fbpixel

Search icon
Search
Erieta Attal: Φωτογραφίζει τα ατμοσφαιρικά τοπία της Δήλου και κάνει focus στην ελληνική ομορφιά
ARTS & CULTURE

Erieta Attal: Φωτογραφίζει τα ατμοσφαιρικά τοπία της Δήλου και κάνει focus στην ελληνική ομορφιά

Η σπουδαία καλλιτέχνιδα αναδεικνύει την πραγματική ελληνική ομορφιά


Αποτελεί -κατά γενική ομολογία- μία από τις πιο ταλαντούχες και πετυχημένες καλλιτέχνιδες της γενιάς της. Τώρα, η Erieta Attali κάνει focus στην Ελλάδα και φωτογραφίζει τα ατμοσφαιρικά τοπία της Δήλου, με φόντο μία έκθεση στην Σιγκαπούρη που θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2024, με τίτλο «Afloat| The shifting landscapes of Delos» σε συνεργασία με την εκεί ελληνική πρεσβεία. Η κορυφαία φωτογράφος τοπίου και αρχιτεκτονικής αναδεικνύει με τον πιο μοναδικό τρόπο την απίστευτη ομορφιά αυτού του μέρους, σε μία σπουδαία στιγμή για τη χώρα.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο!

Η σπουδαία φωτογράφιση

capturing-the-essence-of-delos-a-photographic-journey-with-erieta-attali-7.jpg

Είναι από τις γυναίκες που ξεχωρίζουν, που δίνουν μεγάλη σημασία στο κάθε τους βήμα, που αποτελούν πηγή έμπνευσης. Είναι μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες φωτογράφους τοπίου και αρχιτεκτονικής και δεν είναι τυχαίο, ότι τα έργα της αποτελούν σταθερά πόλο έλξης. Η Erieta Attali για παραπάνω από δύο δεκαετίες, έχει αφιερώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής της στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο και τώρα, κάνει focus στην Ελλάδα και -πιο συγκεκριμένα- στη Δήλο, καταγράφοντας τα εμβληματικά της σημεία, μετά από τέσσερις συνολικά επισκέψεις της εκεί. Έφτασε για πρώτη φορά στο νησί τον Σεπτέμβριο του 2022 και μοιράστηκε αυτήν την μοναδική, ταξιδιωτική και φωτογραφική αυτή εμπειρία με τους βοηθούς της, Γιάννη Τουρνικιώτη, Asgeir Torfason και Lucas Waltcher, εξερευνώντας τα τοπία, τα χρώματα και τα αρώματα αυτού του τόπου, αλλά και τις αλλαγές που επιφέρουν το φως, ο άνεμος και οι καιρικές συνθήκες, από το πρώτο φως της ανατολής και μετά τη δύση του ήλιου.

capturing-the-essence-of-delos-a-photographic-journey-with-erieta-attali-10.jpg

Το τελικό αποτέλεσμα, αναμένεται να παρουσιαστεί αρχικά σε μια έκθεση στη Σιγκαπούρη στις αρχές του 2024, με τίτλο «Afloat| The shifting landscapes of Delos» σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία, ενώ οι φωτογραφίσεις έγιναν με την άδεια του ΥΠΠΟΑ, που στηρίζει την παραγωγή του καλλιτεχνικού της έργου και την υποστήριξη της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Κάθε φωτογράφιση σχετίζεται άμεσα με τη σωματική αντίδραση στις ακραίες -και πολύ διαφορετικές- συνθήκες που συναντά σε σχεδόν απάτητους τόπους. Αυτό που επιχειρεί να κάνει, για μία ακόμη φορά, είναι μέσα από τον φωτογραφικό της φακό να μελετήσει την επίδραση του περιβάλλοντος στον άνθρωπο, όπως αυτό αποτυπώνεται στον διάλογο αρχιτεκτονικής και τοπίου. Δεν πρόκειται για μία απλή φωτογράφιση, αλλά για μία ιστορία που απλώνεται μπροστά στα μάτια, μέσα από μία σειρά από διαφορετικές εικόνες με μοναδική αισθητική και συγκινητική σπουδαιότητα.

Who is who

csm-erietaattali-self1-081e07e201.jpg

Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα. Πραγματοποίησε τις πρώτες σπουδές της στο Tμήμα Φωτογραφίας του TEI Aθηνών κι ακολούθησαν σπουδές φωτογραφίας στο Goldsmith’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κι ένα διδακτορικό στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδίασης του Πανεπιστημίου RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η Erieta Attali ανήκει -αναμφίβολα- στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν εφησυχάζουν, που συνεχώς επιμένουν, που εξελίσσονται, που ψάχνουν το κάτι περισσότερο, το κάτι παραπάνω. Συνέχισε -λοιπόν- την πορεία της ως ερευνήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Columbia University στη Νέα Υόρκη και στο Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο και step by step, είδε το όνομά της να αποκτά διεθνή φήμη. Στα 55 της χρόνια, αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς και με έδρα τη Νέα Υόρκη, έχει την ευκαιρία να δουλέψει πάνω σε σπουδαία projects, με τις δημιουργίες της να αποτελούν πόλο έλξης.

Στο παρελθόν, η πασίγνωστη -αυτή- καλλιτέχνιδα, έχει εργαστεί επί μία δεκαετία, από το 1992 ως το 2002, για το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, κυρίως όσον αφορά αρχαιολογικές ανασκαφές και ευρήματα. Την ίδια περίοδο παρόμοια δραστηριότητα ανέπτυξε και στην Ιταλία την Τουρκία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με ειδικότητα στη φωτογράφηση υπόγειων ταφών και τοιχογραφιών, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020 κατέχει θέση επίκουρης καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής Φωτογραφίας στο Irwin S. Chanin School of Architecture και στο Cooper Union της Νέας Υόρκης κι από τον Ιανουάριο του 2021 είναι επίκουρη καθηγήτρια και στο National University της Σιγκαπούρης.

Φωτογραφίες: Erieta Attali

www.erietaattali.com