fbpixel

Search icon
Search
Escape the Ordinary: Ο Εsperinos αποτελεί έναν απόλυτα design friendly ξενώνα στην Αθήνα
INTERIORS

Escape the Ordinary: Ο Εsperinos αποτελεί έναν απόλυτα design friendly ξενώνα στην Αθήνα

Με τη σχεδιαστική υπογραφή του σχεδιαστή Μichael Stamos


Ο Έλληνας designer Michael Stamos συνδύασε τις δικές του δημιουργίες με έργα τέχνης, κλασικά και μοντέρνα έπιπλα με σκοπό να σχηματίσει το εντυπωσιακό εσωτερικό του Esperinos, ενός ξενώνα στην Αθήνα.

esperinos-guesthouse-athens-greece-interiors-stamos-michael-dezeen-sq-1.jpg

O Esperinos βρίσκεται στην περιοχή του λόφου Φιλοπάππου της ελληνικής πρωτεύουσας, καταλαμβάνοντας μια μονοκατοικία που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Το σπίτι χαρακτηρίζεται από παραδοσιακή διάταξη και αισθητική, ωστόσο ο designer Michael Stamos αποφάσισε να αφαιρέσει όλους τους ήδη υπάρχοντες εσωτερικούς τοίχους με σκοπό να σχηματίσει έναν ανοιχτό χώρο που να θυμίζει gallery.

Στο interior design του κυριαρχεί ένα μείγμα σύγχρονων και vintage επίπλων, τα οποία προορίζονται να δώσουν στους επισκέπτες έναν «νέο τρόπο να κατανοήσουν το πολιτισμό που εκφράζει σε κάθε γωνιά της η Αθήνα».

Μερικά από τα έργα του εμφανίζονται στο σαλόνι του ξενώνα, όπως το ντουλάπι αποθήκευσης. Αυτό, βρίσκεται δίπλα σε έναν από τα φωτιστικά του designer, το οποίο περιλαμβάνει δύο πανύψηλες, σκουριασμένες στήλες από χάλυβα με επίστρωση σε σκόνη. 

Στον ίδιο ακριβώς χώρο βρίσκεται μια γλυπτή καρέκλα του Stamos, η οποία διαθέτει έναν μεταλλικό στύλο στην πλάτη κι ένα μικρό σκαμνί που δημιούργησε από δύο πέτρινα τετράγωνα που βρέθηκαν σε ένα λατομείο στην Τήνο. Οι επισκέπτες μάλιστα, μπορούν να χαλαρώσουν σε μια καφέ, δερμάτινη έκδοση της πολυθρόνας "Traffic lounge" του Konstantin Grcic -που πρεσβεύει τον industrial σχεδιασμό- στο πίσω μέρος του δωματίου.

esperinos-guesthouse-athens-greece-interiors-stamos-michael-dezeen-2364-col-18.jpg

Η κουζίνα είναι ορατή μέσω μιας πόρτας και περιλαμβάνει emerald ντουλάπια και μαύρα ράφια βιομηχανικού στιλ, όπου «φιλοξενούν» διάφορα χρηστικά αντικείμενα. Όπως και τα άλλα δωμάτια του ξενώνα, η κουζίνα έχει διακοσμηθεί με έργα που υμνούν την μοντέρνα τέχνη. Αυτά προέρχονται από το art foundation Grace -που ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Michael το 2016- και αλλάζουν τακτικά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, έχοντας κύριο σκοπό να να προβάλλουν διαφορετικoύς δημιουργούς της Αθήνας.

Η κρεβατοκάμαρα βρίσκεται κάτω από μια εντυπωσιακή ξύλινη στέγη σε έναν νεόκτιστο ημιώροφο, προσβάσιμο μέσω μιας σειράς από μαύρες σκάλες. Τα πλακάκια από τερακότα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στα μπαλκόνια των ελληνικών πολυκατοικιών, έχουν χρησιμοποιηθεί για να ευθυγραμμιστεί η σκάλα κι ένα από τα σκαλοπάτια. Οι επιφάνειες σε όλο το σπίτι είναι βαμμένες σε βαθύ πράσινο και σε μια πλούσια, δαμασκηνί-μοβ απόχρωση. 

esperinos-guesthouse-athens-greece-interiors-stamos-michael-dezeen-2364-col-8-852x1278.jpg

Οι επισκέπτες έχουν επίσης πρόσβαση σε έναν ιδιωτικό κήπο που είναι γεμάτος με καθίσματα του Γάλλου αρχιτέκτονα και designer Robert Mallet-Stevens. Η ύπαρξη ενός εξωτερικού χώρου στο σπίτι ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τον Stamos, ο οποίος είχε ακούσει ηλικιωμένους κατοίκους να μιλούν στοργικά στα λουλούδια και να τριγυρνούν στα σοκάκια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 με σκοπό να ακούσουν μουσική ή να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες. «Οι άνθρωποι περιγράφουν πάντα εικόνες που αντανακλούν μια υπέροχη κοινοτική διαφάνεια», συνηθίζει να λέει ο ίδιος.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!

Photography: Margarita Nikitaki