fbpixel

Search icon
Search
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη: Η πιο updated ατζέντα της εβδομάδας είναι εδώ
AGENDA

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη: Η πιο updated ατζέντα της εβδομάδας είναι εδώ

Εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές και άλλα events, δίνουν «παλμό» στο city life αυτών των ημερών



Είναι αυτή η εποχή που οι περισσότεροι επιστρέφουν στην πόλη έπειτα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με το αστικό τοπίο να παίρνει και πάλι ζωή! Εάν ανήκετε και εσείς στους ταξιδιώτες που βρίσκονται ξανά σε γνώριμα εδάφη, αλλά ακόμα δυσκολεύεστε να επανενταχθείτε σε εργασιακούς και απαιτητικούς ρυθμούς, συγκεντρώσαμε για εσάς όλα όσα θα σας βοηθήσουν να αφεθείτε στο καλοκαιρινό κλίμα που αφήσατε πίσω σας, μέσα από μια ποικιλία από events που υπόσχονται απόλαυση και ψυχαγωγία στο έπακρο.

Κρατήστε σημειώσεις για τα παρακάτω δρώμενα που διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη & αδράξτε όλες τις ημέρες αυτής της εβδομάδας!

Monday is all about art

1-TVtre.jpg

Η εικαστική έκθεση φοιτητών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. με τίτλο «Αχαρτογράφητοι τόποι», είναι εμπνευσμένη από την περιοδική έκθεση του Α.Μ.Θ., «Από τον Νότο στον Βορρά. Αποικίες των Κυκλάδων στο βόρειο Αιγαίο». Η ανεξάντλητη εξερεύνηση στον πλούσιο κόσμο της φαντασίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην ιδέα μιας καινούριας αρχής σε έναν νέο τόπο, προβάλλονται τρισδιάστατα στα γλυπτά των εκκολαπτόμενων νέων καλλιτεχνών. Μια σύγκλιση έργων της αρχαιότητας με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές αναζητήσεις, σας καλεί να την ανακαλύψετε στην πιο εντυπωσιακή 3D μορφή.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μανώλη Ανδρόνικου 6, ώρες λειτουργίας: 08:00 – 20:00.

2-r2AWK.jpg

Στον αύλειο χώρο του Τελλογλείου Ιδρύματος, είναι στημένη για λίγες ακόμα ημέρες μια έκθεση αποτελούμενη από όλες τις συλλογές που υπάρχουν στο χώρο και τιτλοφορείται ως «Η αυλή των γλυπτών». Σ’ αυτή θα βρείτε εννέα γλυπτά σε μεγάλα μεγέθη και διάφορα υλικά, όπως μάρμαρο, ορείχαλκο, αλουμίνιο και σίδερο και θα έρθετε αντιμέτωποι με τη μακροχρόνια ιστορία που κουβαλούν ανά τους αιώνες. Τα γλυπτά αυτής της έκθεσης φέρουν την υπογραφή των: Κώστα Ανδρέου, Κώστα Δικέφαλου, Ανδρέα Κουλεντιανού, Κυριάκου Ρόκου, Αριστείδη Πατσόγλου, Μανόλη Τζομπανάκη, παράλληλα με τα μόνιμα εγκατεστημένα γλυπτά της Ναυσικάς Πάστρα και του Κωστή Γεωργίου.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, ώρες λειτουργίας: 19:00 – 22:00, τηλ. κρατήσεων: 2310 991 610.

Tuesday for more art passion 

3-3ZQdi.jpg

Η αφιερωμένη έκθεση στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και τη ζωγραφική με τίτλο «Σπίτια και Άνθρωποι» της Ναταλίας Θωμαΐδη, φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου παρουσιάζονται περισσότερα από εξήντα έργα-ελαιογραφίες της σπουδαίας καλλιτέχνιδας. Υπό το πρίσμα της πολυτελούς πορείας της στην εικαστική ζωή της Θεσσαλονίκης, η κα Θωμαΐδη δίνει έμφαση στα έργα της τελευταίας δεκαετίας που φέρουν την υπογραφή της, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό και σας καλεί να στρέψετε το ενδιαφέρον σας και να τ’ ανακαλύψετε.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Αγίου Δημητρίου 159Α, ώρες λειτουργίας 20:00 – 23:00, τηλ. κρατήσεων: 2310 991 610.

Wednesday, children’s day

5-yIyE6.jpg

Συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος της θερινής δημιουργικής απασχόλησης “Summer_time”, για παιδιά 4 ως 12 ετών στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. Στη δεύτερη αυτή φάση του προγράμματος οι μικροί φιλοξενούμενοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα στο μουσείο, να μάθουν για συναρπαστικούς δημιουργούς και να εξοικειωθούν με το μουσειακό χώρο.

Προϋποθέσεις συμμετοχής για το κάθε παιδί, που πρέπει να έχει μαζί του: το δικό του σετ με τα απαραίτητα είδη σχεδίου (μολύβια, σβηστήρα, ξύστρα, ψαλίδι, κόλλα stick, 2-3 πινέλα απλά, μαρκαδόρους), να φορά ελαφριά και πρόχειρα ρούχα, να έχει καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και υγρά μαντηλάκια για την απολύμανση των χεριών.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ, Αγίου Δημητρίου 159Α, όλες τις ώρες της ημέρας, κρατήσεις: education@teloglion.gr ή στο 2310 247 111.

T for Thursday & for Theatre

6-2zw7v.jpg

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου και μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη στο θέατρο Δάσους από την Πέμπτη 20 έως και το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020, συμμετέχοντας στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δάσους. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.

Με φόντο την κατεστραμμένη Τροία, οι γυναίκες Τρωαδίτισσες αναμένοντας την ανακοίνωση της τύχης τους, θρηνούν για την άλωση της πόλης. Ανάμεσά τους, παραδομένη στη μοίρα της, η γριά Εκάβη σέρνει το εξασθενημένο σώμα της, σηκώνοντας στις γέρικες πλάτες της τα βάρη μιας ζωής από το ένδοξο παρελθόν στο τραγικό παρόν. Μέχρι το τέλος του έργου η μια συμφορά διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα το θάνατο του εγγονού της, του Αστυάνακτα -τη μοναδική ελπίδα για την μελλοντική αναβίωση της Τροίας. Οι δυνάμεις της καταστροφής μοιάζουν πλέον ανεξέλεγκτες, σχεδόν θεϊκές. Ακόμα και οι θεοί που έδειξαν εύνοια στους Έλληνες, στη θέα των ανόσιων πράξεων, αλλάζουν τη στάση τους και προοικονομούν την τραγική έκβαση που θα έχει η επιστροφή των πολεμιστών στις πατρίδες τους. Αλλά στο έργο αυτό, η εκδίκηση δεν είναι ικανή να απαλύνει τα δεινά των ηττημένων. Παίζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Διαμαντούδης, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Νίκος Μήλιας, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παγιατάκη, Χρίστος Στυλιανού, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Γιώτα Φέστα. Γυναίκες της Τροίας: Μαριάννα Αβραμάκη, Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Μομώ Βλάχου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Άννα Κυριακίδου, Ιωάννα Παγιατάκη, Εύη Σαρμή, Ελευθερία Τέτουλα.

Info: Θέατρο Δάσους, δάσος Σέιχ Σου.

Friday it’s for cinema lovers

7-fMGHD.jpg

Η Παρασκευή είναι η τέλεια ημέρα για να απολαύσετε μια ταινία και τα θερινά σινεμά της πόλης ειδικεύονται επί του θέματος! Αυτήν την Παρασκευή, μη χάσετε την προβολή της ταινίας «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» στο Θερινό Σινεμά Τζένη Καρέζη στο Δήμο Παύλου Μελά.

Δυο γυναίκες, μια αστυνομικός και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα, παρουσιάζουν τη ζωή τους μέσα από καθημερινούς «άθλους», δυσκολίες αλλά κι ανατρεπτικά γεγονότα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών, που μέχρι πρότινος αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους μπορεί να είναι η σωτηρία τους και η επαφή τους η αρχή για μια δυνατή σχέση μέσα στο χρόνο. Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας. Παίζουν οι: Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Γιούλα Μπούνταλη, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μαρία Φιλίνη, Μιχάλης Κίμωνας, Christian Culbida, Μιχάλης Μαθιουδάκης.

Info:
Σινέ Τζένη Καρέζη, Φιλίππου 9, Πολίχνη, προβολή στις 21:15

An other kind of Saturday with theatre

8-MvsVm.jpg

Η παράσταση που θα κάνει πρεμιέρα για τα Μερκούρεια 2020 είναι οι «Ανθισμένες Μανόλιες» του Robert Harling από την Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές.

Το αριστούργημα του Harling που έχει διασκευαστεί για το θέατρο αλλά και τον κινηματογράφο, αφηγείται την ιστορία έξι εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους γυναικών σε μια κωμόπολη του Αμερικάνικου νότου, οι οποίες ξεπερνούν τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής άλλοτε με ευαισθησία και εύθραυστες σαν μανόλιες και άλλοτε με πυγμή και σκληρές σαν ατσάλι. Κωμικές καταστάσεις μπλέκονται με τρυφερές στιγμές και δραματικές εντάσεις, οι οποίες τις κρατούν δεμένες αφού η καθημερινότητα δημιουργεί μεταξύ τους δυνατές φιλίες και ανιδιοτελή συμπαράσταση σε ό,τι συμβαίνει. Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα κομμωτήριο μιας μικρής πόλης.

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές. Σκηνοθεσία: Σταμάτης Στάμογλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελευθερία Τσαρτσαράκη, Ιωάννα Μαρίνη, Ελένη Σεραφειμίδου, Πασχαλίνα Γρούτκα, Στέλλα Γιαλετζή, Γιώτα Κραβασίλη.

Info: Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης», Καρόλου Κουν 13, Συκιές.

Let the music begin on Sunday

9-dUPJl.jpg

Το 2ο Φεστιβάλ Επταπυργίου θα κάνει πρεμιέρα με τη λυρική φωνή του Μάριου Φραγκούλη αυτήν την Κυριακή, στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών. Πολυτραγουδισμένες μελωδίες Ελλήνων συνθετών, θα «ντυθούν» με τη φωνή του σπουδαίου καλλιτέχνη σε μια μουσική παράσταση που φέρει το όνομα «Ο Μάριος Φραγκούλης ερμηνεύει σύγχρονους Έλληνες συνθέτες». Μαζί του επί σκηνής θα βρεθούν η Δήμητρα Σελεμίδου, Μυρτώ Βασιλείου και ο Βασίλης Κούρτης.

Info: Άυλειος χώρος Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25 27, Σταυρούπολη, στις 21:30.

Enjoy!