fbpixel

Search icon
Search
Επιμένοντας στη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Κυριάκου προτιμά να αφήνει τη δουλειά του πολυδύναμου γραφείου του να μιλάει από μόνη της
MAGAZINE

Επιμένοντας στη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Κυριάκου προτιμά να αφήνει τη δουλειά του πολυδύναμου γραφείου του να μιλάει από μόνη της

Ένας βιρτουόζος νομικός, του οποίου η λαμπρή καριέρα στο Εμπορικό Δίκαιο παραμένει απόρρητη, λόγω της εμπιστευτικότητας με την οποία προστατεύει τους πελάτες του


Στους επιχειρηματικούς κύκλους, είναι το ένα και μοναδικό όνομα που θα ακούσεις να διαδίδεται mouth-to-mouth ανεπιφύλακτα. Κι αυτό, γιατί στον κόσμο του Εταιρικού Δικαίου, η διακριτικότητα είναι υψίστης σημασίας και ο Κωνσταντίνος Κυριάκου την έχει κάνει ειδικότητά του. Οι πελάτες του, πολλοί από τους οποίους γνωστά ονόματα, του έχουν εμπιστευθεί τα πιο ευαίσθητα νομικά τους ζητήματα, γνωρίζοντας καλά ότι η προστασία της ιδιωτικότητάς τους αποτελεί τη μοναδική και απόλυτη προτεραιότητά του. Η δέσμευσή του για τη διατήρηση της εμπιστευτικότητας δεν αποτελεί απλώς ένα επαγγελματικό πρότυπο, αλλά μια απόδειξη της ακεραιότητάς του. «Το Α και το Ω στη δικηγορία είναι η εμπιστοσύνη», τονίζει ο ίδιος.

Ο Κωνσταντίνος Κυριάκου έχει αναγνωριστεί για την ακλόνητη αφοσίωσή του στο Εμπορικό Δίκαιο, έναν τομέα που συχνά απαιτεί την πλοήγηση σε περίπλοκους λαβυρίνθους νομικών υποθέσεων και αποφάσεων. «H μαγεία του Εταιρικού Δικαίου έγκειται στο να μπορείς με μία σου συμβουλή ή με ένα συμφωνητικό να βοηθάς την εταιρία στη διασφάλιση της ευημέριας της μακροπρόθεσμα. Αυτή είναι η δουλειά του γραφείου μας. Να προστατεύει την εταιρία, οριοθετώντας τις δικλίδες ασφαλείας της∙ να βοηθά στην εξέλιξή της μέσω του consulting, να υλοποιεί τη στρατηγική της, αλλά κυρίως να δημιουργεί συνέργειες και συμβιβασμούς. Μία νομική συμβουλή οδηγεί, ούτως ή άλλως, στην επιχειρηματική ανταμοιβή. Δυστυχώς, σήμερα στην Ελλάδα ελάχιστοι επιχειρηματίες στον χώρο το κατανοούν. Το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο μετά τη δημιουργία δικαστηρίων επιζητούν την ανεύρεση νομικού, ενώ τουναντίον η ισχύς και η αποτελεσματικότητα αυτού αποδεικνύεται ακριβώς όταν δεν υπάρχουν νομικές διαμάχες. Η δική μου συμβολή εντοπίζεται μεταξύ άλλων και στο ότι μέσω της συμβουλευτικής μπορώ να συνδράμω στους επιχειρηματίες να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητά τους με τελείως διαφορετικούς τρόπους», εξηγεί από την αρχή της συνάντησής μας.

Η Δύναμη της Ομάδας

Σε ένα εντυπωσιακό κλασικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το γραφείο Kyriakou Legal Partners αντανακλά τη δέσμευση της ομάδας του στην αριστεία. Το ειδικά διαμορφωμένο meeting room περικλείει όλη την ιδέα του επαγγελματισμού με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον κάθε πελάτη. «Οι αξίες μας ως ομάδας βασίζονται στο να περνάμε καλά πρώτα απ’ όλα με αυτό που κάνουμε, να ασχολείται ο καθένας με κάτι ουσιαστικό και όχι όλοι με όλα και, όταν κάποιος αναλαμβάνει μία δύσκολη υπόθεση, να συνεργαζόμαστε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να καταλήγουμε στην καλύτερη για τον πελάτη λύση. Δεν τηρούμε τους παλαιού τύπου εργασιακούς κανόνες. Υποστηρίζω ένα πιο ελεύθερο μοντέλο εργασίας, το οποίο οδηγεί στον τελικό στόχο», αναφέρει. Και τελικά, αυτό που έχει πετύχει μέσα από την προσέγγισή του αυτή είναι οι αξίες αυτές «της συνέπειας, της πειθαρχίας, της τυπικότητας και της ευγένειας» να έχουν εγκατασταθεί από μόνες τους, όπως μοιράστηκαν μαζί μου και οι συνεργάτες του.

shutterstock-1067767622.jpg

MED: Το Case Study της Επιτυχίας

Η ήρεμη αυτοπεποίθηση που αποπνέει ο Κωνσταντίνος Κυριάκου μπορείς να πεις πως σίγουρα προέρχεται από την πολυετή εμπειρία και τα επιτεύγματά του. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του τελευταία είναι και αυτή της εισαγωγής του luxurious label MED στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Ο ίδιος βρισκόταν ήδη πίσω από όλα τα στάδια ανάπτυξης της εταιρίας από τις απαρχές της ίδρυσής της. «Η MED, μια εταιρία που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90 από την οικογένεια Χατζηβασιλείου, στις χρυσές εποχές των ενδυμάτων, κατάφερε τα τελευταία 30 χρόνια, χωρίς τραπεζικό δανεισμό, να πετύχει αυτήν την εντυπωσιακή άνοδο του σήματός της. Το 2016, έγινε ο πρώτος εταιρικός μετασχηματισμός της, ενώ, το 2022, προχώρησε στην πλήρη συστηματικοποίηση και μεταμόρφωσή της, όταν πέρασε στην οικογένεια Ζησιάδη, αποκτώντας την πλειοψηφία. Η διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο υπήρξε ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, γιατί είχαμε να διαχειριστούμε πολλά. Ωστόσο, στις 7 Ιουλίου 2023, η MED εισήχθη επιτυχώς στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών».

Με αφορμή τα όσα μου περιγράφει, τον ρωτάω και για τους λόγους που επέλεξαν, μαζί με την Deloitte Θεσσαλονίκης και τον Λεωνίδα Ζησιάδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας και κύριο μέτοχο, να πάρουν αυτήν την απόφαση: «Η MED έφτασε στο κατώφλι της ανάπτυξης. Ο πιο ορθός και δύσκολος τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι το Χρηματιστήριο. Χάρη σε αυτήν την απόφαση, σήμερα είναι η μοναδική ελληνική εταιρία ενδυμάτων, που άνοιξε κατάστημα στη Ρώμη. Με τη βοήθεια πλέον θεσμικών επενδυτών ως μετόχων της, η MED πατάει ακόμη πιο γερά στα πόδια της, για να “πετάξει” στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού. Το όραμα της εταιρίας είναι ακριβώς αυτό: να ταξιδέψει, να επεκταθεί όπως της αξίζει».

Διεθνή Ανοίγματα

Πέρα από τον εντυπωσιακό κατάλογο των ελληνικών πελατών του, όπως ο κατασκευαστικός Όμιλος εταιριών Urban Soul Project (USP) και ο ιατρικός Όμιλος εταιριών MY LAB, αναλαμβάνει και διεθνείς επιχειρήσεις: από την Τουρκία και τη Βουλγαρία μέχρι την Ιταλία και την Αμερική, μετρώντας χιλιάδες μίλια κάθε μήνα. Η καριέρα του, που έχει «ακονιστεί» μέσα από δεκαετίες πρακτικής άσκησης, τον έχει καταστήσει έμπιστο σύμβουλο τόσο των τοπικών επιχειρηματιών όσο και των διεθνών επενδυτών. Ο ίδιος είναι γνωστός για την έμφυτη ικανότητά του να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες κανονιστικές ρυθμίσεις και τα διεθνή νομικά περιβάλλοντα, όπως και να παραμένει μπροστά από τις εξελίξεις, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα των πελατών του στο παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό τοπίο.

shutterstock-682834903.jpg

Η Ανάγκη του Συνασπισμού

Βέβαια, η εμπλοκή του με τον επιχειρηματικό κλάδο τον κάνει να βλέπει το δικό του επάγγελμα μέσα από μια διαφορετική προοπτική, υποστηρίζοντας την αλήθεια που πρέπει όλοι να αντικρίσουν: «Είναι αδιανόητο να έχουμε τόσο καλό υλικό δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη και να μην μπορούν να συνασπιστούν για να πετύχουν αυτό που στην Αθήνα έχουν κάνει ήδη πραγματικότητα. Δικηγορικά γραφεία με πληθώρα νομικών, έτοιμα να παράσχουν οποιαδήποτε υπηρεσία ζητήσει ο πελάτης. Ο κάθε δικηγόρος μόνος του μπορεί πλέον να πετύχει πολύ λίγα πράγματα. Η επιχειρηματικότητα έχει γίνει τόσο περίπλοκη, επειδή έχει διεθνοποιηθεί, που οι συνέργειες καθίστανται απαραίτητες. Πρέπει να ομαδοποιηθούμε για να μπορέσουμε να παρέχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στους πελάτες μας. Θεωρώ ότι το γραφείο μας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε έναν κόσμο που συχνά εξισώνει την επιτυχία με την προβολή, ο Κωνσταντίνος Κυριάκου και το γραφείο του αποτελεί απόδειξη της δύναμης της γνώσης, της αφοσίωσης, της εμπιστευτικότητας και της συνεχούς δέσμευσης στην επιστήμη του. Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του και να επεκτείνει τη φήμη του με γνώμονα πάντα την απόλυτη προστασία των πελατών του, εξακολουθώντας να σημειώνει νομικές επιτυχίες εντός και εκτός συνόρων.

KENTΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOWΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023