fbpixel

Search icon
Search
Ένας νέος χώρος που συνδυάζει εργαστήριο και showroom κοσμημάτων ξεχωρίζει για την αισθητική του
INTERIORS

Ένας νέος χώρος που συνδυάζει εργαστήριο και showroom κοσμημάτων ξεχωρίζει για την αισθητική του

Με την υπογραφή του Petros Fragopoulos design and architecture group


Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε περιοχή με μακρά εμπορική ιστορία όπου συνυπήρχαν βιοτεχνίες και καταστήματα στην οδό Βαλαωρίτου 4, το γραφείο Petros Fragopoulos design and architecture group ανέλαβε το σχεδιασμό και την υλοποίηση του showroom χειροποίητων κοσμημάτων της KYKLOS jewelry. Ο χώρος 220 τ.μ. βρίσκεται στο δεύτερο όροφο μιας τυπικής εμπορικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’70 με μεγάλα ενιαία ανοίγματα και ελεύθερη κάτοψη. 

Ζητούμενο των πελατών ήταν η στέγαση του εργαστηρίου σε συνδυασμό με showroom κοσμημάτων. Ο χώρος του εργαστηρίου διαχωρίστηκε από τις υπόλοιπες λειτουργίες και απομονώθηκε στην πίσω όψη του κτηρίου, αξιοποιώντας το φως των μεγάλων ανοιγμάτων και την ιδιωτικότητα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου. Αντίθετα το showroom και τα γραφεία του e-shop χωροθετούνται σε μεταξύ τους επικοινωνία προς την πλευρά του δρόμου.

nvd4957-3-ph.jpg

Βασική έμπνευση για το σχεδιασμό του αποτέλεσε η δημιουργία μιας εικαστικής εγκατάστασης που εμπεριέχει το «τραχύ» και το λιτό ύφος του κτηρίου με την εκλεπτυσμένη φύση του κοσμήματος. Ο ίδιος ο χώρος αποτελεί ένα σμιλεμένο δημιούργημα υλικών και γεωμετρίας που ισορροπεί ανάμεσα στις αντιθέσεις και τις εξάρσεις του. Το δυναμικό κόκκινο εντάσσεται στην ουδέτερη παλέτα των κατακόρυφων και οριζόντιων δομικών στοιχείων και επιστρώσεων.

Οι κατασκευές προβολής από μεταλλικά IPE, μαύρη λάκα και γυαλί clear ευθυγραμμίζονται παράλληλα με τους βασικούς περιφερειακούς άξονες του χώρου και πλαισιώνουν την καρδιά του showroom, που εδρεύει στο επιβλητικό κόκκινο χαλί με άμεση παραπομπή στην πολυτέλεια του κοσμήματος. Εντός των ορίων του χαλιού συνυπάρχουν αρμονικά σκηνογραφικά με λειτουργικά στοιχεία. Η μεταλλική βιβλιοθήκη με αναρτημένο ένα μεγάλο συρόμενο καθρέφτη πίσω από τον οποίο δημιουργείται αποθηκευτικός χώρος, και μονοχρωματικά λευκά αντικείμενα πλαισιώνουν την κεντρική σύνθεση. Με τη διαμόρφωση της ξύλινης κατασκευής σε σχήμα Π με επένδυση σημύδας, και τη χρήση καθρέφτη στις περιμετρικές επιφάνειες, ο prive χώρος προβολής σε εσοχή αυτονομείται, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη συνθετική συνέχεια με τον υπόλοιπο χώρο συγχέοντας τα όρια.

nvd5115-10-ph.jpg

Ο χώρος εργασίας του e-shop, σε λειτουργική συνέχεια με τον κλειστό χώρο του εργαστηρίου, σχεδιάστηκε ως μια ημι-περίκλειστη, αλλά προσβάσιμη στον επισκέπτη, ενότητα. Το άνοιγμα του διαχωριστικού τοίχου κατασκευάστηκε με γλυπτικό τεχνητό τρόπο παραπέμποντας σε ένα δομικό στοιχείο από μπετόν που έχει διαρρηχθεί συνδέοντας τους δύο χώρους.

Οι βασικές κατασκευαστικές παρεμβάσεις ενισχύονται από την προσεκτική διαμόρφωση του φωτισμού και την επιλογή του κινητού εξοπλισμού. Spots οροφής με στοχευμένο φωτισμό αποτελούν το γενικό φωτισμό του χώρου, ενώ στα τραπέζια επίδειξης και εργασίας τοποθετούνται κρεμαστά φωτιστικά οροφής. Το κατακόρυφο IPE της εισόδου σε βαφή RAL, όμοιας με το έντονο χρώμα του εσωτερικού χώρου και τον ενσωματωμένο κατακόρυφο κρυφό φωτισμό σηματοδοτεί την είσοδο. Στα ανοίγματα της όψης χρησιμοποιούνται λευκά roll top για την απομόνωση του εξωτερικού οπτικού θορύβου και την επέκταση του λευκού περιμετρικού καμβά των εσωτερικών τοιχοποιιών. Τέλος, τα έπιπλα επιλέχθηκαν ώστε να μην ξεχωρίζουν ως μεμονωμένα αντικείμενα, αλλά να λειτουργούν ως συμπληρωματικά στοιχεία της κάθε σύνθεσης.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες του χώρου στη gallery! 

Info

www.petrosfragopoulos.gr

Φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis - Christos Dimitriou / studiovd.gr