fbpixel

Search icon
Search
Εσείς γνωρίζετε τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς στον οργανισμό μας;
WELLNESS

Εσείς γνωρίζετε τη θεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς στον οργανισμό μας;

Σε μια εποχή που μας έχει λείψει όσο ποτέ, θυμόμαστε τις «μαγικές» ικανότητές της


Αγκαλιά... Μια τόσο μικρή και συνηθισμένη λέξη αλλά με τόση μεγάλη δύναμη μέσα της. Μια αγκαλιά, είναι ότι πιο σημαντικό μπορεί να παρέχει ένας άνθρωπος στον άλλο, χωρίς να κοστίζει τίποτα. Μπορεί να κλείσει μέσα της την έννοια της αγάπης, της φροντίδας, της συμπαράστασης, του έρωτα, αλλά και πολλά σπουδαία λόγια που πολλές φορές δεν μπορούμε να εκφράσουμε. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που το άγγιγμα μάς έχει λείψει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο, ψάχνουμε τρόπους να θυμηθούμε τα θετικά του, αλλά και την ουσιώδη αίσθηση που αυτό αφήνει μέσα μας... Άλλωστε, έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα μόλις λίγα δευτερόλεπτα -χρόνος που διαρκεί μια αγκαλιά- προσφέρουν απίστευτα οφέλη στον οργανισμό σας είτε σε ψυχολογικό είτε σε σωματικό επίπεδο.

Τα οφέλη στην ψυχολογία μας

shutterstock-1759155740.jpg

Αντί-στρες: Μια αγκαλιά έχει την ικανότητα να μειώσει το νευρικό μας σύστημα, καθώς η πίεση των χεριών μας και ακόμη και ένα άγγιγμα, δίνουν σήμα στον εγκέφαλο και παράλληλα ενεργοποιείται η κορτιζόλη, μια ορμόνη που χρησιμοποιείται θεραπευτικά και βοηθάει στο πλαίσιο του άγχους.

Δεν νιώθετε μόνοι: Το αίσθημα της μοναξιάς είναι συχνό ακόμα και αν περιτριγυριζόμαστε από πολλούς ανθρώπους καθημερινά, συνεπώς μια «ένωση» μεταξύ των ανθρώπων μας επιβεβαιώνει πως δεν είμαστε μόνοι.

Ενδυναμώνει τη σχέση: Η αγκαλιά είναι βασικό συστατικό για μια σχέση. Θυμίζει στον άνθρωπό σου τα συναισθήματα της ασφάλειας, της φροντίδας, της εμπιστοσύνης και αποτελεί και την ιδανική αδιέξοδο των αρνητικών συναισθημάτων μετά από έναν καβγά.

Θετική ενέργεια-χαρούμενη ζωή: Θα έχουμε διαπιστώσει πως ορισμένες φορές που δεν είμαστε καλά και δεν έχουμε την διάθεση για τίποτα πως με μια αγκαλιά από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, μας προσφέρει ένα boost για να ενεργοποιηθούμε. Αυτό συμβαίνει, γιατί βάσει των ψυχολόγων εκκρίνονται η ντομαπίνη και η σεροτονίνη-ορμόνες της ευεξίας, οι οποίες μας βοηθούν να νιώθουμε χαρά, επηρεάζοντας θετικά με αυτόν τον τρόπο τον οργανισμό μας, αλλά και την ψυχική μας διάθεση.

Βέλτιστη επικοινωνία: Η δυσκολία να εκφράσουμε ορισμένα συναισθήματά μας μπορεί να αντικατασταθεί από μια σφιχτή αγκαλιά, μια πράξη που βοηθάει και στην σύνδεση με το άλλο πρόσωπο και αυτό βελτιώνει την επικοινωνία της σχέσης σας.

Υγιές ψυχολογικά παιδί: Από μικρή ηλικία διαμορφώνονται πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μας, γι’ αυτό είναι βασικό η προσεκτική φροντίδα ενός παιδιού. Έχει παρατηρηθεί πως ένα παιδί που το αγκαλιάζουν συχνά δείχνοντάς του τα συναισθήματα της αγάπης, πως αποκτά καλύτερη ψυχολογία- μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, κοινωνικότητα, μειώνεται η επιθετικότητα, διώχνει τα αισθήματα της ανασφάλειας και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει την έννοια της αξίας του σαν άνθρωπος και της μοναδικότητάς του.

Τα οφέλη στο σώμα μας:

shutterstock-1890242074.jpg

Καλύτερος ύπνος: Σύμφωνα με την Field- «Έχουμε διαπιστώσει ότι οι πρακτικές που περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του δέρματος οδηγούν σε πιο βαθύ και αποκαταστατικό ύπνο που οδηγεί σε μείωση του πόνου επειδή παράγεται λιγότερη ουσία Ρ-νευροδιαβιβαστή η οποία εμπλέκεται στα αισθήματα του πόνου».

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας: Οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ζωής τους αντιμετωπίζουν τις ασθένειες με πιο ελαφριά συμπτώματα ή μπορεί το αγκάλιασμα να βοηθήσει μέχρι και στην μείωση της περίπτωσης ενός κρυολογήματος.

Θετική επίδραση σε μορφές ασθένειας: Μια περίπτωση στην οποία η αγκαλιά μπορεί να επηρεάσει θετικά είναι στην εκδήλωση του Alzheimer. Τα άτομα με Alzheimer νιώθουν την αίσθηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης και επομένως μια αγκαλιά τους προσφέρει μια πιο θετική αύρα ζωής και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνει τα συμπτώματά τους.

Προστατεύει την καρδιά: Μέσω μιας αγκαλιάς η λειτουργία της καρδιάς λειτουργεί καλύτερα και έτσι βοηθάει στην αποφυγή καρδιακών προβλημάτων και στην καλύτερη ρύθμιση των αρτηριών μας.

Ας ελπίσουμε λοιπόν, να καταφέρουμε να απολαύσουμε αυτά τα οφέλη και πάλι!