fbpixel

Search icon
Search
Έρχεται το πρώτο θεατρικό showcase στα 53α Δημήτρια
AGENDA

Έρχεται το πρώτο θεατρικό showcase στα 53α Δημήτρια

Δείτε τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη του νέου τμήματος που εγκαινιάζεται φέτος


Το θέατρο και η Θεσσαλονίκη έχουν μία αγαστή σχέση που στο πέρασμα των χρόνων έχει σφυρηλατηθεί με σπουδαίους θεσμούς αλλά και με το έργο εμπνευσμένων δημιουργών και ηθοποιών. Από τον θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη έως τον Θανάση Τριαρίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έως τον Θωμά Βελισσάρη με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης και από τον Σίμο Κακάλα έως τη Λυδία Φωτοπούλου και την Έφη Σταμούλη, ο τόπος αυτός δε σταμάτησε να παράγει φωτεινά μυαλά και μεγάλα ταλέντα. Τα οποία πάντα βρίσκουν τον δρόμο τους προς τα έξω, αλλά σκεφτείτε, ότι οι διαδικασίες θα μπορούσαν να επισπευσθούν, εάν υπήρχε η σωστή στήριξη από την Πολιτεία και τον Δήμο.

after-the-campsite-BCJXU.jpg
After the campsite: Από δω κι εμπρός

Μια τέτοια κίνηση εξωστρέφειας - ματ εισάγουν τα 53α Δημήτρια, με ένα νέο τμήμα που εγκαινιάζεται φέτος στο πλαίσιο του θεσμού και αφορά την τέχνη του θεάτρου. Το πρώτο θεατρικό showcase, λοιπόν, δίνει ηχηρό παρών και ευελπιστεί να μεταφέρει τη δυναμική και τα ταλέντα της πόλης μας προς τα έξω. Με ποιον τρόπο Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, για να παρακολουθήσουν παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός» και «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας», μεταφέροντας εν συνεχεία τις εντυπώσεις τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όλες τους μέρη που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.

oidipous.jpg
Οιδίπους

Ειδικότερα, στα φετινά Δημήτρια θα έχουμε μαζί μας τους: Tomasz Kirenczuk, Artistic Director, International Theater Festival Dialog –Wroslaw από την Πολωνία. Nikolay Yordanov, Artistic Director, Varna International Festival από την Βουλγαρία. Haris Pasovic, Artistic Director, Mittlefest από την Ιταλία. Ivan Medenica, Artistic Director, Bitef Festival από την Σερβία. Leman Yilmaz, Artistic Director, Istanbul International Festival από την Τουρκία. Itzik Giuli, Artistic Director, Israel Festival από το Ισραήλ. Elmar Zorn, κριτικός θεάτρου από το Μόναχο της Γερμανίας. Camille Lοuis, Associate Dramaturg, Nanterre- Amandiers από το Παρίσι. Dino Mustafic, Artistic Director, International Festival από την Βοσνία. Rodrigo Fransisco, Artistic Director, Almada Festival από την Πορτογαλία. Goran Injac, Artistic Director, Mladinsko Theater από την Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Dina Amin, Artistic Director, International Festival for Contemporary and Experimental Theater από το Κάϊρο της Αιγύπτου. Armin Kerber, Artistic Director, Kur Theater από το Μπάντεν της Ελβετίας. Thomas Irmer, curator and theater professor. Attila Balazs, Artistic Director, Theater Festival από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Dagmar Walser, Spielart Festival από το Μόναχο της Γερμανίας. 

frida-ki-allo.jpg
Frida κι άλλο

«Το πρόβλημα με το θέατρό μας είναι  ότι, ενώ έχει να παρουσιάσει εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο, ελάχιστες είναι εκείνες που συμμετέχουν σε ξένα φεστιβάλ. Γενικά οι ξένοι αγνοούν το ελληνικό θέατρο, τι γίνεται στην χώρα μας. Από αυτό το όχι ιδιαίτερα ευχάριστο δεδομένο ως σημείο εκκίνησης αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο της οργάνωσης ενός ελληνικού  showcase, γιατί πιστεύουμε πως έτσι προσφέρουμε μια πλατφόρμα προβολής και ενδεχόμενης διακίνησης του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε στο τέλος. Μέχρι στιγμής έχουν προσκληθεί 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ελληνικές παραγωγές, δηλώνει ο κος Σάββας Πατσαλίδης, σύμβουλος επί των θεατρικών στα φετινά Δημήτρια και καθηγητής του ΑΠΘ.

«Η παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας είναι σημαντική και σύγχρονη. Έχουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό, υπάρχει όμως αδυναμία και ένας συνδυασμός προβλημάτων, όταν πρέπει αυτό να συνευρεθεί και να αναμετρηθεί στην διεθνή σκηνή. To showcase έχει αυτόν τον ρόλο... αναλαμβάνει να δημιουργήσει τις δυνατότητες προώθησης και προβολής σε διεθνή φεστιβάλ, σε ξένες αγορές. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να λειτουργήσει ως η νέα «αγορά» σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος και για την ίδια, αλλά και για τους δημιουργούς» υποστηρίζει η κα Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Info: Από 5 Οκτωβρίου έως και 10 Οκτωβρίου 2018. Αναλυτικά το πρόγραμμα του showcase