fbpixel

Search icon
Search
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη: Η πιο updated ατζέντα του τριημέρου είναι εδώ
AGENDA

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη: Η πιο updated ατζέντα του τριημέρου είναι εδώ

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να περάσετε υπέροχα αυτό το weekend στην πόλη


Είναι αυτή η εποχή που οι περισσότεροι επιστρέφουν στην πόλη έπειτα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με το αστικό τοπίο να παίρνει και πάλι ζωή. Εάν ανήκετε κι εσείς στους ταξιδιώτες που βρίσκονται ξανά σε γνώριμα εδάφη, αλλά ακόμα δυσκολεύεστε να επανενταχθείτε σε εργασιακούς ρυθμούς, συγκεντρώσαμε για εσάς όλα όσα θα σας βοηθήσουν να αφεθείτε στο καλοκαιρινό κλίμα που αφήσατε πίσω σας, μέσα από μια ποικιλία από events που υπόσχονται απόλαυση και ψυχαγωγία στο έπακρο.

Let's take a look! 

Θεατρική παράσταση

Info: Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα του Eugene O'Neill, ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», απόψε στις 21:00.


Ένα ταξίδι στον επικίνδυνο εθισμό του ψέματος της μορφίνης, που κόβει σαν γυαλί και φέρνει στην επιφάνεια της περιεκτικής οικογενειακής τραγωδίας των Τάϊρον, την αλήθεια της ζωής και των εμπειριών τους, ξεπηδώντας μια προς μια από τις σελίδες των καλοστοιβαγμένων θεμάτων της βιβλιοθήκης. Μαζί τους και οι αλλεπάλληλες υπερβάσεις, που πηγαινοέρχονται στις ώρες της μιας μόνο μέρας, πότε στο θολωμένο τζάμι και πότε στο πάτωμα, σωριάζοντας ανατροπές σαν νότες σε ξεχασμένο, ξεκούρδιστο πιάνο. Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος. Παίζουν οι: Τάκης Χρυσικάκος, Πέρης Μιχαηλίδης, Βέρα Κρούσκα, Θανάσης Σαράντος, Χρήστος Διαμαντούδης, Σταυριάνα Παπαδάκη.

Εκθέσεις

Info: «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα», Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00.


Ο όρος «ταυτότητα» χρησιμοποιείται αυτονόητα σήμερα προκειμένου να περιγράψει χαρακτηριστικά, επιλογές και δραστηριότητες, οι οποίες μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, άλλοτε ενώνοντας κι άλλοτε διαχωρίζοντάς τον από τους άλλους. Ταυτόχρονα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, ζούμε στην εποχή των ταυτοτήτων, με την αποδοχή του ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός εαυτός και ότι η ταυτότητα δεν αφορά κάτι ενικό, αδιαπέραστο και σταθερό, αλλά κάτι πολύσημο, πολυφωνικό και ρέον, να διανοίγει ένα ευρύ πεδίο συζητήσεων, αναθεωρήσεων και καινούργιων αφηγήσεων. Επιχειρώντας να διερευνήσει τους πολλαπλούς όρους με βάση τους οποίους διαμορφώνονται οι ταυτότητες, το project-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Identity in Between | Ταυτότητα Ανάμεσα» διοργανώνεται από τη RUNONART, προσκαλώντας πέντε Ελληνίδες καλλιτέχνιδες να δημιουργήσουν νέα έργα και να μοιραστούν την καλλιτεχνική έκφραση και τις σκέψεις τους σχετικά με την ιδέα της πολυπρισματικότητας του είναι.

Info: «Για μια φλόγα που καίει: Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη - Μακεδονία 1821-2021», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, καθημερινά 08:00-20:00.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινίασε την έκθεση με τίτλο «Για μια φλόγα που καίει: Αρχαιότητες και Μνήμη, Θεσσαλονίκη - Μακεδονία 1821-2021». Η περιοδική έκθεση, που θα διαρκέσει ένα έτος, αποτελεί τη συμμετοχή του μουσείου στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον σημαντικότερο σταθμό της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το ξέσπασμα του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Σχεδόν 100 χρόνια μεσολαβούν από το 1821 μέχρι το 1912, όταν ενσωματώνεται και η Μακεδονία στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Ένας αιώνας προσμονής, όπου η φλόγα της εξέγερσης γίνεται μια φλόγα που καίει χρόνια για τους απανταχού Έλληνες.

Κινηματογραφικές προβολές

Info: "Jungle Cruise", Cineplexx One Salonica (αίθουσα 4), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 20:20.


Η Lily είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει ένα αρχαίο δέντρο με απαράμιλλες θεραπευτικές ικανότητες, κρατώντας στα χέρια της τη δύναμη να αλλάξει το μέλλον της ιατρικής. Το απίθανο ντουέτο σε μια επική και απρόσμενη περιπέτεια, θα συναντήσει αμέτρητους κινδύνους και υπερφυσικές δυνάμεις, όλα κρυμμένα στην παραπλανητική ομορφιά του πλούσιου τροπικού δάσους. Καθώς όμως τα μυστικά του χαμένου δέντρου ξεδιπλώνονται, η ζωή της Lily και του Frank παίζεται κορώνα γράμματα και το ανθρώπινο είδος κρέμεται από μία κλωστή. Σκηνοθεσία: Jaume Collet-Serra. Σενάριο: Michael Green, Glenn Ficarra, John Requa. Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramirez.

Info: "Free Guy", Cineplexx One Salonica, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 (αίθουσα 6), Κυριακή στις 22:40 (αίθουσα 8).


Στην ταινία "Free Guy," ένας ταμίας τράπεζας που ανακαλύπτει πως στην πραγματικότητα είναι ένας εφεδρικός παίκτης ενός open-world video game, αποφασίζει να γίνει ο ήρωας της δικής του ιστορίας, μιας ιστορίας που θα ξαναγράψει ο ίδιος. Σε έναν κόσμο δίχως όρια και περιορισμούς, είναι αποφασισμένος να γίνει ο τύπος που θα σώσει τον κόσμο του, προτού είναι πολύ αργά. Σκηνοθεσία: Shawn Levy. Πρωταγωνιστούν: Ryan Reynolds, Jodie Comer, Lil Rel Howery, Joe Keery, Utkarsh Ambudkar, Taika Waititi.

Συναυλίες

Info: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κυριακή 18:00-21:00.


Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα παρουσιάσει στο αίθριό του μουσική εκδήλωση με τραγούδια από το έντεχνο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Το μουσικό τρίο που αποτελείται από τον κιθαρίστα-τραγουδιστή Γιώργο Καραβελάκη, τον πιανίστα Γιώργο Τζιαφέττα και την τραγουδίστρια Νίκη Ντουσιοπούλου θα παρουσιάσει τραγούδια μεγάλων συνθετών αλλά και νέων ανερχόμενων δημιουργών.

Info: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Κυριακή στις 21:00.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο των Φίλων του ΑΜΘ, μας προσκαλούν να απολαύσουμε τις αρχαιότητες του μουσείου υπό το φως του φεγγαριού. Τη βραδιά αυτή, στον προαύλειο χώρο του μουσείου θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ βιολιού με τη Δωρίνα Παπανικολάου που θα ερμηνεύσει έργα των J.S. Bach, W.A. Mozart, J. Massenet, Ε. Ysaye και C. Debussy.ού και τους ήχους κλασικής μουσικής. Στο πιάνο θα συνοδεύει η Ιωάννα Πολυζωίδου.

Don't miss!

Info: Αντιγόνη του Σοφοκλή, Θέατρο Κήπου, 23 & 24 Αυγούστου στις 21:30.


Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέων έχει αναλάβει τώρα την εξουσία, ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα. Διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης ως προδότης της πατρίδας του. Ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις. Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται. Καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του. Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης. Παίζουν οι: Θανάσης Παπαγεωργίου, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ντόρα Μακρυγιάννη, Δημήτρης Σαμόλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.

Info: «Αμήν» Άννα Βίσση στο Θέατρο Δάσους, 23 Αυγούστου στις 21:30.


Η θρυλική Άννα Βίσση ενώνεται ξανά με την 12μελή μπάντα της και παρουσιάζει στο κοινό ένα τρίωρο μουσικό ταξίδι, αυτήν τη Δευτέρα στο Θέατρο Δάσους. Τραγούδια-σταθμοί από την προσωπική της διαδρομή, αλλά και αγαπημένα τραγούδια και διασκευές από την ελληνική και διεθνή σκηνή, εναλλάσσονται σε μια καλοκαιρινή γιορτή της μουσικής. Μαζί της στα τραγούδια ο Νικόλας Ραπτάκης και η Νατάσα Μηνδρινού. Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν η Άννα Βίσση και ο Παναγιώτης Τσεβάς.