fbpixel

Search icon
Search
Ένα χρόνο μετά το Μάτι: 45 καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους με την έκθεση Ξανά Ζω
ARTS & CULTURE

Ένα χρόνο μετά το Μάτι: 45 καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους με την έκθεση Ξανά Ζω

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στους πληγέντες


Εδώ και αρκετές μέρες παρακολουθούμε όλοι τις εκδηλώσεις που γίνονται εις μνήμην των 102 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής στις 23 Ιουλίου το περασμένο καλοκαίρι. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε όλους εκείνους που επέζησαν, αγωνίστηκαν και συνέχισαν να μένουν εκεί, προσπαθώντας να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή. Ακόμη, στα social media όλον αυτόν τον καιρό κυκλοφορούν φωτογραφίες, βίντεο και αφιερώματα με το hashtag #δενξεχνώ. Αναζητώντας το θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί ακόμα ο καθένας μας να βοηθήσει στην περιοχή. Γιατί εννοείται ότι ακόμα η ανάγκη για βοήθεια είναι τεράστια.

ksanazw.jpg

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, πάνω από 45 ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στην ομαδική έκθεση "Ξανά ζω" που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Ramada Athens Attica Riviera στο Μάτι, μέχρι τις 26 Ιουλίου, με σκοπό να διαθέσουν τα έσοδα των πωλήσεων στους εγκαυματίες της μεγάλης τραγωδίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρκετοί από τους καλλιτέχνες, όπως η ζωγράφος Φούλη Μητσιάλη, που εμπνεύστηκε την ιδέα για την έκθεση, έχασαν και οι ίδιοι το σπίτι και το εργαστήριό τους από τη φωτιά που ξέσπασε τόσο ξαφνικά και κατέστρεψε ολοκληρωτικά την περιοχή που πολλοί αποκαλούσαν "επίγειο παράδεισο". Η ίδια δηλώνει για τον πίνακα της, που απεικονίζει τη φύση και τα δέντρα: «Σκεφτήκαμε ότι ο πολιτισμός θα βοηθήσει την περιοχή και τους εγκαυματίες, δέντρα αισιόδοξα… γιατί κάθε μέρα πήγαινα στο βουνό και με πονάει αυτή η αλλαγή του τοπίου, τα δέντρα είναι φίλοι μας».

486358.jpg

Η είσοδος στη έκθεση είναι δωρεάν καθώς οι καλλιτέχνες ελπίζουν στη μεγάλη προσέλευση του κόσμου. Εκεί, θα βρείτε γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, εγκαταστάσεις αλλά και φωτογραφίες. Όλα έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους πληγέντες.

Εξίσου σημαντικό μήνυμα που θα περαστεί στο ευρύ κοινό είναι να μην ξεχάσει ποτέ κανείς όλα όσα συνέβησαν πέρσι, να θυμάται και να προσπαθεί να γίνεται καλύτερος πολίτης με σεβασμό στον εαυτό του και στους συνανθρώπους του.

ksanazw1.jpg


Οι εικαστικοί θέλουν να υπογραμμίσουν ότι η καταστροφή δε στάθηκε ποτέ εμπόδιο στην δημιουργία. Ακόμη, καθένας ξεχωριστά κρατάει γερά σαν σημαία του την ελπίδα, δουλεύοντας σκληρά για να ζωντανέψει ξανά το υπέροχο αυτό κομμάτι της Ανατολικής Αττικής.

Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 20 Ιουλίου, όπου μία έκπληξη περίμενε τους περευρισκόμενους. Στο πιάνο και τη μουσική επιμέλεια την ιδιαίτερη αυτή βραδιά ανέλαβε εθελοντικά ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης και σολίστ πιάνου Μάριος Στρόφαλης. Όλοι έκαναν λόγο για μία μοναδική στιγμή, γεμάτη συγκίνηση.

Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η Μιμικάννα Αναστασάκη, ενώ μεταξύ των καλλιτέχνών που παίρνουν μέρος είναι οι Εύα Αναγνώστου, Pascaline Bossa, Σταμάτης Γιαννακόπουλος, Riccardo di Lauro, Θόδωρος Καβάσης Diane Katsiaficas, Ειρήνη Κομνηνού, Μάτα Μπερτόλη, Βιβιάνα Αθανασοπούλου, Ευθύμιος Αλιφέρης κ.ά.

Ας ελπίσουμε να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες ποτέ ξανά στην Ελλάδα. Όλοι ευχόμαστε το Μάτι να ξαναγίνει όσο πιο σύντομα ο καταπράσινος τόπος που ήταν.

Info: Ramada Athens Attica Riviera, Μάτι, Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:00 και 18:00-22:00, Διάρκεια: Έως 26 Ιουλίου