fbpixel

Search icon
Search
Εσείς γνωρίζατε ότι μπορείτε να ελέγξετε την πλοκή των ονείρων σας;
PSYCHOLOGY

Εσείς γνωρίζατε ότι μπορείτε να ελέγξετε την πλοκή των ονείρων σας;

Μάθετε τα πάντα για τα λεγόμενα Lucid Dreams


LUCID DREAMS. Στα ελληνικά θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τον όρο διαυγή ή συνειδητά όνειρα. Στην πραγματικότητα είναι η κατάσταση κατά την οποία έχουμε την επίγνωση ότι ονειρευόμαστε. Καθώς εξελίσσεται το όνειρο, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Μερικές φορές μπορούμε και οι ίδιοι να το ελέγξουμε, κάνοντας εναλλαγές στα άτομα, στο περιβάλλον ή στην ιστορία - πλοκή. Αυτό το είδος ονείρου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει κατά πολύ τους εφιάλτες και το άγχος που μας περιστοιχίζουν τη νύχτα. Τα Lucid Dreams είναι αρκετά συνηθισμένα. Το 55% των ανθρώπων δηλώνει ότι έχει βιώσει τουλάχιστον μια φορά μια τέτοια εμπειρία, ενώ το 23% δηλώνει ότι βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση το λιγότερο μια φορά το μήνα.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά...

Πότε εμφανίζονται τα Lucid Dreams;

Όσο κοιμάστε ο εγκέφαλος σας περιστρέφεται μέσω ύπνου “ταχείας κίνησης των ματιών” (Rapid Eye Movement - REM) ή και εκτός REM. Ο ύπνος χωρίς REM περιλαμβάνει τρία στάδια: 1. τα εγκεφαλικά κύματα, 2. τον καρδιακό παλμό και 3. τις κινήσεις των ματιών, που σταδιακά επιβραδύνονται. Αντιθέτως, όταν κοιμάστε και υπάρχει ταχεία κίνηση των ματιών ο εγκέφαλός είναι εξαιρετικά ενεργός. Επιπλέον, αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί αλλά και οι κινήσεις των ματιών σας. Τα Lucid Dreams εμφανίζονται στη δεύτερη φάση.

1-nhmkX.jpg

Πώς μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία των Lucid Dreams

Καταρχάς για να μπορέσετε να ελέγξετε το δικό σας όνειρο,χρειάζεται να έχετε μια υγιή συνήθεια ύπνου, ώστε το σώμα σας να μπορεί να ακολουθήσει αυτά τα 4 στάδια.

Πώς θα το πετύχετε;

  1. Ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
  2. Καθημερινή άσκηση (Περπάτημα, ποδηλασία, γιόγκα).
  3. Αποφύγετε την επαφή με ηλεκτρονικές συσκευές (κινητό, υπολογιστής) αρκετή ώρα πριν κοιμηθείτε.
  4. Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου.
  5. Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν κοιμηθείτε.

Ακόμη και αν δεν έχετε «διαυγή όνειρα», αυτές είναι μερικές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν ήρεμο και υγιή ύπνο. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες μέθοδοι που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την εμπειρία. Ακολουθούν κάποιες από αυτές.

Τεχνική WBTB

Εναλλακτικά είναι γνωστή ως Wake Back To Bed. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο «βάζετε ξυπνητήρι» 5 ώρες από τη στιγμή που κοιμηθήκατε. Παραμείνετε για 30 λεπτά ξύπνιοι, πραγματοποιώντας μια χαλαρή δραστηριότητα όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο. Όταν, λοιπόν, προσπαθήσετε να ξανακοιμηθείτε, είναι αρκετά πιθανό να βρεθείτε στην κατάσταση REM και να μπορέσετε να βιώσετε την εμπειρία ελέγχου των ονείρων σας.

2-eLJPS.jpg

Κρατήστε ημερολόγιο ονείρων

Είναι σημαντικό να έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε τα όνειρα σας. Αυτή η μέθοδος θα σας «αναγκάζει» να τα θυμάστε. Γράψτε όσα είδατε μόλις ξυπνήσετε. Διαβάζοντας τακτικά τα όνειρα που καταγράφετε, θα μπορέσει να εξοικειωθεί το μυαλό σας με τα όνειρά σας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιθανότερο να θυμάστε ένα διαυγές όνειρο από ένα απλό όνειρο, καθώς το πρώτο είναι πιο ζωντανό, συνεπώς και πιο έντονο.

Πώς θα ξυπνήσετε

Μερικές φορές, μπορεί να θέλετε να ξυπνήσετε από ένα διαυγές όνειρο. Υπάρχουν μερικές διαφορετικές τεχνικές, που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε στην πραγματικότητα.

  • Ζητήστε βοήθεια: Λέγεται ότι φωνάζοντας στο όνειρό σας λέτε στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε. Με αυτόν τον τρόπο επιστρέφετε στην πραγματικότητα.
  • Βλεφάρισμα ματιών: Το επαναλαμβανόμενο ανοιγόκλεισμα των ματιών μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας να ετοιμαστεί να ξυπνήσει.
  • Κοιμηθείτε στο όνειρό σας: Εάν γνωρίζετε ότι ονειρεύεστε, κοιμηθείτε στο όνειρό σας για να ξυπνήσετε στην πραγματική ζωή.
  • Διαβάστε: Δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή μια πινακίδα στο όνειρό σας. Αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τμήματα του εγκεφάλου σας που δεν χρησιμοποιούνται στο REM.

Μειώνονται οι εφιάλτες

Οι συχνοί εφιάλτες είναι επιβαρυντικοί για την ψυχική υγεία. Τα Lucid Dreams συμβάλλουν στη μειωσή τους. Βοηθούν άτομα με διαταραχές ή στέρηση ύπνου, στρες, ανησυχία, κατάθλιψη. Κατά τη διάρκεια ενός διαυγούς ονείρου, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε ότι ο εφιάλτης δεν είναι πραγματικός. Με το έλεγχο των ονείρων σας, έχετε τη δυνατότητα να μετατρέψετε έναν εφιάλτη σε ένα πιο ουδέτερο ή ευχάριστο σενάριο.

5-l1XOM.jpg

Ενισχύει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία

Το διαυγές όνειρο θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τη δημιουργικότητά σας. Συνήθως οι άνθρωποι που είναι πιο δημιουργικοί είναι πιθανότερο να ονειρεύονται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ικανότητά τους να θυμούνται όνειρα και να απεικονίζουν γεγονότα. Ωστόσο, πολλοί ισχυρίζονται ότι ισχύει και το αντίστροφο.

Προειδοποιήσεις

Αν και τα Lucid Dreams θεωρούνται γενικά ασφαλή, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές και βιώνουν συχνά τη συγκεκριμένη εμπειρία. Πρωτίστως ελλοχεύει κίνδυνος να προκύψουν προβλήματα στον ύπνο, δεδομένου ότι οι τεχνικές αυτές τον διακόπτουν σκόπιμα. Συνεπώς, μπορεί να δημιουργηθούν διαταραχές. Ακόμη υπάρχει η πιθανότητα το άτομο να μην μπορεί να διακρίνει εύκολα το πραγματικό με το μη πραγματικό εξαιτίας της συχνότητας των Lucid Dreams.