fbpixel

Search icon
Search
Escape the underground: Τα 6 πιο εντυπωσιακά metro stations στην Ευρώπη
ESCAPE

Escape the underground: Τα 6 πιο εντυπωσιακά metro stations στην Ευρώπη

Οι σταθμοί μετρό που απογειώνουν τις αισθήσεις με το design τους


Τα ταξίδια έχουν μπει και πάλι στην καθημερινότητά μας με τους λάτρεις του είδους να μη χορταίνουν να ανακαλύπτουν τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά των τόπων των ονείρων μας. Ποτέ άλλοτε ένα ταξίδι στο εξωτερικό δε φάνταζε τόσο ποθητό, ακριβώς επειδή είναι κάτι που στερηθήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να απολαύσουμε και πάλι την ατμόσφαιρα άλλων χωρών πέρα από τη δική μας και να γίνουμε «ένα» με την αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις που εντοπίζονται ανά τον κόσμο. Μέρος του ταξιδιού αποτελούν και τα αξιοθέατα, τα οποία μπορεί κανείς να ανακαλύψει ακόμα και κάτω από τη γη και πιο συγκεκριμένα στους πιο updated σταθμούς μετρό που θα συναντήσετε στη ζωή σας.

Εμείς συγκεντρώσαμε τους top 6!

1. Toledo, Νάπολη

shutterstock-241196347.jpg

H Νάπολη της νότιας Ιταλίας, φιγουράρει στους προορισμούς με τα περισσότερα και πιο εμβληματικά αξιοθέατα σε ολόκληρη τη χώρα. Στην περιοχή Tolendo, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα περίφημα Metro Art Stations. Πρόκειται για απίστευτα εντυπωσιακούς σταθμούς μετρό, ο καθένας από τους οποίους διαφέρει κι επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένα καλλιτεχνικό theme. Αδιαμφισβήτητα, ο πιο ωραίος είναι αυτός που έχει ως θέμα το νερό και το φως: ένας ονειρικός υπόγειος χώρους όπου οι αποχρώσεις του μπλε πρωταγωνιστούν και δίνουν την αίσθηση του βυθού.

2. Westfriedhof, Μόναχο

shutterstock-1974061037.jpg

Neon χρωματισμοί, dark αισθητική και μοντέρνος σχεδιασμός: Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που εντοπίζει κανείς από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι του στον συγκεκριμένο σταθμό στο Μόναχο. Εγκαινιάστηκε το 1998 και τότε ήταν ένας συνηθισμένος σταθμός μετρό της Γερμανίας. Το 2001 ανακαινίστηκε και στις πλατφόρμες του τοποθετήθηκαν 11 τεράστια φωτιστικά σώματα σε μορφή τρούλου, τα οποία κρέμονται από την οροφή και γεμίζουν τον χώρο με ένα απόκοσμο μπλε χρώμα.

3. Komsomolskaya, Μόσχα

eiju59ixsaafio.jpg

Ολόκληρο το δίκτυο της Μόσχας είναι ένας υπόγειος αρχιτεκτονικός θησαυρός και ο συγκεκριμένος σταθμός με την ονομασία "Komsomolskaya", ξεχωρίζει για την baroque αισθητική του, βγαλμένη από άλλη εποχή. Τα απίστευτα μωσαϊκά, οι πολυέλαιοι που «κόβουν» την ανάσα, οι τοιχογραφίες στην οροφή και οι επιβλητικές κολώνες δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό που σίγουρα δε συναντάμε συχνά. Ο σταθμός άνοιξε τις πύλες του το 1952 και φέρει μέχρι σήμερα την αρχική του διακόσμηση με σκηνές από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη ζωή στην ΕΣΣΔ.

4. Στοκχόλμη

shutterstock-1518000098.jpg

Όλοι οι σταθμοί του μετρό στη Στοκχόλμη, με τους ασυνήθιστους πέτρινους τοίχους τους που τους κάνουν να θυμίζουν γιγάντιες σπηλιές, ξεχωρίζουν επειδή αποτελούν μέρος μιας έκτασης 100 μιλίων στην οποία εκτίθενται μοναδικά έργα τέχνης. Οι σταθμοί του σιδηροδρομικού δικτύου εντυπωσιάζουν τους πάντες στο πέρασμά τους, μιας και είναι γεμάτοι με πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και δημιουργίες 100 διαφορετικών καλλιτεχνών. Άλλοι από αυτούς θυμίζουν ηφαίστειο γεμάτο λάβα, άλλοι είναι βαμμένοι στα χρώματα του Pride, ενώ πολλοί από αυτούς αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Αυτήν την περίοδο μπορεί κανείς να συναντήσει ένα πραγματικά εντυπωσιακό Halloween theme!

5. King’s Cross, Λονδίνο

shutterstock-1652248984.jpg

Το Λονδίνο δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν εδώ τη λίστα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι σταθμοί του ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο και ultra modern design τους. Να αναφέρουμε πως ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου είναι και ο πρώτος στον κόσμο και μετράει περισσότερα από 150 χρόνια ύπαρξης! Παρά την ηλικία του, έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση και έχει ανακαινιστεί κατά τη διάρκεια των δεκαετιών λειτουργίας του. Οι νεότεροι σταθμοί, ενώ διαθέτουν πιο μοντέρνο σχεδιασμό, έχουν έντονες επιρροές από θρυλικούς καλλιτέχνες, όπως ο Eduardo Paolozzi. Εμείς, ξεχωρίζουμε το γεμάτο με LED φώτα "art wall" στο King’s Cross, το οποίο δίνει στους περαστικούς την αίσθηση πως περπατούν σε έναν κόσμο γεμάτο ζωηρά χρώματα, απευθείας βγαλμένο από το μέλλον.

6. Rotes Rathaus, Unter den Linden & Museumsinsel, Βερολίνο

u-bahnhof-museumsinsel-02.jpg

Σε ό,τι αφορά στα new entries, αυτή είναι ακόμα μια φορά που το Βερολίνο πρωτοπορεί και κάνει πιο ενδιαφέρουσα την αναμονή των κατοίκων και των ταξιδιωτών στο μετρό, μιας και μεταξύ της Alexanderplatz και της Πύλης του Βρανδεμβούργου έχουν χτιστεί τρεις νέοι, υπερσύγχρονοι υπόγειοι σταθμοί υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια του Oliver Collignon -οι Rotes Rathaus, Unter den Linden και Museumsinsel. Βασικό highlight και των τριών αποτελεί ο λαμπερός έναστρος ουρανός, που έχει κατασκευαστεί στην οροφή, ενώ παράλληλα ο κόσμος μπορεί να θαυμάσει τα εκθέματα που έχουν τοποθετηθεί, εξασφαλίζοντας μια πιο artistic και ταυτόχρονα μοντέρνα αισθητική.

Κεντρική φωτογραφία: Στοκχόλμη