fbpixel

Search icon
Search
Escape Reality: Μια πανέμορφη κατοικία στη Μαγιόρκα «μυρίζει» καλοκαίρι
INTERIORS

Escape Reality: Μια πανέμορφη κατοικία στη Μαγιόρκα «μυρίζει» καλοκαίρι

Το Casa Fly θα σας μαγέψει


Το νησί της Μαγιόρκα έχει το μερίδιό του σ' αυτό που ονομάζουμε επεμβατική αρχιτεκτονική πολυτελείας, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές όμορφες εξαιρέσεις που αναφέρονται σε τοπικά υλικά και τεχνικές και τα ενσωματώνουν σε ένα μοντερνιστικό, μινιμαλιστικό σύνολο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτή η αίσθηση της πολυτέλειας αποτυπώνεται με τον πιο λιτό, αλλά εντυπωσιακό τρόπο.

Το Casa Fly είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού, που σχεδιάστηκε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2020, με την υπογραφή του studio Beef Architekti από την Μπρατισλάβα, με έδρα τη Σλοβακία. Πρόκειται για μια μεγάλη (402 τ.μ.) ιδιωτική κατοικία δύο επιπέδων που εκμεταλλεύεται πλήρως την τοπική εξόρυξη πέτρας και τη διάσημη τεχνική "Pedra en sec" ή ξερολιθιάς.

Οι τοίχοι από ξερολιθιά είναι ορατοί σε όλη τη Μαγιόρκα και είναι τόσο σημαντικό χαρακτηριστικό, ειδικά στα ορεινά χωριά Serra de Tramuntana, που η τεχνική ανακηρύχθηκε Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO τον Νοέμβριο του 2018.

001-casa-fly-beef-architekti-MwNos.jpg


Η πρόσοψη από λιθοδομή είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του Casa Fly όπου η απόχρωση της πέτρας δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς και διαχρονικότητας. Μια κλασική ομορφιά και συγκρατημένης αίγλης μέσα στη μοντερνιστική διαύγεια του νέου σπιτιού. Η τεράστια πέτρινη πρόσοψη εξασφαλίζει δροσιά τους ζεστούς μήνες ενώ συγκρατεί τη θερμότητα τον κρύο χειμώνα.

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν ισορροπούν σε μια παλέτα γήινων τόνων, τη στιγμή που το διαχρονικό λευκό πρωταγωνιστεί από γωνιά σε γωνιά, δημιουργεί αντιθέσεις, αλλά και χαρίζει extra φωτεινότητα. Τίποτα δε φαντάζει περιττό και υπερβολικό κοιτάζοντας το τελικό αποτέλεσμα, ενώ η αρμονία κυριαρχεί και αποτελεί ένα από τα πιο βασικά highlights που εντοπίζει κανείς.

Η θερμότητα ρυθμίζεται επίσης μέσω χωνευτών παραθύρων όπου οι προεξέχουσες πλάκες σκυροδέματος παρέχουν σκιά. Τα πτυσσόμενα ξύλινα παντζούρια είναι μια άλλη παραδοσιακή τοπική συσκευή πρόληψης θερμότητας. Στο Casa Fly τα πτυσσόμενα παντζούρια αποκτούν οπτική λειτουργία, καθώς μαλακώνουν και διαλύουν την πρόσοψη και δημιουργούν ένα κομψό παιχνίδι φωτός και σκιάς στο εσωτερικό.

beef-casa-fly-tomeu-canyellas-40-n60dr.jpg


Το ξύλο, η τοπική πέτρα, το σκυρόδεμα και το γυαλί κυριαρχούν στην παλέτα υλικών τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά και δίνουν ένα σκηνικό ισορροπίας. Ακόμα, η καταγάλανη πισίνα μάς βάζει απευθείας σε summer mood, όπως επίσης και απίθανοι outdoor χώροι, όπου η αίσθηση της ηρεμίας πρωταγωνιστεί κι έχει τον τρόπο να απογειώνει τις αισθήσεις.

Η τοποθεσία του σπιτιού είναι απόλυτα ιδανική, καθώς το ισόγειο επιτρέπει στην πισίνα υπερχείλισης να συνδέεται οπτικά με τη θέα στη θάλασσα και τα παράθυρα του επάνω ορόφου βλέπουν την πόλη στο βάθος μέσα από τις κορυφές των πεύκων. Η αρμονία γίνεται ολοκάθαρη όπου κι αν στρέψει κανείς την προσοχή του.

Ένα σκηνικό που απαρτίζεται από γήινες αποχρώσεις κι έχει τον τρόπο να γίνεται «ένα» με το εξωτερικό περιβάλλον. Τόσο τα υλικά κατασκευής όσο και τα υφάσματα από δωμάτιο σε δωμάτιο ενισχύουν το luxurious vibe που κυριαρχεί κι εντυπωσιάζει. Bonus, οι μεταλλικές λεπτομέρειες που έχουν προστεθεί σε πολλές από τις γωνίες της κατοικίας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο έχουν «δέσει» τα στοιχεία μεταξύ τους και το πώς καταφέρνει να εναρμονίζεται το εσωτερικό του σπιτιού με το εξωτερικό του.

beef-casa8-J3DZh.jpg

Info

H Beef Architekti ιδρύθηκε το 2004 στην Μπρατισλάβα από τους αρχιτέκτονες Radoslav Buzinkay και Andrej Ferenčík. Σήμερα η ομάδα του Beef περιλαμβάνει 12 μέλη, τα οποία ξεχωρίζουν στον κόσμο του design χάρη στην υψηλή αισθητική που τα διακρίνει και τα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων.

Περιηγηθείτε στην gallery όπου μπορείτε να ανακαλύψετε περισσότερους χώρους του σπιτιού!

Φωτογραφίες: Tomeu Canyellas