρατήσουν ισχυρούς δεσμούς και συχνά αντιμετωπίζουν τις σχέσεις σαν μια "εργασία" που πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό δεν συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία υγιών τρόπων επικοινωνίας. Οι άνθρωποι που "αποφεύγουν" αρκετές φορές δε μπορούν να μπουν σε μακροχρόνιες σχέσεις και χωρίζουν το ρομαντισμό από το σεξ. Έτσι, η συναινετική μονογαμία, για αυτούς, μοιάζει να είναι μια δύσκολη υπόθεση. Από την άλλοι οι "ανήσυχοι" έχουν την τάση να μπαίνουν σε σχέσεις για διάφορους λόγους, με τον κυριότερο από αυτούς να είναι το γεγονός ότι μπερδεύουν τα ανάμεικτα συναισθήματα με το πάθος. Αυτοί, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με τον καθορισμό και τη διατήρηση των ορίων. Έτσι, όταν πρόκειται για σεξ, οι ανήσυχοι προσκολλημένοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να αναζητούν μέσα από την πράξη την έκφραση της αγάπης και όχι την ικανοποίηση.

Διαφορετικά στυλ σεξουαλικής προσκόλλησης

sexual-attachment-3-Xh4AG.jpg

Σύμφωνα με τους ειδικούς δε φαίνεται ότι ορισμένα στιλ σεξουαλικής προσκόλλησης είναι πιο διαθέσιμα -σεξουαλικά- από κάποια άλλα, αλλά υπάρχουν διαφορές στο κίνητρο για συμμετοχή στο σεξ. Μια μελέτη του 2020 που συνέκρινε τα άτομα που συμμετέχουν σε BDSM με εκείνα που δεν το δοκιμάζουν και διαπίστωσε ότι οι πρώτοι ήταν λίγο πιο πιθανό να έχουν ένα ασφαλές ή ανήσυχο στυλ συγκριτικά με τους δεύτερους. Ακόμη, οι τύποι της "αποφυγής" ήταν πιθανότερο να είναι υποτακτικοί και οι "ασφαλείς" να είναι κυρίαρχοι.

Φυσικά, αν και το στιλ σεξουαλικής προσκόλλησης μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για τη σεξουαλική σας ζωή και τα κίνητρά σας για σεξ, δεν αποκαλύπτει ποτέ την πλήρη εικόνα. Επιπλέον, θα ήταν ασαφές αν αναφερόταν πως μόνο οι ασφαλώς συνδεδεμένοι άνθρωποι έχουν ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Γυρίζοντας, λοιπόν, στην αρχική υπόθεση είναι σημαντικό να δώσετε χώρο στην επικοινωνία και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε την προσωπικότητα του συντρόφου σας. Εξερευνώντας αυτά του τα χαρακτηριστικά, θα μπορέσετε με τον καλύτερο τρόπο να απολαύσετε υπέροχες στιγμές. Στιγμές που μπορεί να είναι επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους. Μέσα και έξω από το κρεβάτι σας.